RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3581|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI P2V+ V3.0 飛行保養問題

cs1 發表於 2015-2-22 01:03:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1 ) 圖傳及所有飛行航拍數據資料可否同時記錄在DJI P2V+ V3.0飛行器SD咭內作練習資料 ?

2 ) 飛行器啟航 15-18分鐘內是否最合適返回航至原位 ?

3 ) 全原裝 DJI 是否出廠前經己設定回航點為 ( 回航點 ) 不必用家再費神自行找尋再設定辦法 ?

4 ) 原廠標示 FCC 有效飛行控制距離 800M 是否可信及放心使用不必担心 ?

5 ) 高度極限是否可以有效爬升上 800M 距離高度作控制 ?

6 ) 如遇失控停留不動除 OFF 主控 , 還可以使用 S1 或 S2 推向那方作緊急補救 ?

7 ) 鏡頭除咗用一般相機嘖氣球吹幾下 , 應如何曰常去保養 ?

8 ) 己成功啟動 WI FI 系統 .

承意求教指點 .

祝各師兄  心想事成  飛行萬里  飛得愉快  高高興興
spacekiller2069 發表於 2015-2-22 02:27:24 | 只看該作者
嘩,都幾多問題,睇嚟你仲未刨熟本menu喎,真係要惡補吓喇,anyway, 答住部份先,明天有時間再答,或者等其他ching答你喇:
1. 唔可以,要另外買一些側錄嘅apps或者一個小黑盒flytrex加裝,先至可側錄飛行數據。
2. 正常係,但亦有好多現場環境因素會降低飛行時間,例如順風去遠但逆風回來就會影響返來時間及電量。
3.你問呢個問題本身好有問題,何謂之〝出廠前經已設定回航點〞呢?基本回航點應是你每次起飛前所記錄的那一點為回航點,咁飛前要校準指南指等等係唔少得㗎喇!
spacekiller2069 發表於 2015-2-22 02:38:10 | 只看該作者
4. V3版如果唔改控及機,根本無可能飛到800m遠或高。
5. 如上。
spacekiller2069 發表於 2015-2-22 11:13:03 | 只看該作者
6. 要經電腦用調参軟件將Phantom mode轉為Naza mode, S1 & S2功能先至可用。
7. 除了噴氣同抹吓鏡面之外,都無乜嘢好做喇,都係果句,個cam絕對唔襟撞,飛行絕對要小心!
8. 呢一點非常唔明!?本身你要駁電話用FPV就要連wifi喇!
 樓主| cs1 發表於 2015-2-22 12:37:09 | 只看該作者
 樓主| cs1 發表於 2015-2-22 13:08:34 | 只看該作者
THANKS 2069 C HING

6 ) - 7 )  非常同意 , 準備做好功課先去大清 , 但好似功夫未夠 .
ericlam 發表於 2015-2-23 09:11:08 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2015-2-22 02:27
嘩,都幾多問題,睇嚟你仲未刨熟本menu喎,真係要惡補吓喇,anyway, 答住部份先,明天有時間再答,或者等其 ...

C Hing, 你答得好 Pro呀
ng3c 發表於 2015-2-23 10:00:19 | 只看該作者

唔刨熟本menu就急住去飛,重想飛800M距離。好擔心你擲錢出街!刨熟本menu、上論壇參考下師兄的經驗、youtube都有唔少教學片段,我地的首要任務是保住部機先有得玩,一步一步來。祝師兄飛行快樂,長飛長有!
8, 樓主果部係 2V+ 用手機睇圖傳,當然要駁 wifi
 樓主| cs1 發表於 2015-2-23 19:03:17 | 只看該作者
#8.

我認同師兄見解 , 同好多飛友有共同處 , 急於買入 DJI 過年及擁有心態 , 連wi fi 都未識用 , 胆粗粗 .

首要任務是保住部飛行器先有得玩  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< 好有共鳴 !!

講出我心態 .

早二曰去完南生圍尾尾位置大草地飛上 100M 高空 , 回家看 SD , 一看原來有好多池塘 幸好飛不遠.
 樓主| cs1 發表於 2015-2-24 00:43:47 | 只看該作者
https://www.youtube.com/watch?v=SoK5ZG-oMKo

又一極限 (  天上無雲地下有人 ) 咩型號機 太高了 .
hotfire009 發表於 2015-2-24 11:52:08 | 只看該作者
除改裝外用FPV BOOSTER APPS都可加強續航能力,升高800M高度以上亦不難,我都曾試過去到1600M高度,只剩幾個%電返回,完來下降速度比上昇速度慢三陪,一定要預留比上昇三陪電量回航,goodluck
ng3c 發表於 2015-2-24 14:20:54 | 只看該作者
DJI 新firmware 下降速度只能去到2m/s, 想快下降速度D就要降返用舊版 firmware. 照師兄講留三陪電量回航,差滿100%電量爬升到80%就回航, 3 x 20% =60%,返到落地剩返 20%.我咁理解啱唔啱?
 樓主| cs1 發表於 2015-2-24 23:17:20 | 只看該作者
.台灣高雄85大樓航拍-2 DJI Phantom GOPRO HERO3+ + 5.8G FPV無線圖傳+ TAROT雙軸雲台 .

https://www.youtube.com/watch?v=VLBOKA2IXqs

又一佳作 (  吞雲吐霧 ) 穿俊浮雲 , 每次進入雲霧翼槳產生之氣流聲變得沉厚 .
 樓主| cs1 發表於 2015-2-24 23:38:23 | 只看該作者

該名機主飛行達 600 次  <<<<<<<<<<勁 !!

現在空拍機的設計都非常穩定,這影片是第一代的小白拍的,飛行約600次,因為內機板已經無法連線校準,準備飛完淘汰
 樓主| cs1 發表於 2015-2-25 12:37:30 | 只看該作者