RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3218|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教: Phantom 2 校準連續失敗

gorli 發表於 2015-1-2 13:08:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位好!新手上路請多多指教。

尋日見好天諗住放下飛機,如常起飛前作校準,水平360 及 垂直 360,正常完成校準,飛完第一舊電冇任何問題;換電後再重新校準一次,水平360 及 垂直 360,水平360正常完成,但 垂直 360就連續出現錯誤(紅黃閃及長紅燈號),試左好多好多次都係咁...

想請教一下,最有可能係咩出現左問題呢?多謝!
edward315802 發表於 2015-1-2 13:11:53 | 只看該作者

其實唔使成日校準指南針 除非你係由香港去左較遠地方先有需要
至於你講既問題 可以試下入NAZA Assistant校準IMU
cct147 發表於 2015-1-2 23:11:36 | 只看該作者
最好每次都較準先飛,否則好易走機。

好多人唔cal 就飛,起飛時會記錄左一個錯嘅方位,當遙控一失聯或者你玩完戇居居打去自動返航,咁架機就能自動飛去佢以為係home嘅錯誤起飛點(可能係幾十公里外!),咁你就拜拜!帶錢去買新機吧!

根據統計,有18%嘅機就咁走左,你咪試下唔次次cal好先飛吧。
cocoaninja 發表於 2015-1-2 23:38:24 | 只看該作者
今日向前室內 boot 機出咗 "compass calibration required", 跟手去咗 TKO 近海個花槽上 boot 機,又出下面個款。

登錄/註冊後可看大圖

Cal 咗十幾廿次都唔得。行過小小二十米,再 cal 過就冇事。

飛咗一轉,行過去之前個花槽飲水,部 iPhone 又出 "compass calibration required"。

行過 d 又冇事,跟手飛都冇 mud 事。

個花槽可能有高壓電纜。。。。
edward315802 發表於 2015-1-6 01:04:01 | 只看該作者
cct147 發表於 2015-1-2 23:11
最好每次都較準先飛,否則好易走機。

好多人唔cal 就飛,起飛時會記錄左一個錯嘅方位,當遙控一失聯或者你 ...

樓主講緊cal指南針喎ching

GPS就梗係次次攞齊先飛啦
當然指南針都應定期校正下 但我個人就未至於每次都校準了

cct147 發表於 2015-1-6 01:06:48 | 只看該作者
原來GPS唔駛compass數據.......
cct147 發表於 2015-1-6 01:08:34 | 只看該作者
望住太陽認方向飛返嚟?
edward315802 發表於 2015-1-6 01:11:10 | 只看該作者

compass可以輔助GPS去辯別方向
但精確位置主要是靠GPS定位

DJI建議呢D情況就要幫指南針校準:

需要重新校准的情况

1.指南针数据异常,机尾LED飞行指示灯红灯黄灯交替闪烁。
2.飞行场地与上一次指南针校准的场地相距较远。
3.飞行器机械结构有变化。
4.飞行时漂移比较严重,或者不能直线飞行。
同埋盡量遠離呢啲地方校正指南針

• (1)请勿在强磁场区域校准,如磁矿、停车场、带有地下钢筋的建筑区域等。
  • (2)校准时请勿随身携带铁磁物质,如钥匙、手机等。
  • (3)请勿在大块金属附近校准。

cct147 發表於 2015-1-6 01:31:16 | 只看該作者
吓!請問GPS紀錄嘅係乜野數據?叫做經緯度,係由東南西北四個方向衍生出嚟的。GPS數據同Compass數據係共生先至持續定位的。

另外師兄post嗰啲建議,舊firmware就係嘅,外國網站好多人就新firmware提出質詢,回覆係遠離你所講嘅情況下,最好次次Cal,小弟有好幾個朋友緊守呢個原則,個個都試過不下三數次失聯部機都識自動返嚟,至於放機嘅野各師各法,我覺得鐘意點就點吧,反正真係走機又唔會世上只得一個,不過到時去嘈DJI得到嘅回覆多數係Pilot error....
edward315802 發表於 2015-1-6 01:37:58 | 只看該作者

堅持盡量做好準備先起飛就可以了

不過一旦指南針出事的確幾致命 剛見到fb有位師兄部inspire 1指南針無啦啦失靈炒左機 (起飛前cal好哂)

同DJI討論左一輪 果邊親自派人落香港了解 仲肯換部新機 好似即時出埋新firmware去fix
cct147 發表於 2015-1-6 01:58:04 | 只看該作者

啊,講咁耐其實冇正式答樓主問題。

第一,如果兩舊電起飛點係一樣,第一次成功cal左唔駛換電再cal。

第二,如果換左起飛點就最好再cal, 透過較準你會觀察到新起飛點磁場是否有異常,如果有異常,基本上第一個360度正常到第二個360度都唔會成功,咁你心中有數就算熄機開機唔cal但係見到綠燈著哂表示聯到GPS都好,因為compass有錯,起飛時GPS方位數據有機會錯,咁你只有三個選擇

A: 話之佢,照飛,無理由咁好彩中獎嘅

B: 照飛,不過飛短距離千其唔好失聯,否則失聯自動打去自動返航,到時就睇下隻機飛返嚟定遠離你,自求多福。

C:唔起機,行多十零米再cal過,香港好多地底電纜,有時差幾米就可以準確較正羅盤攞埋GPS起機。
cct147 發表於 2015-1-6 02:07:52 | 只看該作者
所以透過每次轉位都cal,你就可以心中有數起飛GPS數據有冇機會出現錯誤(仍然有的,例如太陽電磁風暴、多雲聯唔到足夠衛星之類,但係起碼知道羅盤方位正確),基本上起飛時紀錄的GPS方位是正確的,有事時自動返航就有一定保證。
 樓主| gorli 發表於 2015-1-6 11:10:29 | 只看該作者
多謝各位,通過 reset PMU, 校準已經沒有問題。
edward315802 發表於 2015-1-6 16:12:18 | 只看該作者
gorli 發表於 2015-1-6 11:10
多謝各位,通過 reset PMU, 校準已經沒有問題。

咁就好 通常校準後都可以解決到問題