RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5087|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌完都未開心到兩日,諗住weekend tune 機....

jens 發表於 2015-1-17 01:00:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
砌完都未開心到兩日,諗住weekend tune 機,用apm autotune,因為部機係咁走所以想收返埋d,中間一轉返stablize mode,話快急降就炒,救都救唔切…

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

abcd9kkk 發表於 2015-1-17 01:03:23 | 只看該作者
你個飛控用象根捆就算??
 樓主| jens 發表於 2015-1-17 01:10:26 | 只看該作者
abcd9kkk 發表於 2015-1-17 01:03
你個飛控用象根捆就算??

下面有防震同雙面膠貼住,因為防震mount 未到就加多兩條橡節加固佢暫時頂住先,個飛控下面個塊carbon係炒到彎左 =[
elton2xxx 發表於 2015-1-17 10:44:38 來自手機 | 只看該作者
你用 alt hold autotune, fc 幫你定高,throttle 是自動的,但當你轉用 stabilize mode, 個 throttle 就 100 份100 手控,如果你唔記得你架機大約 hover 既 throttle 量就打 stabilize, 果刻要好小心!衝上天事少,...
 樓主| jens 發表於 2015-1-17 15:25:53 來自手機 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2015-1-17 10:44
你用 alt hold autotune, fc 幫你定高,throttle 是自動的,但當你轉用 stabilize mode, 個 throttle 就 10 ...

多謝ching 提醒,我懷疑tune緊唔小心將throttle 整細左,又錯將stabilize mode 當alt hold 用,結果咁就出事,今次荷包血滴子
kenl 發表於 2015-1-17 21:49:25 | 只看該作者
隻机D綫亂七八糟,遲早炒獲金今次小炒算執到
12114 發表於 2015-1-17 21:54:49 | 只看該作者
jens 發表於 2015-1-17 15:25
多謝ching 提醒,我懷疑tune緊唔小心將throttle 整細左,又錯將stabilize mode 當alt hold 用,結果咁就 ...

autotune係唔會將油門較細,我諗係你應該未做油門中位
陳真 發表於 2015-1-18 04:29:04 | 只看該作者
autotune你只需要用alt hold mode就得,如果架機走遠咗就直接控返黎附近再等佢郁,遠咗又控返黎咁就得,唔洗轉mode,總之你放手佢就會繼續tune
 樓主| jens 發表於 2015-1-20 11:59:57 | 只看該作者
kenl 發表於 2015-1-17 21:49
隻机D綫亂七八糟,遲早炒獲金今次小炒算執到

我都明,我就係一心諗住tune 完先慢慢執,唔想執完發覺有野唔得又要拆晒重鋪,同埋想問下ching 加 ferrite bead 係咪可以阻隔多少既noise and interference?受教
 樓主| jens 發表於 2015-1-20 12:03:01 | 只看該作者
12114 發表於 2015-1-17 21:54
autotune係唔會將油門較細,我諗係你應該未做油門中位

唔係rc calibration 已經自動detect 油門中位?油門中位要另外做?麻煩ching 賜教Orz
 樓主| jens 發表於 2015-1-20 12:13:56 | 只看該作者
陳真 發表於 2015-1-18 04:29
autotune你只需要用alt hold mode就得,如果架機走遠咗就直接控返黎附近再等佢郁,遠咗又控返黎咁就得,唔洗轉 ...

乜原來可以直接拉佢返黎?因為我上網爬文見d人都係咁樣做,所以就跟住黎試,如果早知可以咁就唔會咁大件事,唔好彩中既好彩就係無傷到人,不過事前地點選擇我都簡左個無乜人既地方。
btw,多謝ching提點,另外想問下各位ching 有無用apm planner 經驗?如有,應該點set alt hold 係個remote 上面 through apm planner,跟左佢個instruction 好似set 唔到?
solaris8x86 發表於 2015-1-20 12:15:35 | 只看該作者
哇...木槳....
陳真 發表於 2015-1-20 19:16:12 | 只看該作者
jens 發表於 2015-1-20 12:13
乜原來可以直接拉佢返黎?因為我上網爬文見d人都係咁樣做,所以就跟住黎試,如果早知可以咁就唔會咁大件 ...

係呀,你autotune過程中架機漂遠咗你乜掣都唔洗打直接接佢返黎附近跟住佢會再繼續tune,一直重覆咁做就得飛機模式未玩過
12114 發表於 2015-1-20 22:13:59 | 只看該作者
jens 發表於 2015-1-20 12:03
唔係rc calibration 已經自動detect 油門中位?油門中位要另外做?麻煩ching 賜教Orz
...

果個係遙控中位
自己睇下,好容易
https://apmcopter.wordpress.com/ ... %E7%BD%AE%E4%B8%AD/

kenl 發表於 2015-1-21 10:48:32 | 只看該作者
通常由定高模式轉自穩模式急降及炸機,係自穩模式下縣停油門杆超過中位所致,在mp把油門中位調550-600試試,隻機動力過大調小,動力小就調大
 樓主| jens 發表於 2015-1-22 01:21:48 | 只看該作者

Ching 有興趣乎?定同道中人
 樓主| jens 發表於 2015-1-22 01:23:36 | 只看該作者
陳真 發表於 2015-1-20 19:16
係呀,你autotune過程中架機漂遠咗你乜掣都唔洗打直接接佢返黎附近跟住佢會再繼續tune,一直重覆咁做就得飛 ...

唔該曬ching,我weekend 再試下,不過睇怕要搵個好d既地方,無咩人又有大草地,真係好頭痛
 樓主| jens 發表於 2015-1-22 01:28:29 | 只看該作者
12114 發表於 2015-1-20 22:13
果個係遙控中位
自己睇下,好容易
https://apmcopter.wordpress.com/category/3%E9%A6%96%E6%AC%A1%E9%A3% ...

又要飛佢上天30秒,alt hold,再land,唔知可唔可以偷雞飛上去就轉alt hold 之後再轉land mode
不過呢個階段始終都係要經歷,ching 有無好地點介紹?
 樓主| jens 發表於 2015-1-22 01:52:35 | 只看該作者
kenl 發表於 2015-1-21 10:48
通常由定高模式轉自穩模式急降及炸機,係自穩模式下縣停油門杆超過中位所致,在mp把油門中位調550-600試試,隻 ...

呢個方法好似聽落簡單d,感謝ching提點,其實油門中位同pid tune 邊樣做先或者有無先後次序分,雖然由砌機到tune 機再到穩定飛起完成成個過程係好玩同好有滿足感,不過見過鬼都怕黑,都係謹慎D好,順便新件未砌起,趁呢個時侯再吸收多d前輩經驗話時話,呢度好似好多隱世高人wor,sorry,小弟入海(世)"未深,請見諒

kenl 發表於 2015-1-22 09:52:23 | 只看該作者
jens 發表於 2015-1-22 01:52
呢個方法好似聽落簡單d,感謝ching提點,其實油門中位同pid tune 邊樣做先或者有無先後次序分,雖然由砌 ...

這個調整与pid沒關系,這個調整在自穩与定高模式轉換時,機子能在不改變高度下 平穩交接,不會產生標升及急降,這個是首要調整步伐,apm定高模式下,油門搖杆是在中立位置,(死區可調参數)若機子動力過大,在自穩模式40%或更低時 已能縣停,當切換定高模式便會掉高度,因搖杆低於中立點,相反情況下,機子便向上標升
最佳調整自穩模式 在縣停時,油門搖杆在中立點便可以(調整mp內油門中位數值)