RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2278|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

航拍片很震, 請幫忙教路.

BYBYBLUE 發表於 2015-2-18 17:49:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手航拍, 第一次飛之後, 拍出來的片很震, 真的十分震.
請問各師兄, 飛控是否可作一些調教 ??? 請幫忙教路 !!!
P.S. 請問有哪一款云台可介紹, 因細機. 要裝比較細的云台. 不用 二軸, 因只有 6 .
henry_lok 發表於 2015-2-18 18:26:22 | 只看該作者
咩機?
cs1 發表於 2015-2-18 22:29:29 | 只看該作者
細機航拍一定震 , 加上冇雲台及GPS 定位也困難 , 經常修正四軸前後左右不停遷就航點高高下下 , 不但震而且像飮醉酒 .

我部 X5C 大風小小都有這問題 .
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-19 11:54:26 | 只看該作者

F330, 自D的.
2212   1400KV    , 8 寸槳.
CAM 係 SJ6000  
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-19 11:56:20 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-2-18 22:29
細機航拍一定震 , 加上冇雲台及GPS 定位也困難 , 經常修正四軸前後左右不停遷就航點高高下下 , 不但震而且 ...

有GPS, 定位都算OK, 果隻震係機本身震, 應唔係左右擺果隻震
cs1 發表於 2015-2-19 17:56:47 | 只看該作者
BYBYBLUE 發表於 2015-2-19 11:56
有GPS, 定位都算OK, 果隻震係機本身震, 應唔係左右擺果隻震

我估是否翼槳本身品質平衡點欠佳 , 第二翼槳撞激過 , 第三翼槳後加工噴其他色 , 第四係飛行器本身設計問題 .

段估
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-19 20:17:07 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-2-19 17:56
我估是否翼槳本身品質平衡點欠佳 , 第二翼槳撞激過 , 第三翼槳後加工噴其他色 , 第四係飛行器本身設計 ...

THANKS 師兄, 有冇好既 翼槳介紹 ??? 8045 槳
chingfai_cm 發表於 2015-2-23 09:45:14 | 只看該作者
給些影片睇下才可以估, 我以前有種震, 師兄叫 "果凍現象" , 是cam直徑安裝在機身, 沒有做減震裝置. 加 "阻尼球" 來做減震便可以改善, 淘寶有的.
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-23 12:50:36 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2015-2-23 09:45
給些影片睇下才可以估, 我以前有種震, 師兄叫 "果凍現象" , 是cam直徑安裝在機身, 沒有做減震裝置. 加 "阻 ...

Thanks ! 槳欄晒, 要等 TB 開
到時再拍片上來.   

係呀. 我硬裝上機身, 我諗應就係果凍現象吧 ! 即是如果是 "果凍", 加 "阻尼球" 就可改善 ???
chingfai_cm 發表於 2015-2-25 00:40:08 | 只看該作者
你可以參考下附圖, 圖中籃色的就是. 在機身及相機安裝板之間加.
另外槳平衡都好重要, 我之前唔知道, 現在做好槳平衡, 及用好些的槳, 基本都OK.
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-25 19:07:56 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2015-2-25 00:40
你可以參考下附圖, 圖中籃色的就是. 在機身及相機安裝板之間加.
另外槳平衡都好重要, 我之前唔知道, 現在做 ...

THANKS 師兄, 槳平衡辰怎做呢 ???
好些的槳 <- 我用的是 TB 貨, RMB8.00 一對 (8045). OK 嗎 ???

另外, 2212 可用9045 嗎???
chingfai_cm 發表於 2015-2-25 19:53:56 | 只看該作者
去Youtube, https://www.youtube.com/results?search_query=propeller+balancing 自己睇.
我是用圖中那工具來做的. 我問過玩過電直的朋友, 他說要做到幾精密, 自己決定. 因為不平衡時就有離心力, 所以會震.
我早前是玩450的用1045槳, 是幾蚊一對, 出廠時真系失去平衡架.
而家玩330, 用8045槳, 我找到 http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.162.fH7xy8&id=37474953047&_u=pl1t8cl09a7
說是 乾丰APC 的, 不知是不是真的. 但是覺得OK.
 樓主| BYBYBLUE 發表於 2015-2-25 22:54:27 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2015-2-25 19:53
去Youtube, https://www.youtube.com/results?search_query=propeller+balancing 自己睇.
我是用圖中那工具 ...

實在十分多謝師兄 !
等我都淘返個先.