RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2173|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初玩有無師兄都係唔太敢飛

danielchow 發表於 2015-2-2 01:02:09 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛買左隻x5c 試飛左幾次 唔敢飛太高同太遠 頂多2,3層樓高 仲諗住操熟左就dji fpv  睇黎都需要時間去突破下 有無師兄初玩都有咁既情況
lawlo1811 發表於 2015-2-2 01:15:07 | 只看該作者
師兄!我都係新手,玩左一個月到。初初都唔夠膽放得太高。但練熟基本功後就好好多。
amlzeus 發表於 2015-2-2 01:15:26 | 只看該作者

CHING ... 你絕對比我強得多 , 我到目前為止最高紀錄係過頭5秒 , 一直都只敢響屋企玩隻H107D , 但都唔會過頭 , X5C係我最大突破 , 可以打下斛斗 ... 砌好D 250 , 最多只係離地十幾CM , 一上腰就開始淆青 , 落球場又驚整親人 ... 直到剛剛係部250頭一次出街 , 今次可以到腰 , 不過只可以前後左右甘郁 , 轉向只可以原地 , 唔知炒左幾多次 , 斷左4隻正槳1隻反槳 , 無哂槳 , 飛左兩舊半電收工 ... 所以 , 你比我實在勁太多
開頭以為 REALFLIGHT 或多或小會有幫助 , 但係原來都係兩個世界 , REALFLIGHT 我可以打圈八字 , FPV 模式都叫做飛得下 , 但係一到真機 , 就算係隻H107D , 我都只係可以十字大法 , 雖然好頭痕 , 但都覺得幾過癮 ... ^^
Jazero 發表於 2015-2-2 02:42:34 | 只看該作者
樓主,你同我諗法同情況完全一樣!
我隻X5C又因為某啲原因唔可以唔見………落街飛到兩三層高,一有風一飄就淆底
不過又真係幾好玩!
丫匡 發表於 2015-2-2 07:31:18 | 只看該作者
開頭玩我都係咁自從有次飛到上十幾樓高炒落黎部x5c都完全冇爛就開始各種打圈對頭練習,前排買左部dji phantom 2…有定高同冇定高完全兩回事同埋大機抗風好好多…極易上手,師兄放膽去練
isaac006 發表於 2015-2-2 08:41:00 來自手機 | 只看該作者
其實咁都正常既,我一開始玩都驚飛高,都係玩咗個幾星期,知道隻野有咩能力先會飛高啲,然後就炒 我衣加隻250我都唔會飛太高,冇 failsafe都係唔夠膽,再加上琴日先出咗事,飛到10樓個控斷咗線,倒轉180度正落,好彩跌咗落樹上面冇事 (但係明明之前飛到上二十樓都冇事
 樓主| danielchow 發表於 2015-2-2 18:52:29 來自手機 | 只看該作者
試過去南生圍唔知大風定點 一飛超過2,3米就開始失控 我成日諗要拎部貴既機去fpv真係需要好大勇氣
cs1 發表於 2015-2-13 20:57:32 | 只看該作者
我入門新手二個月內先後飛走二隻 X5C 及一隻 SKY HERO STUNT , 每次念幾百元作入門,下下飛到十幾二十層高,仲改埋天線由一寸改成30寸天線,好想由高處慢慢移動錄取風景.

近曰仲新入手 DJI 及 FERRX 好傷下個錢包 . 好多野仲未識請各位多多提點一下
mofaalan 發表於 2015-2-13 21:13:57 來自手機 | 只看該作者
上天廿分鐘斷左。。。