RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8511|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教室內單槳直昇機介紹

anthony_wg 發表於 2014-9-21 00:05:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

師兄你好, 請問有没有適合新手的室內細型單槳直昇機介紹?    謝謝.

Remarks: 小弟玩過 walkera 舊款 CB100, 程度可以固定在空中, 但手腳好笨未能重覆 track.

kelvinayhh 發表於 2014-9-21 02:24:31 | 只看該作者
Wltoys 911 not bad and cheap
littlestep 發表於 2014-9-21 02:58:55 | 只看該作者
CB100  是嗎..? 當年的有BAR FP 機仔..
偉力911 係幾易飛, 但彈下彈下冇乜操控性好唔線性羅
V977 就入手難但學好就好玩好多咁上下.

ANYWAY 而家O的無BAR CP 機仔比以前穩好多了.
911 就JUST FOR FUN 咁羅.
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-21 11:32:59 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-21 02:58
CB100  是嗎..? 當年的有BAR FP 機仔..
偉力911 係幾易飛, 但彈下彈下冇乜操控性好唔線性羅
V977 就入手難 ...

對對, 是 CB100, 打錯了

登錄/註冊後可看大圖

師兄, 請問有 BAR 意思是什麼呀?
v977 係唔係比 v911 大隻少少呀

想玩車 發表於 2014-9-21 18:23:58 來自手機 | 只看該作者
澄星6050,穩定好飛特技一流。
foxHK 發表於 2014-9-21 21:22:51 | 只看該作者

如果樓主只係玩下就算無諗住上, 澄星6050夠平唔錯。 不過個控麻麻地唔太好。
如果樓主諗住真係學, 在下推介 華科爾Mini CP+Devo 7 (千萬不要選7E)。 如果想一步到位可選 Devo 10(玩直升機黑色平價版比白色更好). 因為 Devo7控 standard好多 無咁易學壞手.
而且網上比較多人玩 https://www.youtube.com/results?search_query=mini+cp  澄星6050網上無咩玩.

littlestep 發表於 2014-9-22 01:57:06 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-9-21 11:32
對對, 是 CB100, 打錯了   
師兄, 請問有 BAR 意思是什麼呀?
v977 係唔係比 v911 大隻少少呀

無BAR = FLYBARLESS SYSTEM.
以前一般直昇機要用FLYBAR 來作出機械式自動修正平衡.但決點是既浪費動力,因為是機械物理結構, 要操控反應就沒有穩定性, 反之而言!
更重要問題是, 物理上FLYBAR 是用平衡PADDLE 上的副翼片重量來做陀螺效應以達至自動修正平衡, 越小的機在比例上FLYBAR 效率越差,過份加重平衡片也沒意義.所以以前的小機都很難飛.
但現今科技發達, 電子3軸陀螺無副翼自動修正系統白菜咁O既價位, 而家O的細機都係無BAR , 完全由電子系統做平衡, 因為沒有了機械物理上的限制,所以要幾穩可以幾穩,同時操控的反應性要幾快也可幾快.
還省了動力,當然, 呢O的蚊機要做到又跟手又穩又好飛, 除左電子系統, 仲有其他野要夾O既,  一般幾舊水蚊機係唔上唔落架啦, 上面有人講MINI CP , 我念香港都冇人EXPERT 得過我了.
呢架機係好定, 但今天我唔會推薦, 一來改裝成本唔平, 二來已經過哂氣, 零件都算幾貴, 要識大量DIY , 唔係買SERVO 都買到你煩.好似我自己架SAMPLE 機係秒殺MCPX 又點, 計下數都過2K BODY,
仲要因為動力太強而變左玻璃機,反而冇左應有樂趣.唔改除左HOLD機真係唔知做乜好....

所以最後結論會推薦V977,  雖然冇MINICP 咁穩, 但勝在便宜, 又操得下,又捱得下炒, 原裝無刷都叫唔使點改,講穩點都好過CB100仔呢O的古代科技.
SETTING 就一定要架啦,基本上玩得直昇機出廠都係HEA SET, 到手由頭TUNE 過哂先叫似樣.  原裝控係雞, 但方便~CHEAP CHEAP地玩得過。

仲有,白DEVO10 一定比黑10好,天線同MODULE 都強好多.  至於增益死角位問題, 黑10只係用開皮貓鬚,白10係用全波增益天線....差好遠
飛蚊機, 遠到盡都冇20米啦....
foxHK 發表於 2014-9-22 09:35:03 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-22 01:57
以前一般直昇機要用FLYBAR 來作出機械式自動修正平衡.但決點是既浪費動力,因 ...

