RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5232|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

QAV250 選購問!

cklin82 發表於 2015-1-22 09:16:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄邊度買QAV250 DIY 套裝?

會唔會有邊啲係比較清楚易砌, 無大問題!?

其實QVA250 係唔係只係一個規格!? 我見有唔同牌子出!

上網除左淘宝 同 美國lumenier,  香港暫時只搵倒以下0既RTF 版

http://www.flycamhk.com/qav250-devo7-rtf.html
amlzeus 發表於 2015-1-22 09:49:31 | 只看該作者
其實QAV係lumenier既產品 , 250係統一規格 , 250即係對角摩打距離250MM , 你貼出黎果隻其實係ZMR250 , 同QAV250唔同 , 因為QAV250都幾貴下 , 成二千銀一隻 , 所以好小見香港有賣 , 一般香港買到既大多數都係ZMR250 , 其實無論 DRONE RACING機定航拍機 , 都一定要有其本模型同低壓電智識先得 , 我都係新仔一個 , 有錯請指正 ^^"
amlzeus 發表於 2015-1-22 09:49:52 | 只看該作者
其實QAV係lumenier既產品 , 250係統一規格 , 250即係對角摩打距離250MM , 你貼出黎果隻其實係ZMR250 , 同QAV250唔同 , 因為QAV250都幾貴下 , 成二千銀一隻 , 所以好小見香港有賣 , 一般香港買到既大多數都係ZMR250 , 其實無論 DRONE RACING機定航拍機 , 都一定要有其本模型同低壓電智識先得 , 我都係新仔一個 , 有錯請指正 ^^"
vicen 發表於 2015-1-23 02:33:46 | 只看該作者
250 DIY其實來來去去都係幾樣野...
所謂套裝多數係雜牌野....不如自己揀好過...
機架...有摺有唔摺..唔同質料...
摩打...1804,1806,2204...牌子就好多...EMAX,SUNNYSKY,DYS...同土豪用既T-MOTOR
電變...跟番摩打揀...10-12A多數都OK..
最重要既飛控...250機都唔係太多揀....XAIRCRAFT既MINIX,DJI既NAZA-M LITE,OPENPILOT既CC3D,MINI APM,仲有D QQ同KK...
新手可以用下QQKK FEEL下先...其他既都要SET下野先...
控就大眾野WALKERA既DEVO,天地飛(本人未用過,因為見過一個POST講天九可以飛幾遠...有CHING表示飛左兩個月都無番過黎)...一敗無憂既FUTABA...
槳就5,6吋....大概咁多啦....
vicen 發表於 2015-1-23 02:35:03 | 只看該作者
你可以睇下法師傅出既POST...參考下~
 樓主| cklin82 發表於 2015-1-23 08:54:39 | 只看該作者
唔該各位師兄!
lunz 發表於 2015-2-7 10:20:51 | 只看該作者
多謝師兄分享..學習中
法師傅 發表於 2015-2-7 10:32:47 | 只看該作者
vicen 發表於 2015-1-23 02:35
你可以睇下法師傅出既POST...參考下~

咁比面 參考下好LA , 我怕較壞人 ! 有錯請插
vicen 發表於 2015-2-11 00:12:45 | 只看該作者
法CHING你都第3?4?架啦...架架都好精品^^
我由5I開始有跟你POST架啦^^
你D摩打可以試下DYS...數值靚過其他
法師傅 發表於 2015-2-11 10:24:46 | 只看該作者
vicen 發表於 2015-2-11 00:12
法CHING你都第3?4?架啦...架架都好精品^^
我由5I開始有跟你POST架啦^^
你D摩打可以試下DYS...數值靚過其他 ...

自己機 ... 砌過5架 , 不過同時存在最多都係3部 !
DYS你用過 ?  早前有諗過, 衰在雙11果排銀燕1806做到好平買左成堆 ,
唔想浪費 , 用住先

記得早期去5I , 呢度都無咩人講250機 ...
vicen 發表於 2015-2-11 15:19:35 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-11 10:24
自己機 ... 砌過5架 , 不過同時存在最多都係3部 !
DYS你用過 ?  早前有諗過, 衰在雙11果排銀燕1806做 ...

我用過幾隻牌子...除左T MOTOR外....
DYS暫時係最好...
法師傅 發表於 2015-2-11 16:49:09 | 只看該作者
vicen 發表於 2015-2-11 15:19
我用過幾隻牌子...除左T MOTOR外....
DYS暫時係最好...

好, 下一部試下 , THX
vicen 發表於 2015-2-11 23:44:25 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-2-11 16:49
好, 下一部試下 , THX

記得用埋三孔槳~
jackyjacky 發表於 2015-2-12 02:46:48 | 只看該作者
我自己切過一隻反飛, 同人切過一隻正飛, 都係用機臂冇開孔減重個款,非常好,又唔貴,又耐跌!
大男孩 發表於 2015-2-12 08:53:57 來自手機 | 只看該作者
學習了:)
unityandy 發表於 2015-2-16 17:05:10 | 只看該作者
 樓主| cklin82 發表於 2015-2-24 15:34:30 | 只看該作者
感謝各位放毒, 小弟已開始行動,  慢慢 TAOBAO 訂購中,   希望焊接set 嘢不太難, 唔係可能要搵幫手!

依家要睇睇買咩控, 大家有無咩建議!?  futaba 定 devention ?   價錢差很遠, 但長玩可能俾多少少都OK!   最怕係Futaba  連接收都跌壞,  買返都可能幾貴....(未check)