RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2422|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

CC3D ESC 問題

oemlee 發表於 2015-2-13 13:49:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟架機已經整好都飛到..但我上網見到CC3D 由ESC 供電, 好多人都會張三條紅色線抽走? 但我見又有人冇咁做??  其實正確方法係點?
如果要抽走..應該抽走1號,2號,3號 定係 4號???

kennyf1 發表於 2015-2-13 14:02:20 | 只看該作者
如果要抽走..抽走,2號,3號 ,4號.但我都冇抽走(吾很定係吾係有分新舊板,舊板要抽,新板吾抽).
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-13 14:19:38 | 只看該作者
kennyf1 發表於 2015-2-13 14:02
如果要抽走..抽走,2號,3號 ,4號.但我都冇抽走(吾很定係吾係有分新舊板,舊板要抽,新板吾抽). ...

我睇過下文。。。話CC3D 用5V電, 插晒既就會燒....但咁插又唔知佢係串聯定並聯...........咁插晒飛到唔燒係咪表示冇問題?
mwheel 發表於 2015-2-13 21:29:05 來自手機 | 只看該作者
我無cut走條紅線,4個電變插頭原裝插入CC3D,運作正常
 樓主| oemlee 發表於 2015-2-13 22:54:22 來自手機 | 只看該作者
我都係咁..咁應該冇咩問題掛
jackyjacky 發表於 2015-2-15 17:09:25 | 只看該作者
其實睇吓你用什麼穩壓方式的 BEC ,
若用 Linear (線性) 方式的, 是可以並聯的, 而且電流仲可以大些 (穩定些), 因為唔會跌 Volt
但是如果用 Switching (開關) 式的, 是不可以並在一起的, 會相互干擾, 甚至會弄燒其中一個, 所以, 千萬不要並在一起
至於, 要插走那三條, 是隨便的 ...... 留下是但一條都冇問題

看樓主用 CC3D, 恐怕都是切細機, 如果是用銀燕 12A 電變, 那麼可以並在一起, 原因是什麼 !? .... 如果有看全文, 你懂的 !!!

樓主| oemlee 發表於 2015-2-15 21:06:03 來自手機 | 只看該作者
Jackyjacky : 可以爬返邊個post有講?想問點分佢係linear定switching啊?如果下面呢隻esc 我需要cut 走嗎?
kinkin8888 發表於 2015-2-17 00:50:56 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-15 21:06
Jackyjacky : 可以爬返邊個post有講?想問點分佢係linear定switching啊?如果下面呢隻esc 我需要cut 走嗎? ...

jacky 兄 long time no see ..  我又整咗隻 qav250玩呀
jackyjacky 發表於 2015-2-17 02:56:17 | 只看該作者
kinkin8888 發表於 2015-2-17 00:50
jacky 兄 long time no see ..  我又整咗隻 qav250玩呀

Hi ...... 真係好耐無見 ⋯⋯ 我隻水機幾乎冇飛過