RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2099|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Phantom 2 遙控天線一問?

ericlam 發表於 2014-12-31 10:17:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄,我支控天線擺放是橫向,最初以為是環境因素,不足200米就 FS回航,但最近去南生圍測試,朋友的 Vision Plus全都過400米,我也是200米內 FS回航,我已set高度限制是400米,直徑2000米,FCC 全開,是否遙控天線擺位出錯?我週六會問朋友借控測試,如是控的問題,還需要全套寄回廠check嗎?定索性在香港買過支控?還是只寄控上廠check。
solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:31:53 | 只看該作者
除電直外,所有遠程飛機 (任何類型),必須將天線盡量垂直放,但地面FPV Patch antenna (指向性天線) 除外。橫向安裝天線會另到電波兩極 (polarization) 隨飛機轉向時有大幅波動,會做成訊號時強時弱。
 樓主| ericlam 發表於 2014-12-31 10:41:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:31
除電直外,所有遠程飛機 (任何類型),必須將天線盡量垂直放,但地面FPV Patch antenna (指向性天線) 除外。 ...

師兄,我今日會先試天線擺位,如也是短距離 FS回航,稍後就換控測試,希望吾關部機事,上廠維修就頭痕

solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:47:27 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-12-31 10:41
師兄,我今日會先試天線擺位,如也是短距離 FS回航,稍後就換控測試,希望吾關部機事,上廠維修就頭痕

...

你支咩天線?

樓主| ericlam 發表於 2014-12-31 11:02:49 | 只看該作者

原裝Phantom控嗰條
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:05:10 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-12-31 11:02
原裝Phantom控嗰條

咁任你點搞都無乜用....
 樓主| ericlam 發表於 2014-12-31 11:07:50 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:05
咁任你點搞都無乜用....

Why, 我見人飛成1000米,個朋友部Vision Plus都400米,我部Phantom 2得200米
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:12:47 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-12-31 11:07
Why, 我見人飛成1000米,個朋友部Vision Plus都400米,我部Phantom 2得200米

飛咁Q遠仲乜啫,時代唔同喇,而家FPV講求畫質同流暢,大家已轉玩團團圈racing,玩抗拍或blind flight 3丶5公里,已無人欣賞架喇。
 樓主| ericlam 發表於 2014-12-31 11:15:19 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:12
飛咁Q遠仲乜啫,時代唔同喇,而家FPV講求畫質同流暢,大家已玩團團圈racing,玩抗拍或blind flight 3丶5公 ...

但係都無理由得180幾米就 FS回航
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:19:27 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-12-31 11:15
但係都無理由得180幾米就 FS回航

180米咪夠囇玩團團圈racing囉,唔使跟人嘅,發揮自己所長,或者你可以成為全港笫一部玩到玩團團圈racing既phantom,咪仲威。
 樓主| ericlam 發表於 2014-12-31 11:25:37 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:19
180米咪夠囇玩團團圈racing囉,唔使跟人嘅,發揮自己所長,或者你可以成為全港笫一部玩到玩團團圈racing既 ...

我只係覺得,你原廠話可以去到1000米,但我現在得 under 200米,係一個最大問題! 師兄你講得啱,飛得遠可能現在無人玩,但我係無得揀,得 under 200米
software2 發表於 2015-1-29 05:25:10 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-12-31 11:25
我只係覺得,你原廠話可以去到1000米,但我現在得 under 200米,係一個最大問題! 師兄你講得啱,飛得遠 ...

師兄,情況好似同我差唔多,改左天線指向有冇改善呀?定寄左支控返廠?師兄,情況好似同我差唔多,改左天線指向有冇改善呀?定寄左支控返廠?
 樓主| ericlam 發表於 2015-1-29 09:05:04 | 只看該作者
software2 發表於 2015-1-29 05:25
師兄,情況好似同我差唔多,改左天線指向有冇改善呀?定寄左支控返廠?師兄,情況好似同我差唔多,改左天 ...

確定係支控問題,送修完,已過1500米