RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6553|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想加入,求低成本機推介

waichaichai 發表於 2015-1-30 11:05:04 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
超想玩fpv同高清,最好可以飛遠少少,師兄們有咩機好推薦,有咩好處同壞處呢?定買咩機翻黎改裝噼?
iodin 發表於 2015-1-30 13:43:28 | 只看該作者
價格永遠同質素掛勾,FPV同高清好多都做到,但做得唔好,你仲要考慮:
1. 雲台:係四軸上面段片就會好似大地震咁,fling到你嘔,要雲台固定影像
2. FOV:拍片要唔要廣角
3. 夜拍能力
4. 容易飛行:有冇Failsafe、有冇電壓警告、有冇自穩功能,多唔多野設定
簡單來講,「影片質素」、「易飛」、「飛行距離」、「廉價」四點,
你只可以滿足三項,唔會四項都滿足到。
leanhk 發表於 2015-1-30 14:53:54 來自手機 | 只看該作者
如果佢要"廉價",就唔可以簡"影片質素"。個質素okay既雲台都千幾蚊啦
iodin 發表於 2015-1-30 15:53:41 | 只看該作者
leanhk 發表於 2015-1-30 14:53
如果佢要"廉價",就唔可以簡"影片質素"。個質素okay既雲台都千幾蚊啦

自組部 350 再配個 KBM-2D 勉強三千蚊都OK既
問題係唔好話自組 350
單係要調個 KBM-2D 我都調到一頭煙...
leanhk 發表於 2015-1-30 17:17:18 | 只看該作者
玩住隻 Hubsan 107D 先啦,唔使$1,000 有圖傳 + 航拍
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 17:32:44 來自手機 | 只看該作者
leanhk 發表於 2015-1-30 17:17
玩住隻 Hubsan 107D 先啦,唔使$1,000 有圖傳 + 航拍

有啲師兄話Hubsan 107D 要改裝先好玩,但我又唔識
isaac006 發表於 2015-1-30 17:44:39 | 只看該作者
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 17:46:35 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-30 13:43
價格永遠同質素掛勾,FPV同高清好多都做到,但做得唔好,你仲要考慮:
1. 雲台:係四軸上面段片就會好似大 ...

我仲想問如果飛行距離遠+有圖傳嘅機有咩推薦呢?有無平價架?
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 17:58:28 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-30 17:44
it is not that hard
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=334995 ...

師兄我啱啱睇YouTube啲鬼老改部h107d可以飛到好遠同都接收倒圖傳,唔知難唔難改呢?
isaac006 發表於 2015-1-30 18:20:10 來自手機 | 只看該作者
waichaichai 發表於 2015-1-30 17:58
師兄我啱啱睇YouTube啲鬼老改部h107d可以飛到好遠同都接收倒圖傳,唔知難唔難改呢? ...

應該要焊,有冇 link?
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 18:49:47 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-30 18:20
應該要焊,有冇 link?

sorry ching搵唔翻,我想問呢個咩黎架http://youtu.be/a2fVScgvNZM
iodin 發表於 2015-1-30 19:12:48 | 只看該作者
如果係新手,根本係冇辦法用FPV玩107D...
107D冇GPS冇氣壓計,根本冇自穩能力
你一望個Mon,轉個頭就已經走左雞
都係係買平D既107C或X5C練下手先好
isaac006 發表於 2015-1-30 19:36:09 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-30 19:12
如果係新手,根本係冇辦法用FPV玩107D...
107D冇GPS冇氣壓計,根本冇自穩能力
你一望個Mon,轉個頭就已經走 ...

吓? 我第一次玩fpv就係h107d,當然呢隻野咁細街有風就唔可以出去玩,但係就係因為佢細細隻,炒極炸極都唔會有大問題(我嗰隻玩咗1個月,差唔多每晚都出街飛,每晚都炒幾十次,最多都係壞槳,摩打同外殼)。 至於你話佢冇gps冇氣壓計,我反而覺得如果你係真係想學飛既話就更加唔應該依賴呢啲野。同埋改咗 wide angle之後真係易好多架

當然,我都建議你買咗其他再平啲既玩住先,到上手先玩107d fpv
isaac006 發表於 2015-1-30 20:13:55 來自手機 | 只看該作者
waichaichai 發表於 2015-1-30 18:49
sorry ching搵唔翻,我想問呢個咩黎架http://youtu.be/a2fVScgvNZM

佢基本上改晒成隻野,控就改行2s lipo,加外置天線,機就直頭換咗個新圖傳,玩到咁同自己diy整一隻冇分別
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 21:25:09 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-30 20:13
佢基本上改晒成隻野,控就改行2s lipo,加外置天線,機就直頭換咗個新圖傳,玩到咁同自己diy整一隻冇分別 ...

應該唔會貴過自己整一隻掛
iodin 發表於 2015-1-30 22:06:36 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-30 19:36
吓?  我第一次玩fpv就係h107d,當然呢隻野咁細街有風就唔可以出去玩,但係就係因為佢細細隻,炒極炸極 ...

你咁講都有道理XDDD
isaac006 發表於 2015-1-30 23:06:12 來自手機 | 只看該作者
waichaichai 發表於 2015-1-30 21:25
應該唔會貴過自己整一隻掛

應該唔會,不過一定難過自己整,因為太細隻啦,你又係新手,冇呢方面既經驗
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-31 14:36:14 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-30 23:06
應該唔會,不過一定難過自己整,因為太細隻啦,你又係新手,冇呢方面既經驗 ...

咁玩咩機最好呢?
isaac006 發表於 2015-1-31 15:53:12 來自手機 | 只看該作者
waichaichai 發表於 2015-1-31 14:36
咁玩咩機最好呢?

其實隻107d本身已經好好,除咗個鏡頭要改 wide angle之外其他野都唔洗改,已經可以飛百幾米
 樓主| waichaichai 發表於 2015-1-31 17:01:52 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-31 15:53
其實隻107d本身已經好好,除咗個鏡頭要改 wide angle之外其他野都唔洗改,已經可以飛百幾米 ...

唔知可唔可以加多個高清鏡頭落去呢?啲鬼老用兩個鏡頭飛,一個錄一個睇