RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2230|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

APM的高度讀數

chingfai_cm 發表於 2014-12-4 23:29:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
不知這裡有沒有師兄是玩開APM的, 我的四軸用APM做控制, 當我開始時高度讀數是0米, 但當我啟動時(Arm), 馬達轉動後, 便發現高度計出現高求改變, 明顯風的影響.
我已在Bar Sensor 做了保護. 我想問下有玩開的師兄, 一般你們的情況如何, 是否保護做得好, 那Bar Sensor應該變化比較小, 在什麼Range?

謝謝
cocoaninja 發表於 2014-12-6 14:28:23 | 只看該作者
個 barometer 有小小誤差都唔出奇,呢家 Pixhawk 支援 Extended Kalman Filter,會對呢個問題有更正。

另外,氣溫都會有影響,例如落雪唔好向間屋 boot 完機就出去飛。

當你右推油門時,架機會 initialize 個 barometer。但係你可以用 Mission Planner 去指令做個 PREFLIGHT_CALIBRATION,如果你起飛地點係高的話,一定要做:

登錄/註冊後可看大圖

樓主| chingfai_cm 發表於 2014-12-12 23:24:08 | 只看該作者
明白, 謝謝.
另外, 我已經加了海綿於baro sensor上面, 一般Armed之後, 加油到剛未起飛時, 那Altitude(m) 已經出現1米多. 是否合理.
而各位師兄, 你們在這情況時(未起飛,又加油), 你們的Altitude(m)讀數, 會改變多少呢?
因為我調定高時出現時高時低, 不知是否因為高度讀數不穩定引起的, 所以想比較其他人的情況
elton2xxx 發表於 2014-12-13 07:52:54 來自手機 | 只看該作者
HA, Home Attitude. 係可同時用 baro 同 gps 計出來,在  GPS 3d fix/lock 得比較好時,如9粒衛星,再加 baro, 個高誤差好少,經驗 +/- 1m。但如果等唔切3D fix 之前就,只有 baro, 在空中個誤差可以去到成10米。因為我成日在廿米左右試機。而冇用 gps, 所以有呢D經驗。而你呢個 case, 起飛前已有1米左右係正常。當真正起飛果刻個高度會再 initialize 歸零。不用擔心。
daemon 發表於 2014-12-14 09:56:22 | 只看該作者
Hi Chingfai,
Upload了一個起飛時的graph,高度很貼近地面,起飛時的變化也很正常,我沒有做什麼功夫在baro scener上。
正實你個baro scener嘅讀數,有沒有真正影響你做AltHold呢?
 樓主| chingfai_cm 發表於 2014-12-15 00:50:09 | 只看該作者
多謝大家的資料, 我對那個baro scener的讀數了解多了. 再努力調整
daemon 發表於 2014-12-18 13:56:07 | 只看該作者
可能我無講touch wood!
今日我隻機一轉AltHold就直飛上天,要轉返stablize先控制得返。未有時間睇log,不過覺得直情個baro scener壞咗。有無人有相同經驗呢?
 樓主| chingfai_cm 發表於 2014-12-19 17:06:25 | 只看該作者
所以我對baro scener的讀數那麼有興趣, 我想多參考其他人的讀數. 便可以容易知道幾時正常, 幾時系風的影響, 幾時系壞.
我把將原本330mm, 8045螺旋槳的機, 改成450mm, 1045螺旋槳. 那麼中間放飛控位置大了. 發現加油到剛未起飛時, 那Altitude(m) 的讀數影響小得多, 大約在0.3米左右. 明日試下真正起飛, 睇下定高時有沒有時高時低.
但由此可見, 風的影響都很利害.
kenl 發表於 2014-12-20 11:30:55 | 只看該作者

其實apm定高要定得穩,最緊要Z軸震盪值低於官方的數值,數直過大就會上上下下,建議用三文治防震方式,我研究過三文治防震,三軸震盪數值比官方上限低得多,星期日試新F450 微風,定高模式同定點模式差別不大,真後意想不到,當然槳平衡係好重要,我用APC 1045MR 其本就不用做平衡,大陸槳就一定要做,質量不行
 樓主| chingfai_cm 發表於 2014-12-21 00:35:09 | 只看該作者
kenl 兄, 你指的三文治防震方式, 是用來安裝APM的減震平台嗎?
kenl 發表於 2014-12-22 01:42:41 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2014-12-21 00:35
kenl 兄, 你指的三文治防震方式, 是用來安裝APM的減震平台嗎?

是的,二層海棉貼中間加塊1-1.5mm玻纤板(與apm尺吋一樣大小,只須貼apm四個角位,
 樓主| chingfai_cm 發表於 2014-12-27 23:23:40 | 只看該作者
謝謝
 樓主| chingfai_cm 發表於 2015-1-3 12:16:15 | 只看該作者
這是我今天測試出來的震盪值, 都在官方的AccXY -3 to +3, AccZ -5 to -15 之間. 這是不是表示減震合格. 下一步要做好海棉保護那baro scener, 以免它吹到風.