RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4074|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

$2000 航拍 介紹

chau01424 發表於 2015-1-12 10:48:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我最近自從玩爛左隻H107D之後,一直心郁郁想試下大機,但係BUDGET唔到,

睇左幾部, H8C (改大電,軸承), Galaxy visitor 3, V353(偷輕), Ideafly I-fly4(加相機(200萬像),

除左Ifly4有GPS外,其他都冇,但我諗緊係視線範圍內玩好似唔太影響,我應該飛行距離係100-400M

我對影片質素唔係好大要求,200萬像就得,呢幾部飛行有冇太大分別呢?

同埋有冇CHING知道Galaxy visitor 個電波引導功能要幾多米範圍內先有用? 定係睇遙控距離?

Thanks All
bb86 發表於 2015-1-13 20:46:36 | 只看該作者
我都係咁上價錢想買部玩下~我睇緊Ideafly I-fly4不過好似好小人玩...
iodin 發表於 2015-1-13 22:14:24 | 只看該作者

首先,飛行距離100米-400米並唔係小事,一般小四軸(例如 H8C )可控制範圍都少於100米,一般350mm軸距中型四軸在100米外只剩一個小豆,根本就分不到頭尾,200米就已經完全超出可視範圍,400米已經高過中銀同中環廣場,基本上 150米範圍外飛行,而且還要航拍,唔可能冇 OSD 同 FPV,否則部機一定拜拜...

另外,200萬像,已經係 1080p... 而1080p只係基本概念,畫質呢樣野好抽像,例如要唔要 Wide Angle (大部份跟機cam都冇 Wide Angle)、要唔要夜拍(夜拍好既只有 GoPro 、山狗同 Mobius)、要唔要穩定畫像(抑制機身俯仰,唔會擺來擺去)、Jello Effect(大馬力摩打會導致嚴重波浪紋),然後先再談畫質呀Details呀油畫化呀魚眼變形呀咁咁咁。一般來講,航拍用戶比較在意係畫面唔會fing來fing去既,要穩定鏡頭就要掛雲台,掛雲台+Cam就最少多80g,冇無刷摩打基本上飛唔起...

簡單咁講,要100米以上高度航拍,2000蚊都已經十分勉強,更唔好話  Galaxy Visitor...
下面呢段片係 H8C+Mobius ActionCam 最高飛上 80-90 米左右、超出控制範圍斷線墜落既片段,你睇下能唔能夠接受。
https://www.youtube.com/watch?v=KZfGtNXXh7U
leanhk 發表於 2015-1-13 22:27:51 | 只看該作者
買部二手 Phantom FC40 啦, eBay 見到有部好新凈, 二千幾蚊
bb86 發表於 2015-1-13 22:50:58 | 只看該作者
咁各位大大指點下Ideafly I-fly4+雲台+iook(用電話睇),咁會唔會好d?
 樓主| chau01424 發表於 2015-1-13 23:14:55 | 只看該作者
買左flying 3d x6 同大電,飛到15分鐘,爽快飛行中:),但仲未買鏡頭,各位有冇好介紹
iodin 發表於 2015-1-14 07:09:04 | 只看該作者
bb86 發表於 2015-1-13 20:46
我都係咁上價錢想買部玩下~我睇緊Ideafly I-fly4不過好似好小人玩...

唔知你玩左幾耐,但玩四軸係消耗品,槳呀摩打呀電變呀成日要換,買部零件齊D、多第三方零件既會比較好,如果你玩左冇耐,DJI 仍然係最安全既選擇。
iodin 發表於 2015-1-14 07:18:52 | 只看該作者
chau01424 發表於 2015-1-13 23:14
買左flying 3d x6 同大電,飛到15分鐘,爽快飛行中:),但仲未買鏡頭,各位有冇好介紹 ...

Flying 3D X6 第一水據說有 GPS 問題,小心;另外,佢呢水聽聞軟件限高110米。加上佢冇LED頭尾燈,如果你冇買 OSD 版遙控,飛高左係分唔到頭尾的。
如果你買佢係為左佢體積小,我覺得係OK的;但如果係貪平買佢既話,佢個擴充能力其實冇貴佢少少既 FreeX 或 QR X350 Pro 好。
佢馬力唔夠大,孭大電本身已經唔容易,要改用三葉式螺旋槳,先可能會有比較好既承載力
首先你會唔夠力上雲台,而山狗之流亦都唔太夠力上,如果要孭 Cam,就只有 Mobius 之類再細一級既Cam
http://s.taobao.com/search?q=mob ... 09.5803581.d4908513
亦可以考慮 Y3000 。
http://s.taobao.com/search?q=Y30 ... d=staobaoz_20150114

Mobius ActionCam 有1080p,畫質同夜拍比較好,對改FPV支援亦比較方便,但亦比較重(40g);
而Y3000只有720p,但勝在夠輕,影相像素(800萬)亦比Mobius好(200萬左右)