RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6306|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手小學雞第一次砌 Tarot 250 + CC3D

Fanco911 發表於 2015-2-7 19:16:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手小學雞第一次砌  Tarot 250 + CC3D
isaac006 發表於 2015-2-7 19:49:01 來自手機 | 只看該作者
唔錯唔錯
Kenlam 發表於 2015-2-8 14:42:37 | 只看該作者
用幾多mm高紅色柱加二樓板, ?  原廠2mm螺絲只有10mm長.

你這樣安裝齊整好多。
leung0323 發表於 2015-2-8 18:29:51 來自手機 | 只看該作者
師兄你裝得好整潔呀!
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-8 21:21:31 來自手機 | 只看該作者
Kenlam 發表於 2015-2-8 14:42
用幾多mm高紅色柱加二樓板, ?  原廠2mm螺絲只有10mm長.

你這樣安裝齊整好多。

加高大約17mm, 螺絲出鴨記買25mm
zzzronan 發表於 2015-2-9 12:54:28 | 只看該作者
好正! 好整潔!
法師傅 發表於 2015-2-9 14:15:17 | 只看該作者
唔錯 , 咩都收曬係入面 , 算係呢度最簡潔0既一部 !!!
kenanakee 發表於 2015-2-9 21:45:49 | 只看該作者
好正啊…想請問師兄部機係香港買定係淘寶買?大約預算係幾多?唔該師兄。
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-10 13:26:09 | 只看該作者
kenanakee 發表於 2015-2-9 21:45
好正啊…想請問師兄部機係香港買定係淘寶買?大約預算係幾多?唔該師兄。 ...

我都係小學雞第一次砌!魔打香港買其他都係淘寶貨,機架,電變,CC3D,遙控,雪花芒,圖傳,兩電一叉機其他配件全部加埋兩千頭

留意CC3D 係淘寶買都係流野(我覺得)
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-10 15:14:05 | 只看該作者
CC3D 係淘寶買,同Openpilot官方有不同 , (所以 CC3D 係淘寶買我覺得係流野 )

留意:係淘寶店顯示圖片是官方板,不過買到手就係第二樣野 因為我已經奶左兩次野
kenanakee 發表於 2015-2-10 22:51:07 | 只看該作者
Fanco911 發表於 2015-2-10 15:14
CC3D 係淘寶買,同Openpilot官方有不同 , (所以 CC3D 係淘寶買我覺得係流野 )

留意:係淘寶店顯示圖片是官 ...

唔該晒師兄,個價咁平民,難怪多人玩,就算知係山寨都望下…份件差別咁大,睇怕你都估中左,仲領埋野tim;土炮有土炮玩法,點都操到佢盡為止啦咪先?

henry_lok 發表於 2015-2-10 23:59:12 | 只看該作者
我果塊139人仔, 黑色版, 真唔真就唔知啦, 可飛可upgrade firmware冇咩問題就算lu...
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-11 20:42:07 | 只看該作者
台灣人把 CC3D 詳細放大比對

https://www.youtube.com/watch?v=CYwypN9OExo
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-11 22:32:33 | 只看該作者
有無C兄研究過新板 Openpilot  15.01 、14.10 、14.06 有咩分別 ?

同埋我隻250機比小小油就飛上3~4層樓高  向前推小小桿放回中就不停向前唔識停係咪有野set錯左?請指教一下
amlzeus 發表於 2015-2-16 01:47:35 | 只看該作者
其實CC3D係開源 , 基本上無咩流唔流野 , 只係有邊間廠好D邊間廠無甘好之分 , 淘寶上面有個膠盒仔同CC3D殼既 , 多數都係內銷 , 所以質數大部分都差小小 , 反而有隻係甘易搵個膠袋仔同紙牌釘起比你既黑版同紫版就多數都係外銷, 質數會比較好 , 另外有種就係自家出產 , 會跟埋直針彎針比你自己焊既黑版都幾好 ...

樓上CHING 你有無SET 返油門曲線 ??? SET 返油門曲線會好D ...
oemlee 發表於 2015-2-16 03:38:26 來自手機 | 只看該作者
師兄,油門曲線點set? 可能問得低b左小小...因為仲好新手,想知多d tune 機資料
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-18 11:00:42 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-16 01:47
其實CC3D係開源 , 基本上無咩流唔流野 , 只係有邊間廠好D邊間廠無甘好之分 , 淘寶上面有個膠盒仔同CC3D殼既 ...

多謝C兄指導
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-18 11:12:21 | 只看該作者
oemlee 發表於 2015-2-16 03:38
師兄,油門曲線點set? 可能問得低b左小小...因為仲好新手,想知多d tune 機資料 ...

油門曲線係遙控器入面Set油門推桿比例,原裝設定遙控器支油門桿去到中位一半時候係50%電流輸出,如果隻機太輕的話就要改底D去到30%
 樓主| Fanco911 發表於 2015-2-23 01:21:27 | 只看該作者