RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5684|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

四軸更危險 ?

rgemhkie 發表於 2014-12-31 08:14:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟 想 玩 QAV 250 (有 450电 直 經 驗) 但 覺 四 軸 當 有 意外 (意 外很 難 避 免 的) 時其實比电直 更 (or same)  危 險, 當有意外時因会打橫 砍向 人 . 請问市面上 QAV250有冇  好似鴨記 玩具四軸那种四面保 護 傘 呢 ?    不 打 算 穿 越 只 想航 線 及 航 拍, Phantom又 太 貴 .  有 其 他机 种  介 紹  嗎 ?  Thank you
chiu 發表於 2014-12-31 08:39:21 | 只看該作者
你覺得有"四面保 護 傘"就安全??
solaris8x86 發表於 2014-12-31 09:18:15 | 只看該作者
怕危險就唔好玩喇。又要威,又要帶頭盔。
去玩四軸仔啦,任你點撞都無問題,係屋企玩又得。
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 10:14:35 來自手機 | 只看該作者
各位師兄 其實你地可以  helpful 些。比些意見小弟及初學者。有保護縂好過冇。
solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:23:31 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2014-12-31 10:14
各位師兄 其實你地可以  helpful 些。比些意見小弟及初學者。有保護縂好過冇。 ...

No, 有保護轂係室外飛,其實更卮險,因為戶外一般風力大,有保護轂反而另到部機更食風,平衡就更難,就更容易cup機炒,做成意外。若自問無信心,又無技術,應玩較小型四軸,手掌size最好。

但若在室內飛,有保護轂則無大問題。
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 10:41:17 來自手機 | 只看該作者
Thanks Solar, 请問徐左 A 貨QAV 250 外。有冇其他型号可介紹呢?買左ssp 肥仔 mjx 回来壞的。like qav 因輕便又可改吓。又可fpv.
ivanwcs 發表於 2014-12-31 11:34:49 | 只看該作者
你可以考慮下hobbyking上面套裝機,或者一d用mwc的一體式mini機
唔系全部4軸失控都會橫向飛
大部分是高空跌落來
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 12:07:42 來自手機 | 只看該作者
hi ivan, what is mwc?
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 12:08:59 來自手機 | 只看該作者
hi ivan, what is mwc?  i will check website, is hobbyking safe and easy buy in hk?
chrisclw 發表於 2014-12-31 12:33:55 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2014-12-31 12:08
hi ivan, what is mwc?  i will check website, is hobbyking safe and easy buy in hk?

Hobbyking 冇問題,幾安全。我自己已經買咗4次嘢,不過想唔俾運費就要自己去佢哋觀塘office攞....
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 13:11:42 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-12-31 11:34
你可以考慮下hobbyking上面套裝機,或者一d用mwc的一體式mini機
唔系全部4軸失控都會橫向飛
大部分是高空跌 ...

ivan 兄,  你
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 13:12:29 | 只看該作者

ivan 兄,  你不 like qav250 ?

陳真 發表於 2014-12-31 13:17:56 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2014-12-31 10:41
Thanks Solar, 请問徐左 A 貨QAV 250 外。有冇其他型号可介紹呢?買左ssp 肥仔 mjx 回来壞的。like qav 因 ...

師兄我唔明""買左ssp 肥仔 mjx 回来壞的。""咩意思,以我所知佢每隻機都會試過正常先會出街
 樓主| rgemhkie 發表於 2014-12-31 13:26:46 | 只看該作者
佢 冇 幫 我 試 清 楚 . 揾 番 佢 ,佢 冇 興 趣 招  呼 我 !!!!:
ivanwcs 發表於 2014-12-31 17:27:19 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2014-12-31 13:12
ivan 兄,  你不 like qav250 ?

正版qav250好難買到
X寶山寨 碳纖250機架都好好
不過要自己買料整
識整的話,當然最好是買料砌,唔識的話就買套裝機
MWC是飛控

leongeric 發表於 2014-12-31 22:15:30 | 只看該作者
iouand 發表於 2015-1-6 15:48:36 | 只看該作者
安全最緊要,整到邊個都唔好,大家唔記得n年前將軍澳意外啦?
小心d好
iodin 發表於 2015-1-6 20:47:03 | 只看該作者
(回錯,delete)
daemon 發表於 2015-1-7 14:12:22 | 只看該作者
如果安全喺你嘅重點,我覺得Pantom會安全過自己砌。自己砌有太多變數,只要一個點錯了,就會有危險。
你說不要穿越,只想航拍飛吓,看來Pantom會最適合你。怕價錢貴,可以考慮一些clone機。
 樓主| rgemhkie 發表於 2015-1-7 17:37:42 | 只看該作者
可 否 介 紹 clone 机 㰭 式 及 形 號 ?thx