RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5333|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

四軸新手求教各位高手

raymondlkt 發表於 2015-2-1 18:50:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

本人新手入四軸,遙控 FUTABA 14SG + R7008SB接收機,250 機架,CC3D飛控,電機 MT2204 KV2300,電調 12A,䊢 5030,主電 2200 3S, 25C,
設定按CC3D做,但怎試也飛不起來,只向左右兩邊打翻,求教各位高手,這樣的設置成嗎,還有甚麼要更改呢。是否遙控器設置錯誤,需要更正。謝謝。
amlzeus 發表於 2015-2-1 19:04:17 | 只看該作者
雖然我都係新仔一名 , 但係大家都交流下 , CHING你電調有無SET返行程 ??? 摩打方向同次序有無裝錯 ??? 槳有無裝反 ???
isaac006 發表於 2015-2-1 19:46:33 來自手機 | 只看該作者
摩打嗰三條線有冇焊錯?cc3d有冇放錯方向? 箭嘴要向前喎。影張相睇吓?
阿昌 發表於 2015-2-1 20:02:01 | 只看該作者
師兄隻CC3D有無裝錯方向?你啲架生無問題,似係方向錯咗
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:09:04 | 只看該作者
cc3d有方向裝?不知道。應放那個方向,電調行程不知怎set, 求教。
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:14:02 | 只看該作者
電機1正2反3正4反,正䊢若放在正轉電機,反䊢放在反轉電機,架機就動也不動,要正轉放反䊢,反轉放正䊢,架機才會動,對嗎。
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:16:14 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-1 19:46
摩打嗰三條線有冇焊錯?cc3d有冇放錯方向? 箭嘴要向前喎。影張相睇吓?  ...

摩打三條和電調順序連接,對嗎。
amlzeus 發表於 2015-2-1 20:26:21 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:14
電機1正2反3正4反,正䊢若放在正轉電機,反䊢放在反轉電機,架機就動也不動,要正轉放反䊢,反轉放正䊢,架 ...

CC3D上面有個箭咀 , 箭咀所指就係機頭方向 , 另外摩打正反如下圖
isaac006 發表於 2015-2-1 20:29:45 來自手機 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:16
摩打三條和電調順序連接,對嗎。

唔一定架,唔同接法會轉唔同方向,要試好咗先焊架
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:43:18 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-1 20:29
唔一定架,唔同接法會轉唔同方向,要試好咗先焊架

是否隨便任意接3條,如左上角一,結果是順時針方向旋轉,就OK。
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:45:13 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-1 20:26
CC3D上面有個箭咀 , 箭咀所指就係機頭方向 , 另外摩打正反如下圖

至於槳 , 正槳就裝正摩打 , 反槳裝反摩 ...

摩打和電調連接應該沒有問題,得出結果和cc3d入面方向一樣。
isaac006 發表於 2015-2-1 20:55:35 來自手機 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-1 20:43
是否隨便任意接3條,如左上角一,結果是順時針方向旋轉,就OK。

係呀 如果轉錯方向可以掉轉三條其中兩條
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 21:11:38 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-1 20:55
係呀  如果轉錯方向可以掉轉三條其中兩條

想問:Output入面有個叫 Neutral (slowest for motor), Config 時,速度並不一樣,這四個若速度不一樣,是否需要 Link 變成同速,若不同速,有沒有影響。
amlzeus 發表於 2015-2-1 21:45:52 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-1 21:11
想問:Output入面有個叫 Neutral (slowest for motor), Config 時,速度並不一樣,這四個若速度不一樣, ...

其實如果岩岩開始 , 呢PART唔SET 住都可以 , 除非你4隻摩打唔同牌子 , 如果唔係 , 差異唔會高到連飛都唔得 ... 但係如果你SET左 , 就最好SET 好佢 , 如果唔係就會有機會有問題(例如你SET到個差距好大) ... SET 既方法係 , 先按開始 , 之後將滑塊推到個摩打岩岩開始轉就按停 ...
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-1 22:02:32 | 只看該作者
amlzeus 發表於 2015-2-1 21:45
其實如果岩岩開始 , 呢PART唔SET 住都可以 , 除非你4隻摩打唔同牌子 , 如果唔係 , 差異唔會高到連飛都唔得 ...

想問:摩打,正轉和反轉的聲音是否不一樣,我聽到兩種聲音,正常嗎。電調行程不知怎set,看說明書不明白,能否賜教。謝謝。
amlzeus 發表於 2015-2-1 22:21:18 | 只看該作者

如果有兩種聲 , 甘好可能SET既時候有D SET大左小小 , 或者SET細左小小(就算同牌子 , 其實SET完之後都會有小小差距) , 如果真係覺得難SET , 返去再SET一次 , 全部歸零先 , 因為除非唔同牌子或者摩打有問題 , 如果唔係差距好小會大到飛唔起 , 至於電調 , 新用或者換控都要SET一次行程 , 一般都係將電調既3色線駁落接收既THRO , 之後開控 , 將油門推到最高 , 再通電調電 , 之後會響(響聲要睇返說明書) , 跟住兩秒之內收油門到0% , 之後會再有確認響聲(一樣要睇返說明書) , 每粒電調都要做一次 ... 如果MISS左頭果兩秒 , 最好唔好攪其他野 , 收油斷電再黎過 , 因為我都係新手 , 我都唔知無編程卡得唔得SET到電調其他野 , 所以最好都係睇清楚說明書 , 跟足說明書做 , 又或者如果真係攪唔掂 , 就搵D識既朋友幫下手 ... ^^"
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-2 22:59:14 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-2-1 20:55
係呀  如果轉錯方向可以掉轉三條其中兩條

CHING, 有問題想請教,5030 和 5030R,那隻是正䊢,那隻是反䊢。
 樓主| raymondlkt 發表於 2015-2-2 23:06:55 | 只看該作者
各位,今天終於可以起飛了,但有一個問題,5030 是否正䊢,5030R 是否反䊢,那若是反䊢,為何我將 5030R放在正轉摩打,才會起飛。放在反轉摩打,一動也不動。
isaac006 發表於 2015-2-3 00:15:39 來自手機 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-2 22:59
CHING, 有問題想請教,5030 和 5030R,那隻是正䊢,那隻是反䊢。

R = reversed =反
isaac006 發表於 2015-2-3 00:17:43 來自手機 | 只看該作者
raymondlkt 發表於 2015-2-2 23:06
各位,今天終於可以起飛了,但有一個問題,5030 是否正䊢,5030R 是否反䊢,那若是反䊢,為何我將 5030R放 ...

你會唔會正反摩打度轉咗? 你用緊咩摩打?影張相睇吓有冇錯?