RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5679|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實CC3D加個GPS係咪就有定位功能?

sakata 發表於 2015-2-21 18:25:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
查過下好像因為CC3D本身要加GPS先有指南針 GPS位置同高度數據
試飛左幾下 真是好唔定.......
好大壓力>.<|||

isaac006 發表於 2015-2-21 18:28:35 來自手機 | 只看該作者
唔會,佢本身就唔夠 processing power去做呢樣野。所以OP出咗隻新既叫Revo就有呢個功能,不過好貴又冇貨
isaac006 發表於 2015-2-21 18:30:56 來自手機 | 只看該作者
佢所講既定位只係將gps既資料數據 send出去其他野(osd等)度
 樓主| sakata 發表於 2015-2-21 18:34:20 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-21 18:30
佢所講既定位只係將gps既資料數據 send出去其他野(osd等)度

原來如此
咁......等Revo啦只好.....

amlzeus 發表於 2015-2-21 19:36:17 | 只看該作者
sakata 發表於 2015-2-21 18:34
原來如此
咁......等Revo啦只好.....

無Revo喇 , 隨左頭水出過一次Revo之後 , 就無Revo , 因為好似停左開發 , 取而代之係 Tau labs Sparky , 不過呢隻飛控只支持 PPM SBUS DSMX , 而且淘寶都要賣39X人仔 , SO ... 都係用返CC3D 或者貴小小 NAZA LITE (唔要GPS) 同 APM ... 不過 APM我覺得真係好複雜 , 如果玩開 MWC 可能會覺得好簡單 , 但係對好似我呢類新手 , CC3D , APM , PIX , MWC 都唔係可以簡單應付得黎 , 如果想平D , 簡單D , 可以試下用 QQ 同 HOBBYEAGLE 都有基本自穩功能 , 如果想好控制D , NAZA LITE 飛 GPS 都係3XX ...
cocoaninja 發表於 2015-2-22 00:30:54 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-21 19:36
無Revo喇 , 隨左頭水出過一次Revo之後 , 就無Revo , 因為好似停左開發 , 取而代之係 Tau labs Sparky ,  ...

Revo 係出貨出得慢,澳洲人是這樣的。

https://forums.openpilot.org/top ... ing-adoption-ideas/
amlzeus 發表於 2015-2-22 01:16:46 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2015-2-22 00:30
Revo 係出貨出得慢,澳洲人是這樣的。

https://forums.openpilot.org/topic/56580-hardware-availabilit ...

哈哈哈 ... 識英文真係唔同D , 起碼唔使好似我呢D文盲甘比人水 ...

不過講真 , 我呢D新手堅係唔會再玩OP , APM之類既飛控 , 淨係SET 好隻飛控都一頭煙 , 到飛得起仲要飛走埋 ... 認真吹漲 , 而家我都係玩住 NAZA 先 , 到真係可以控制到隻機先再開始玩 CC3D .... 其實講到尾我最想都係用 CC3D , 不過未夠LV ...
isaac006 發表於 2015-2-22 11:07:31 來自手機 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-22 01:16
哈哈哈 ... 識英文真係唔同D , 起碼唔使好似我呢D文盲甘比人水 ...

不過講真 , 我呢D新手堅係唔會 ...

咁你其實可以買住隻h107玩住先呀,我個人覺得cc3d飛上黎感覺差唔多
amlzeus 發表於 2015-2-22 12:41:21 | 只看該作者
h107 我有喇 ... 已經封緊塵 ...

係有小小似 , 不過實際上有D距離 , 再加上CC3D 可以SET PID , 手感方面始終差得多 , 我PID基本概念都有D , 但係都係好皮毛 , 但係如果想SET 得好PID , 我又覺得首先操控技術又要有返甘上下先 , 如果唔係 , CC3D條PID唔夠靚仔既話 , 再加上技術不足 , 根本就炒多過飛 , 所以覺得技術係重要D ...

SORRY SORRY 樓主 , 響你貼講左甘多題外話 ...
 樓主| sakata 發表於 2015-2-22 15:40:17 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-22 12:41
h107 我有喇 ... 已經封緊塵 ...

