RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2184|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Parrot bebop 航拍練習

mgbb2005 發表於 2015-1-13 00:26:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
作為新手,練習好重要,一來可以增加對機器的熟練程度,二來可以調整切定去配合個人需要。前幾天在西九海旁集中練orbit flight,減低rotation speed同max inclination令Bebop比較易control,不過用touch screen(joystick mode)始終有點困難,下次試吓normal mode先。

由於練習關係,鏡頭未免重複,可能有點悶,請見諒:
https://www.youtube.com/watch?v=qRXVj9duDgI

各位師兄有咩心得請裼教/share
zenhoho 發表於 2015-1-13 10:00:21 | 只看該作者
ching用touch screen都玩得好好喎~
室外練習好重要, 熟習有風時機體的反應
iodin 發表於 2015-1-13 10:31:57 | 只看該作者
其實如果有心要練航拍,一定要練 Ace...最少,要練 Normal。
因為Joystick模式下,你係飛行中途再抽兩隻手指出來調校鏡頭角度
(佢又唔係好似DJI遙控器咁,可以用食指係下面調校角度)

ng3c 發表於 2015-1-13 12:25:19 | 只看該作者
隻機鏡頭又幾定,就像有雲台一樣。唔錯!
lschun 發表於 2015-1-13 12:45:23 來自手機 | 只看該作者
轉用手制易好多
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-13 13:01:17 來自手機 | 只看該作者
zenhoho 發表於 2015-1-13 10:00
ching用touch screen都玩得好好喎~
室外練習好重要, 熟習有風時機體的反應

講得好啱!我嗰日其實都幾大風,成隻Bebop斜哂去balance風勢,當做orbit flight時由逆風轉順風一刻Bebop就keep唔倒路徑大ball out!一定要習慣一下。
solaris8x86 發表於 2015-1-13 13:03:50 | 只看該作者
good.....
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-13 13:10:59 來自手機 | 只看該作者
iodin 發表於 2015-1-13 10:31
其實如果有心要練航拍,一定要練 Ace...最少,要練 Normal。
因為Joystick模式下,你係飛行中途再抽兩隻手 ...

等我續步來,暫時keep住鏡頭唔郁淨係機身郁去取景,不過遲d要一邊飛越一邊調整府視角度就要用Ace mode。
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-13 13:16:28 來自手機 | 只看該作者
ng3c 發表於 2015-1-13 12:25

這是買Bebop之最大原因,雖然有時唔係好自然,但software image stabilization係一個大眾路線的trend,應該再優化。
iodin 發表於 2015-1-13 13:19:28 | 只看該作者
ng3c 發表於 2015-1-13 12:25

ching 的教訓你要記住...呢部機飛唔遠,訊號又好唔穩定
你要克服到呢兩點重大缺點,先可以享受佢個「虛擬雲台」既好處
moschichi 發表於 2015-1-13 14:24:27 來自手機 | 只看該作者
師兄拍得好好喎
lschun 發表於 2015-1-13 15:02:15 來自手機 | 只看該作者
等佢一月個update睇下有咩改善
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-13 15:41:47 來自手機 | 只看該作者
moschichi 發表於 2015-1-13 14:24
師兄拍得好好喎

多謝!學習中。
 樓主| mgbb2005 發表於 2015-1-18 12:33:16 來自手機 | 只看該作者

https://www.youtube.com/watch?v=DYq6IC3Wo2s

今次集中練比較複雜的動作:orbit flyby。先直進飛向主體,到接近時作環繞飛行180度,再背飛直線離開主體。
當時風不大,Bebop都幾穩定。初次嘗試這動作所以有點生硬,要多加練習。