謝謝小步ching指正. 又學到野.
本人入門第一部就係偉力V911, 不過偉力個控就認真麻麻地,好易學壞手. 結果改左落去Devo 7E(都係唔標準,又係會學壞手). 玩左一排個主馬達死左又揾唔到配件. 淘寶的運費.....
上網睇左部V977 係無刷又大部的,個控又好似改良左抵到嘔,不過室內飛可能會有的難度,因為無刷線性無炭刷馬達咁好同size大左.
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-22 10:38:54 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-22 01:57
以前一般直昇機要用FLYBAR 來作出機械式自動修正平衡.但決點是既浪費動力,因 ...

師兄, 好多謝晒, 好詳細的回覆, 學到野呀!!
DEV 10 可唔可以控到 V977 嗎?

買 V977, DEV 10, 那裏買比較好呢?
thank you!!!

樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-22 10:45:58 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-21 21:22
如果樓主只係玩下就算無諗住上, 澄星6050夠平唔錯。 不過個控麻麻地唔太好。
如果樓主諗住真係學, 在下推 ...

謝謝師兄的介紹!!
foxHK 發表於 2014-9-22 10:53:42 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-9-22 10:38

>DEV 10 可唔可以控到 V977 嗎?
要改devo 控或偉力好似出左個高頻插俾devo 10 (唔知是否原廠出)
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-22 11:56:27 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-22 10:53
>DEV 10 可唔可以控到 V977 嗎?
要改devo 控或偉力好似出左個高頻插俾devo 10 (唔知是否原廠出)
...

DIY 改唔改到架 ?

foxHK 兄, 有没有介紹在那裏買比較好呢, thanks

foxHK 發表於 2014-9-22 14:48:49 | 只看該作者
樓主兄, DIY係得,不過我唔識, 我都係叫人幫我改.
我係Yahoo bit.....
littlestep 發表於 2014-9-22 14:57:28 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-9-22 10:38

唔只V977 , 仲有SPECTUM II 所有系列都用到.
但你要識得刷FIRMWARE 同焊個MODULE 上去, 5imx 有完善教程, 材料可以TAOBAO 買到, 都係要有一定DIY 能力.

現時為止DEVO 10 白色版係最理想的遙控..
事實上, 自用上DEVO 10 後, 乜乜FUTABA 12FG ,14SG 都懶得再用,   我當時都係買黑10,  而家心思思想轉D12E , 唔係多個2CH , 係遠好多.

V911 個O的係半傻仔機, 或鎚仔機.. 同無BAR系統或全副翼系統兩個世界來的
其實單槳好, 共軸好...最大影響同分別係副翼系統上面
鎚仔機最大問題係, 為左旋翼頭節省成本,把原本可控制用來改變機體方向的副翼系統簡化成為只可以自由浮動以作陀螺平衡修正的鎚仔棍一條
在完全無風情況下, 是可以工作正常的, 當然沒可能有(機械/電子)副翼系統的細緻性,以及操控性.但還是可以控制基本前後左右等方向.
但在有風情況下就不同了, 因為平衡鎚是自由浮動的,而浮動方向卻連動了主翼片的方向控制系統, 以至是風往那邊吹, 整個鎚仔陀螺就會跟住風向傾斜.
結果是飛機自動打舵一樣,跟著風向走, 而不是被風吹走,就算你人手點樣反方向修正都冇用, 因為鎚仔修正角度遠大於你機上十字盤的角度.所以微微風就好似被吹走一樣.不論市面上那些半玩具的單或雙槳機都一樣.

