RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3142|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

航拍機飛行速度~

hcfken 發表於 2015-1-29 15:12:26 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
咁多位ching 有冇留意自己的航拍機最高的飛行速度 km/h ? 因果日我眼見一部四軸在高空高速飛航,若果發生意外墜毀就會非常危險,請星期日在南生圍果位ching 留意,被免樂極生悲
solaris8x86 發表於 2015-1-29 15:35:41 | 只看該作者
>>>星期日在南生圍

航拍又同FPV唔一樣架喎,你係咪想指FPV哎? 秋丶冬天星期日仲咁大擔飛? 架機有幾大架? 黑色定白色架?
 樓主| hcfken 發表於 2015-1-29 15:40:27 來自手機 | 只看該作者
白色,好似 dji 的呎吋(我不知道什麼牌子),果日成條路勁多人,希望果位 ching 低調D啦
solaris8x86 發表於 2015-1-29 16:05:38 | 只看該作者
hcfken 發表於 2015-1-29 15:40
白色,好似 dji 的呎吋(我不知道什麼牌子),果日成條路勁多人,希望果位 ching 低調D啦 ...

無法子啦,啲新仔可能星期日先放假,入嚟玩吓,又未了解大家嘅飛行習慣,即使你出嗰post,由於新仔佢又未識嚟我地forum睇,大家唯有忍受吓喇。
solaris8x86 發表於 2015-1-29 16:18:41 | 只看該作者
hcfken 發表於 2015-1-29 15:40
白色,好似 dji 的呎吋(我不知道什麼牌子),果日成條路勁多人,希望果位 ching 低調D啦 ...

啊,我有橋,你可以不停放紙妖....
 樓主| hcfken 發表於 2015-1-29 16:47:35 來自手機 | 只看該作者
好提議
henry_lok 發表於 2015-1-29 17:00:35 | 只看該作者
咁南生邊個位係大家共識可以放四軸/航拍呢?
solaris8x86 發表於 2015-1-29 18:57:00 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-1-29 17:00
咁南生邊個位係大家共識可以放四軸/航拍呢?

問題係時間:

Mon - Fri : 大草地丶全條山貝河丶全個南生圍沼澤區,都叫無限歡迎 (任何機型)
Sat上午:  大草地丶全條山貝河丶全個南生圍沼澤區,都叫無限歡迎  (任何機型)
Sat下午: 中丶小型多軸only。因為人開始多,玩電直丶大型8軸等可能比市民小,因為市民對大機一向反感 (多年前將軍澳效應),係嗰段時間,一般入嚟玩嘅市民普遍認為個場係佢吔嘅,屍兄們亦有共識會讓個場比佢地,因為屍兄們已連續佔用了場地5日,讓個場一日半日比市民用,大家亦覺得公平,此習慣已源用多年,一代屍兄傳落下一代屍兄。
Sun上午: 大草地丶全條山貝河丶全個南生圍沼澤區,都叫無限歡迎  (任何機型)
Sun下午: 基本上全個下午都禁飛,係全個星期內最多市民入嚟玩嘅時間。同Sat下午情況相若,但人更多,秋冬時同一時段可以有10-15隻紙妖一齊飛,即使仲有飛機飛嘅,都唔會係南生圍嘅常規部隊 (包括我在內)。

但到夏天時,由於天氣熱,蚊又勁多,市民已唔會入嚟,所以7日內都有屍兄狂飛。好似私人RC機場咁。
* 註: 南生圍由於場地旁邊樹木已生長得太高,要助跑丶滑行降落有一定難度,已唔太適合玩定翼機,故近年已係多軸機嘅天下。
henry_lok 發表於 2015-1-29 19:44:36 | 只看該作者
thx ching...呢個真係要copy低
 樓主| hcfken 發表於 2015-1-29 19:51:50 來自手機 | 只看該作者
我真係好希望咁多位飛友開開心心,安安全全咁愉快回家,唔使用法律嚟控制我們
solaris8x86 發表於 2015-1-29 20:10:33 | 只看該作者
hcfken 發表於 2015-1-29 19:51
我真係好希望咁多位飛友開開心心,安安全全咁愉快回家,唔使用法律嚟控制我們 ...

你用你隻紙妖控制佢地咪得攞。
zzzronan 發表於 2015-1-30 17:29:47 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-1-29 20:10
你用你隻紙妖控制佢地咪得攞。

一放紙鳶, 咩機都走晒~