RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3243|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

可調壓bec集線板

oemlee 發表於 2015-2-21 08:48:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇師兄用緊,我個塊當較好5v 後過一排佢會自己變11v......
138168 發表於 2015-2-21 09:19:42 | 只看該作者
建議你掉Q佐佢
elton2xxx 發表於 2015-2-21 11:03:36 來自手機 | 只看該作者
我都有用過,電壓唔準,同意掉Q左佢!
isaac006 發表於 2015-2-21 11:53:14 來自手機 | 只看該作者

我都岩岩買咗呢隻用,直接焊上集線板度,用咗一個星期都唔覺有咩問題喎,我覺得仲好過12/5v fix死咗既bec,因為可以 set到一個佢最 efficient又小noise既電壓(我set咗8.7v供電比鏡頭,圖傳同osd,衣加除咗玩3D會有小小線之外其他時間個 video都係超清 ,個圖傳又唔會好似直落12v咁熱到着火咁)
isaac006 發表於 2015-2-21 11:53:56 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-21 11:53
我都岩岩買咗呢隻用,直接焊上集線板度,用咗一個星期都唔覺有咩問題喎,我覺得仲好過12/5v fix死咗既bec, ...

唔記得 up相
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-21 12:33:54 | 只看該作者

但我真係唔夠薑用....想問TS835 圖傳係咪直出5v 定係可調v 數?
想搵個圖傳直出5v比Mobius ActionCam 用。有冇師兄有好推薦?
isaac006 發表於 2015-2-21 12:50:27 來自手機 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-21 12:33
但我真係唔夠薑用....想問TS835 圖傳係咪直出5v 定係可調v 數?
想搵個圖傳直出5v比Mobius ActionCam 用 ...

835好似係5V,832就係12v,不過如果你想有5v output應該可以用個esc喎,通常啲esc都有個1a 5v output
elton2xxx 發表於 2015-2-21 18:51:09 來自手機 | 只看該作者
我之前用呢隻,12V 果邊都係 bec, 但 no load 時用 miltimeter check 得 10 點幾 volts.  冇晒信心。
elton2xxx 發表於 2015-2-21 18:52:48 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-21 19:07:28 來自手機 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2015-2-21 18:51
我之前用呢隻,12V 果邊都係 bec, 但 no load 時用 miltimeter check 得 10 點幾 volts.  冇晒信心。 ...

你係咪用緊3s電?如果係既話呢啲bec係唔會做到12v output,因為呢啲bec只可以降壓,最高既output都比 input voltage小大約1.5v,我嗰個bec最高都係得11.x volts(我都係用3s電),所以你得10.x v係正常的
elton2xxx 發表於 2015-2-22 10:23:59 來自手機 | 只看該作者
原來是這樣的! Thanks isaac 兄
法師傅 發表於 2015-2-22 13:36:11 | 只看該作者

就係呢隻野 , 我早期買過3隻都死過2隻 , 一隻初初用無事 , 玩左幾次無啦啦點較都係3S 電壓 , 一隻就唔用一排一通電就出煙 ,
好彩唔係用黎駁808 , 唔係 10蚊 燒 400蚊 , 我死比佢睇

法師傅 發表於 2015-2-22 13:38:53 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-21 12:33
想搵個圖傳直出5v比Mobius ActionCam 用 ...

AMOWAY 200 MINI 啦 , 有5VOUT , 又細又輕 , 圖傳質量唔差過TS835 832 好多
isaac006 發表於 2015-2-22 13:45:46 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 13:36
就係呢隻野 , 我早期買過3隻都死過2隻 , 一隻初初用無事 , 玩左幾次無啦啦點較都係3S 電壓 , 一隻就唔用一 ...

真係?!? 我衣加係用佢黎供5V電比遙控接收同cc3d, 飛飛吓突然變返3S電壓咪變炸雞?!?!
isaac006 發表於 2015-2-22 13:49:03 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 13:36
就係呢隻野 , 我早期買過3隻都死過2隻 , 一隻初初用無事 , 玩左幾次無啦啦點較都係3S 電壓 , 一隻就唔用一 ...

嗰時你去佢黎供電比啲咩?會唔會嗰樣野食太多電先所以咁?
法師傅 發表於 2015-2-22 13:51:30 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-22 13:49
嗰時你去佢黎供電比啲咩?會唔會嗰樣野食太多電先所以咁?

初頭玩250唔識 , 用佢 SET 唔記得8V定9V比圖傳仔 ,
另一隻就係SET 5V 比隻USB改裝0既LED仔 !

法師傅 發表於 2015-2-22 13:52:49 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-22 13:45
真係?!?  我衣加係用佢黎供5V電比遙控接收同cc3d, 飛飛吓突然變返3S電壓咪變炸雞?!?! ...

要5V, 用番UBEC 穩陣D !
呢D BEC 比唔等洗0既野就OK
isaac006 發表於 2015-2-22 14:15:34 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 13:52
要5V, 用番UBEC 穩陣D !
呢D BEC 比唔等洗0既野就OK

講真,放得上架機度既有咩會係唔等洗
但係其實我由第一日飛開始就係用緊呢啲(fix死5v既)bec供電比cc3d,飛咗都有兩個幾月都冇野喎
法師傅 發表於 2015-2-22 14:39:50 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-22 14:15
講真,放得上架機度既有咩會係唔等洗
但係其實我由第一日飛開始就係用緊呢啲(fix死5v既)bec供電比c ...

唔等洗即係燒左都唔肉痛果D , OR 出左事都唔會立即炸機果D ...
我無話一定有事 , 但話比你知好多人都奶過野 ,  我有2個朋友都奶左 , TAOBAO都唔少人奶過 !
我初頭用好地地都大口氣話好好用無事 , 點知自己又奶埋野 ,唔到我唔怕   

無野0既 , 電子野好夾人 , 夾你無事就OK

isaac006 發表於 2015-2-22 18:09:10 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-22 14:39
唔等洗即係燒左都唔肉痛果D , OR 出左事都唔會立即炸機果D ...
我無話一定有事 , 但話比你知好多人都奶過 ...

咁ubec法師傅有冇好推介? 我見淘寶嗰啲都幾大舊吓