係有小小似 , 不過實際上有D距離 , 再加上CC3D 可以SET PID , 手感方 ...

技術方面好難搞得好我自己....
我個畫面能看到機身水平和油門幫助我知道多少油門可以把機身定在同一高度
但一roll pitch yaw 高度既變化單靠圖傳畫真係睇唔切.......
可能真係要有個氣壓高度顯示先得

法師傅 發表於 2015-2-22 16:16:14 | 只看該作者
sakata 發表於 2015-2-22 15:40
技術方面好難搞得好我自己....
我個畫面能看到機身水平和油門幫助我知道多少油門可以把機身定在同一高度
...

FPV 睇畫面而決定機體姿態而作出反應係基本功 ,機反轉左 OR 大側一邊你唔修正一樣唔知炸左去邊 ,
比高度距離你都無用 , 睇得高度你都要攪清楚手指及油門曲線0既關系 ,
攪得黎架機又飄走左 , 你都要睇芒控番佢去指定航線 !!!
新手玩無GPS定高飛控0既四軸係難攪D , 睇唔掂諗唔掂控唔掂 ,

無得一步登天 , 大家玩FPV 小四軸 0既技術 都係練習番黎 !
搵個大草地練習多D吧 ~

加油吧 , 祝羊年爽飛

Gainax 發表於 2015-2-22 16:37:33 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 16:16
FPV 睇畫面而決定機體姿態而作出反應係基本功 ,機反轉左 OR 大側一邊你唔修正一樣唔知炸左去邊 ,
比高度 ...

我都係卡左係樓上師兄所講既問題度,場地係一個好大問題,作為工餘娛樂機,

我找不到大空地又沒人的地方練機,即興的到屋企附近球場,不是被趕就是路人註足或小朋友追機

危險又集中不到專注力....

所以我的250只放了兩次好少玩,有點心灰..

另外用FPV眼鏡的反應是否會比望Mon的反應高出好多?

買機時考慮了好久,但賣家不建議叫我飛住mon先,但兩次飛CC3D的經驗都覺得有點困難,特別定高方面...

法師傅 發表於 2015-2-22 16:45:24 | 只看該作者
Gainax 發表於 2015-2-22 16:37
我都係卡左係樓上師兄所講既問題度,場地係一個好大問題,作為工餘娛樂機,

我找不到大空地又沒人的地方 ...

用眼鏡仲緊張 , 爆血管果隻 , 你話會唔會仲易D ?
用眼鏡好在你無得分心 , 迫你睇住架機點飛 ,
其實睇芒夠玩 , 你專心D , 好似小朋友打機咁 , 問題不大
amlzeus 發表於 2015-2-22 16:51:05 | 只看該作者
Gainax 發表於 2015-2-22 16:37

我找不到大空地又沒人的地方 ...

就我個人黎講 , 眼鏡一定好控制過MON 好多 , 之不過場地真係好大問題 , 如果日頭落球場公園玩 , 比人趕硬 , 所以我就幾乎晚晚十一點幾先落公園操5電 , 但係另一個問題係 , 因為始終都夜 , 又自己一個 , 所以實際上用眼鏡玩既次數堅小 ... 另外 , 講真CC3D始終無定高 , 新手玩我始終覺得係難左D , 雖然話玩 DRONE RACING 定高無咩用 , 但係如果新手練習期想玩得好 , 始終都係用返 NAZA 好D , 又或者買隻交叉5屍 ... 呢隻交叉5屍真係幫我唔小 , 我之前未落公園玩 , 幾乎每日屋企玩5電 , 練手超好用 ... 不過講到尾 , 如果真係想玩 DRONE RACING , 練完基本巧之後都係要老老實實再練CC3D ...  
Gainax 發表於 2015-2-22 16:52:28 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 16:45
用眼鏡仲緊張 , 爆血管果隻 , 你話會唔會仲易D ?
用眼鏡好在你無得分心 , 迫你睇住架機點飛 ,
其實 ...

賣機果位都係師傅你咁講...

