RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ZeroKwok
打印 上一主題 下一主題
收起左側

X-Power 新車有得訂了呀

feihung 發表於 2015-2-3 15:17:18 | 只看該作者
I am the hundred
sum 發表於 2015-2-3 17:01:50 | 只看該作者
tsoikahei 發表於 2015-2-5 23:59:08 來自手機 | 只看該作者
有無人已經裝完,我唔係好知摩打同gogolap點接
哥高查 發表於 2015-2-6 02:39:05 來自手機 | 只看該作者
其實呢部車可以係邊度放,是否任何放miniz 車場都可以玩~
tsoikahei 發表於 2015-2-6 08:06:43 來自手機 | 只看該作者
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=346680&extra=page%3D1&mobile=2  
sum 發表於 2015-2-6 09:03:09 | 只看該作者
哥高查 發表於 2015-2-6 02:39
其實呢部車可以係邊度放,是否任何放miniz 車場都可以玩~

我係觀塘rcp 車場玩,同場都有幾位車友玩IDT
黎玩既留意開放時間,開星期三同六,望下以下車場官網
https://rcphk.wordpress.com/

哥高查 發表於 2015-2-6 18:27:40 | 只看該作者
sum 發表於 2015-2-6 09:03
我係觀塘rcp 車場玩,同場都有幾位車友玩IDT
黎玩既留意開放時間,開星期三同六,望下以下車場官網
https: ...

唔該哂,師兄~
mary123 發表於 2015-2-6 18:44:08 | 只看該作者
ray2011 發表於 2015-2-1 08:12
切勿通知我你做左白老鼠
一睇就知唔掂啦!AMZ好佢百倍,快佢好多。

AMZ 都一樣好差,D位又5 準備,金屬又差點,SERVO,不能回中,其實他們是否兩兄弟???

mary123 發表於 2015-2-6 18:49:49 | 只看該作者
cptkirk9 發表於 2015-2-1 16:40
To: ray2011 - 聽講其它車場都有高手試過車, 不如你返去問吓人先再講啦!

Z場都沒有人玩AWD,何來出到一架好四驅車??新車大過MINI-Z,又不能用MINI-Z珠叉,車殼
太貴,人家要再重新買過,出車前沒有想過???不是看自己OK就OK???太自我????

mary123 發表於 2015-2-6 18:56:15 | 只看該作者
cptkirk9 發表於 2015-2-1 16:40
To: ray2011 - 聽講其它車場都有高手試過車, 不如你返去問吓人先再講啦!

何來有四驅高手試??? TC,MS、**5比玩** ,只有Z場玩到??
到底架車出之前有沒有四驅高手試過??????好成日問題????
sum 發表於 2015-2-6 20:03:17 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-2-6 18:49
Z場都沒有人玩AWD,何來出到一架好四驅車??新車大過MINI-Z,又不能用MINI-Z珠叉,車殼
太貴,人家要 ...

等緊你出,期待中
dick8746 發表於 2015-2-6 21:46:43 來自手機 | 只看該作者
車,想買咪買囉,唔想買望都唔望Tim啦,A記部環保回收車,新車望都冇望過,二手可以考慮下買部"浪"shell
cptkirk9 發表於 2015-2-7 02:37:04 | 只看該作者
mary123 發表於 2015-2-6 18:49
太貴,人家要 ...

太自我????

好似講緊你自己wor
 樓主| ZeroKwok 發表於 2015-2-7 10:29:36 | 只看該作者
又出現了
哥高查 發表於 2015-2-7 13:32:18 | 只看該作者

其實京商,AMZ,IDT 毫無爭議地都會有本身既優點同缺點,一樣須要車仔到手後執一輪,先可以進入最佳狀態~
眼見各車場邊都有好多把京商MR03, MA020 同AMZ 玩得好好既高手,人家所花既時間心機鑽研,找出車本身問題,
想出解決方法,先可以係條TRACK跑得出彩!

我真心唔覺得有邊部車會係最好,邊部會係垃圾,只係如何令車仔可以TRACK上盡情發揮速度~
部車易SET 等如 好車 OR 難SET 等如垃圾?

