RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2747|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟新手,想問Parrot bebop好唔好架?

waichaichai 發表於 2015-1-29 23:48:51 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
師兄們覺得Parrot bebop點?好與壞
iodin 發表於 2015-1-29 23:55:20 | 只看該作者

好處:輕、細部,可以手機遙控、Ready to fly 乜都唔使煩
壞處:飛唔高、飛唔遠,好多bug易發瘟、FPV 好易lag

乜人啱買:hea住飛既人
乜人唔啱買:航拍發燒友、RC發燒友
leanhk 發表於 2015-1-30 01:25:26 | 只看該作者
Hea 飛 example http://youtu.be/bxYFAI_2-_w
Jazero 發表於 2015-1-30 02:47:26 | 只看該作者
HI 我係新黎既
其實我都考慮緊 Parrot bebop with skycontroler
想問
唔改機 Parrot bebop with skycontroler 響空曠地方水平可以去到幾遠,垂直又可以幾高?

差唔多價錢我又比較緊 PHANTOM 2 VISION
邊部好啲?

因為 bebop 可以唔拎 skycontrol 出街玩彈性又好似高啲……

十五十六…唔知邊部好

家下玩緊 x5c 練操控…
iodin 發表於 2015-1-30 07:14:30 | 只看該作者
Jazero 發表於 2015-1-30 02:47
HI 我係新黎既
其實我都考慮緊 Parrot bebop with skycontroler
想問

飛到幾高,好視乎環境,首先,Bebop 軟件鎖定高 150 米,用 Skycontroller 都係咁多。
而WiFi 比一般 RC 更容易被干擾,所以距離減幅比一般 RC 嚴重
(溫馨提示:Bebop 在 WiFi 密集的鬧市可能會在 10-20 米左右斷線)
但一般 Open Area 環境,Skycontroller 既 FPV 都會係 200 米左右就大 Lag,
2km 就唔好諗啦,鬧市就會更差。當然,P2V/P2V+ 個 FPV 都係 100-200 米冇貨派
但佢部機比較大部,就算 FPV 冇貨派,你仲可以勉強望到你架機。
而且,Bebop FPV 開始 Lag 果時就好易斷線,但 P2V+ 冇 FPV 都仲有排飛

就算買 Skycontroller ,必扑都去唔到 P2V 個距離
P2V 就飛得遠 D,但 Bebop+Skycontroller 拍得穩D

不過我建議
如果買 P2V 不如平買 FC40,或者畀多少少買 P2V+
冇雲台航拍差好遠

樓主| waichaichai 發表於 2015-1-30 10:46:12 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-29 23:55
好處:輕、細部,可以手機遙控、Ready to fly 乜都唔使煩
壞處:飛唔高、飛唔遠,好多bug易發瘟、FPV 好易l ...

唔該曬師兄,我想問有無其他平平地,又有fpv同高清鏡嘅機呢?
software2 發表於 2015-1-30 20:02:13 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-30 07:14
飛到幾高,好視乎環境,首先,Bebop 軟件鎖定高 150 米,用 Skycontroller 都係咁多。
而WiFi 比一般 RC  ...

我就是玩 p2v+ 200 米就冇貨派果個,給大家參考!
Jazero 發表於 2015-1-30 20:56:47 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-30 07:14
而WiFi 比一般 RC  ...

唔該哂 Ching

咁 FC40 既久飛行高度係咪都係150米左右?(空曠地方)
同夜拍得唔得?
leanhk 發表於 2015-1-30 21:23:13 | 只看該作者
(1) FC-40 停左產,買左小心可能第日無 spare parts
(2) 個 camera 日拍都痲痲
Jazero 發表於 2015-1-30 21:40:03 | 只看該作者
leanhk 發表於 2015-1-30 21:23
(1) FC-40 停左產,買左小心可能第日無 spare parts
(2) 個 camera 日拍都痲痲

唔怪得知上官網睇唔到啦…
leanhk 發表於 2015-1-30 21:55:44 | 只看該作者
如果想輕輕鬆鬆拍下片,唔飛太遠咁 Parrot Bebop 係幾好。又細又輕
如果你想夜拍靚o既,最輕o既都要吊部 Sony NEX 相機。吊得起要 6-axis機,要幾多萬蚊$$隻機我就無考究啦
iodin 發表於 2015-1-30 22:12:17 | 只看該作者
FC40拍得麻麻地係因為720p同冇雲台,買佢主要係貪平XDDD
如果想一步到位,都係P2V+
又,夜拍 山狗SJ4000 同 Mobius 之類都還ok啦
leanhk 發表於 2015-1-30 22:21:10 | 只看該作者
對我來講,夜拍靚要無 noise, 好似呢條片咁 
http://youtu.be/ZgxZe_q4Ric