而全(機械/電子)副翼系統完全不一樣.
在一直般機械副翼系統上, 高速轉動的旋頭帶同可控制副翼角度的平衡系統, 雖然整份副翼系統對升力是沒有幫助,只會浪費動力, 但因副翼自由浮動的同時可改變角度轉動侯空氣下壓,可以直接控制整份FLYBAR 傾斜方向,
從而連動主槳系統控制想要的飛行方向,就算機械副翼最管會受一點點風向影響,但基於副翼片本身重量及翼片本身面積, 在打舵時改變角度而產生的上或下壓力遠遠大於自然風吹的力量.所以還是可以很受控的.
最後要說的是無BAR系統.
從上面所說機械系統,完全省去, 改由電子系統直接控制主槳作出所有即時操控反應.
因為沒有了FLYBAR, 所以原全不怕風的影響, 只要本身重量及動力上可以抗衡就可以.
也只要電子部分能好好有效鎖住機身姿態,可以十分可怕的穩穩丁在空中,但很多人不太喜歡完全硬巴巴的操控感.由其在3D 或F3C 時.
所以大多無BAR系統都因為3D 性能或手感操控性, 會盡量模擬一些機械副翼的特性, 還是會以快速為主.
而MINICP 就反其道而制, 它的陀螺系統會緊緊鎖死機身的姿態,基本上你只要水平了機身不動,  它就不會動.好處是朧停十分爽, 不論正反.
當然壞處也有, 就是3D 性能很爛, 同時因為姿態鎖死, 你不打反舵修正,它就會一直以最後的姿態飛下去, 比如前行, 就算係只是一點點, 它也會保持前行加速下去而不會自動拉平機身慢慢停下來.
所以MINICP 飛起來, HOVERING 再穩但一做動作就加速驚人.

最後是, 不要再用什麼4通3通6通來分類直昇機的級數分別, 只是那些什麼都不懂的(或敗類)商家亂來的結果
就算V911 都係6CH , 只係電路做左MIXING 你唔知O者.
直正針對機型選擇是
COLLECTIVE PITCH / FIX PITCH ,
FLYBAR / FLYBARLESS , 或鎚仔系統.
有沒有十字盤方向控系統
尾MOTOR / 尾CP 系統.

樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-22 16:19:16 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-22 14:57
唔只V977 , 仲有SPECTUM II 所有系列都用到.
但你要識得刷FIRMWARE 同焊個MODULE 上去, 5imx 有完善教程, ...

Great thanks!!

很喜歡論壇有這類技術性的分享, 對新手來說很有價值, 得到經驗和心得, 的確得益不少!!

怪不得我上 YOUTUBE 看到很多前輩們可以在室外控制 V977, 原來有箇中原因.
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-22 16:21:43 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-22 14:48
樓主兄, DIY係得,不過我唔識, 我都係叫人幫我改.
我係Yahoo bit.....

收到!! 師兄 thanks!

foxHK 發表於 2014-9-22 17:05:01 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-22 14:57
但你要識得刷FIRMWARE 同焊個MODULE 上去, 5imx 有完善教程, ...

獲益良多呀. 在下學識淺溥,難得師兄肯教.謝謝.
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-23 01:03:45 | 只看該作者
師兄們, 我買左啦! 熱烈歡迎 V977 新加入我的空中小隊.

我在走廊外試起飛過 (因空間小, 只離地幾呎果隻), 的確比 CB100 定!! V977 只要比油加少許修正便能在空中停留, 而 CB100 就要不停做修正動作.
謝謝師兄們, 這部是好介紹!!

後記: 剛剛試過部 CB100, 處理傾側動作那只 SERVO 壞了, 只能作景品之用. 而部 LAMA 2 仍然可在家中執勤, 漫遊, 只係要買過舊電 (舊電好難買呀 )
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-9-23 11:59:12 | 只看該作者

師兄, 我買了部 V977 了 , 請問支控有没有什麼設定要 SET 呢 ? thanks again!!

littlestep 發表於 2014-9-23 21:17:48 | 只看該作者
原裝控都冇乜野可以SET....玩住先吧..
當然, 改用DEVO 10來飛可以很細緻咁SET 得好好.
但唔係三言兩語咁簡單
當中,

PITCH CURVE
THUTTLE CURVE
CCPM MIXING
D/R , EXP SETTING
GRYO GAIN

以上那些先要爬文爬清楚當中關係, 才可以SET 出你想要的理想狀態
最後才是3軸平衡感度.
有心玩直昇機就等同學一門課, 如果有心玩下去就要爬好多文,
7分調3分飛...雖然而家O的蚊仔機已經盡量簡化