高手係玩車過程,分享SET車心得,更係討論區精髓所在,希望口水戰可以少一點,多一點討論車仔本身分享~

(利申: 我本身係一個鍾意玩車既普通用家,有玩京商MR03, MA020,同時都買左 IDT)
mary123 發表於 2015-2-7 15:26:07 | 只看該作者
哥高查 發表於 2015-2-7 13:32
其實京商,AMZ,IDT 毫無爭議地都會有本身既優點同缺點,一樣須要車仔到手後執一輪,先可以進入最佳狀態~
眼見 ...

真係好,終於有個人不是吹水,講得OK,但的我不是惡意批評任何牌子,我已成心比意見,
B廠 出的parts 大家有心中有數,不只是AMZ好差,之前全部PARTS都極有問題,金屬跟膠一樣,好非易爛,AMZ真是缺點太多,

如果你是有經驗車手,一定不會買到。

B廠,AWD頭避震,已差冇可差不多,一件廢物都不如,你看現在有沒有人用????只是編消費者的,如有選擇不如日本貨。

X廠真是沒有一個awd 高手出車前去試車比消費者去買 ,而他個車場9 成人以上玩MR-03 唔信你去看下就知,不是我有心亂講,本人上次比意見,都比一班MR-03 人吹水,連AWD問題都不能回答。已証明了。

200sxsr20 發表於 2015-2-7 16:15:25 | 只看該作者
有冇人可以幫下忙翻譯下Mary哥既話,我意境未去到果個境界

好非易爛(好難爛?)
如果你是有經驗車手,一定不會買到。(唔比人買咁搞笑?)
只是編消費者的(自己作d消費者?)
本人上次比意見,都比一班MR-03 人吹水(人地卦住吹水唔理你?)
AMZ 都一樣好差,D位又5 準備(D位又要準備做咩呀?)
有沒有四驅高手試過??????好成日問題?(無語……)
哥高查 發表於 2015-2-7 16:24:44 | 只看該作者

其實正正這一年內,先有AMZ 後有IDT , 他們都一改蚊車傳統將 1:10 TOURING佈局套用係迷你車種上

我個人較喜歡 IDT, 因為完全切底地將 皮帶,無刷,有感 等等用係1:10車設計,設定, 通通用在那部迷你車上,  
已經擺脫京商多年套用係 迷你車種設計定位~

以上兩車種計,都已經不再是京商那AWD慨念了!

我不是什麼高手,但我都有玩1:10車,高興今天那兩個品牌帶頭打開迷你車新的一頁,使玩家運用1:10TOURING上的SET車技巧及知識,都可以套用在迷你車上

多一種選擇比玩家,今天應該很高興吧
henry888 發表於 2015-2-7 19:49:57 | 只看該作者
哈哈,幾好,客觀講,kyosho AWD由零開始買,改好玩得都要3千零蚊,當中亦要花大量時間去執到架車好跑,只可以好肯定講,係可以執到好正形,好好跑,不過先天不足係重量分佈唔好,加上重來都係獨市生意,無需改善太多,所以玩左咁多年都係咁,依家多左其他廠參與呢個市場,重點打破重量分佈呢個缺口,係好事,一來大家多個選擇,唔使局玩kyosho, 二來kyosho既支持者其實都有好處,就係如果其他廠既車可以有能力威脅到kyosho,先有機會刺激kyosho再出d新野,咁我地玩家先係最大得益。問題係依家其他廠點先有能力出到嫁好既車,無人會介意要花幾多時間去set車,只會介意可唔可以將架車set到心目中既能力,而呢架車有無呢個能力,有待大家去研究,所以我自己認為其他廠最重要係研究下點promote架車,令多d人玩,先有機會發掘到架車既潛力,加上需要研究一下各大場地玩緊d咩,重點promote架車去fit各個場既需要,咁就做到廠家,場地同玩家都贏。
哥高查 發表於 2015-2-7 20:35:22 | 只看該作者
我絕對認同PROMOTE架車呢點!
香港有能力出自家品牌車係好事,可惜另一個層面就係生意同$錢既利益問題,而家香港幾個車仔場,
已經有場表態唔比係場玩IDT,咁仲點樣令多D玩家同好認識呢~