RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2608|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

馬鞍山飛四軸的師兄, 唔該注意別人的安全

foxHK 發表於 2015-1-18 18:40:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

四軸友終於殺入馬鞍山區, 剛係行出新港城,有駕四軸係廿幾樓高飛過富輝一座,你知唔知那裹有很多路人,萬一出事 ,從廿幾樓跌落來會點?! 如果呢位人兄睇到,唔該你唔好再有可次, 有的公德心好無。
Let-Go 發表於 2015-1-18 23:30:02 | 只看該作者
:@:@
soup_soup 發表於 2015-1-18 23:57:51 | 只看該作者
出咗事,政府禁,大家無得玩,安樂!
ivan仔 發表於 2015-1-19 02:56:08 | 只看該作者
好似在人多的地區係唔可以玩的
ivan仔 發表於 2015-1-19 02:57:44 | 只看該作者
不得放飛模型飛機的地點

a)        不得在人多及擠迫的地方上空放飛模型飛機。

b)        不得飛越或飛近任何與之碰撞時會產生危險的物體或設施。

c)        不得在機場及飛機升降航道範圍附近放飛模型飛機。這些地方包括:
yung 發表於 2015-1-19 10:41:42 | 只看該作者
玩250機啦安全好多,1000尺地方就足夠,不過人多的地方就唔好玩啦
developer 發表於 2015-1-19 23:45:27 | 只看該作者
250機 都唔係好安全,我手指俾佢片中,D 血噴出黎咁
ckuen2004 發表於 2015-1-20 11:12:38 | 只看該作者
而家d人又真係........  , 完全吾知勿野叫危險 , 飛上天嘅野危險性就最大, 電子/機械嘅野冇百分百安全, 有勿e郁跌落黎dop死人你成世吾安樂 ,吾好lam住會走得甩 , police 一定揾到你 , 就算police 揾你吾倒 , 比你害死果個做鬼刀吾會放过你
solaris8x86 發表於 2015-1-20 12:23:58 | 只看該作者
係屋苑內飛真係唔係咁好,平均一層有8個單位已有8隻2.4Ghz/5.8GHz WiFI Router,一橦樓就有$N隻.... jam能死,之後失控4Q圍亂飛......
法師傅 發表於 2015-1-20 13:44:22 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-1-19 02:57
不得放飛模型飛機的地點

a)        不得在人多及擠迫的地方上空放飛模型飛機。

日常生活 , 好多野都 "不得" , 香港勝在很多 "不得" 都沒有法律效用 , 所以好多人都是踏在灰色地帶上 , 不只是模型飛機 ....

ivan仔 發表於 2015-1-20 14:20:39 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-20 13:44
日常生活 , 好多野都 "不得" , 但香港勝在很多 "不得" 都沒有法律效用 , 所以好多人都是踏在灰色地帶上 , ...

沒法律效力, 不過如果你失控撞到人的話, 就好大獲
法師傅 發表於 2015-1-20 14:32:28 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-1-20 14:20
沒法律效力, 不過如果你失控撞到人的話, 就好大獲

好多事有法律效力都不斷有人挑戰 , 例如馬路上 !!!

更何況沒法律效力的事情 !