但我覺得mon個距離感好怪, 眼鏡個距離感沒有差別嗎?

Gainax 發表於 2015-2-22 17:08:15 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-22 16:51
就我個人黎講 , 眼鏡一定好控制過MON 好多 , 之不過場地真係好大問題 , 如果日頭落球場公園玩 , 比人趕硬 ...

多謝師兄回覆,其實我玩左好耐細機仔再玩了幾部有GPS的中型機,基本方向油門操作其實都掌握到,
250放了兩次都無炒到 (因為就住黎飛... )

不過真係極之信唔過mon既視點又未能克服 , youtube上見到d 高速穿越真心佩服 ...

法師傅 發表於 2015-2-22 17:21:14 | 只看該作者
Gainax 發表於 2015-2-22 16:52
賣機果位都係師傅你咁講...

但我覺得mon個距離感好怪, 眼鏡個距離感沒有差別嗎?

距離感 .... 你指部四軸CAM上睇倒0既距離感 ?
呢個係鏡頭問題 , 睇你用幾多度 , 幾多好D好個人, 我用808係120度 , 有人話90度先夠真實

其實玩四軸穿越 , 真係練番黎 ,
唔少高手話齋 , 什麼手感高度掟彎航線等等 , 係要人去習慣佢 !
好似玩賽車GAME咁 , 隻隻手感視角都唔同 , 咪又係要你玩多D去適應佢 !!!
睇外國高手D片幾正幾順幾好玩 , 你唔知人地玩左幾十年全手動飛機而已 !!!
Gainax 發表於 2015-2-22 17:31:08 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 17:21
距離感 .... 你指部四軸CAM上睇倒0既距離感 ?
呢個係鏡頭問題 , 睇你用幾多度 , 幾多好D好個人, 我用808 ...

我部機係鋪現成砌好的,cam係一般700線 cctv果d ,mon係LCD-5802

係正常日光情況,mon實時畫像偏藍嚴重而且畫面好Flat。。。不立體  (我不知怎形容..)

想問如果改用808直出實時會不會 delay 同FPV畫質有改善?
法師傅 發表於 2015-2-22 18:04:34 | 只看該作者
Gainax 發表於 2015-2-22 17:31
我部機係鋪現成砌好的,cam係一般700線 cctv果d ,mon係LCD-5802

係正常日光情況,mon實時畫像偏藍嚴重 ...

808一定有DELAY , 否則唔洗個個要求高用接近無DELAY用700線CCD ,
但808 0既 DELAY 未至於十飛八炒 ,
D測試成日拎隻手係鏡頭面前FING黎FING去 , DELAY真係好誇張 ,
實際穿越穿插樹間唔會咁明顯 , 絕對應付得倒 !!!
我用808 /120度直出圖傳好好飛無問題 , 習慣了 !
有片 , 唔知你有無睇過 ....
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 9&page=6#pid2703627

至於芒呢家野 , 一分錢一分貨 , 我明你講咩 , CHEAP野就係又灰又淡 , 總之無理精神果隻 !!!!
我之前係用YAHOO 2舊水一隻果D , 玩左大半年 ,
唔比較以為過得去用住先 , 前排同朋友出去玩睇完佢隻鷹眼就奶野 , 幾晚訓唔著 !!!
色水好畫面立體又DETAILS , 最衰早排先換左雙接收 , 唔想又掟千幾蚊出黎買過隻芒 ,
所以是旦TAOBAO左隻2舊水0既 , 效果好好多 , 但始終都係鷹眼DETAILS 好多 .....
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=341239&page=15#pid2716014

Gainax 發表於 2015-2-22 18:28:33 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 18:04
808一定有DELAY , 否則唔洗個個要求高用接近無DELAY用700線CCD ,
但808 0既 DELAY 未至於十飛八炒 ,
D測 ...

哈哈,師兄條片飛得順滑得黎又帶點狂野

其實我隻雙接收mon都成千銀..    對於我既畫面問題,係隻mon關係大d 定個700線cam大d ?

如果換隻cam仔可改善就簡單不妨一試

(講講下GPS好似講遠左,唔好意思樓主 )