RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15408|回復: 63
收起左側

Updated: 我的D90 (100%完成, 加埋燈組)多圖...慎入

Sapphire 發表於 2014-9-10 21:29:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

終於攪埋個殻D濕星野,外觀算係完成,(只係D像真件仲未放上行李架......)成架車黎講,仲爭套聯動燈組仲未裝好.不過已經可以出動....
因為要出外工幹一星期,都post左先!

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG 10.JPG 11.JPG 12.JPG 13.JPG 14.JPG 15.JPG 16.JPG 17.JPG 照片 2 (8).JPG 照片 3 (6).JPG
終於趕得切整埋套聯動燈組,見仲有一對黃色LED剩,裝埋落錶板度!最衰office走剩我一支公,無得拍video show 下套聯動! 1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG 10.JPG 11.5.JPG 11.JPG 12.JPG 照片 2 (2).JPG
george519 發表於 2014-9-10 22:19:55 | 顯示全部樓層
好鬼正
wilson_hk 發表於 2014-9-10 23:35:06 | 顯示全部樓層
嘩!正。
ching 會用咩燈組呀?
PAKAI_22213 發表於 2014-9-11 03:16:01 | 顯示全部樓層
嘩……真係成担心機
hc6313 發表於 2014-9-11 06:09:07 | 顯示全部樓層
wilson_hk 發表於 2014-9-10 23:35
嘩!正。

我在rc媽買了一套,大約$120左右,都幾ok。
escrc 發表於 2014-9-11 07:45:02 | 顯示全部樓層
毒壞人
711leung 發表於 2014-9-11 08:59:23 | 顯示全部樓層
sapphire 兄,好靓, 好正, 一流
Annie268 發表於 2014-9-11 09:16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
So good.....,
bigbigbig 發表於 2014-9-11 20:13:57 | 顯示全部樓層
so cool !!!!!
tery1982 發表於 2014-9-11 22:36:48 來自手機 | 顯示全部樓層
我想問下你地車哥D大隻佬邊到買架
 樓主| Sapphire 發表於 2014-9-11 23:04:14 | 顯示全部樓層
wilson_hk 發表於 2014-9-10 23:35
嘩!正。

照片 (2).JPG
師兄,燈組我係用呢set,係智樂買,都ok易用
 樓主| Sapphire 發表於 2014-9-11 23:08:13 | 顯示全部樓層
tery1982 發表於 2014-9-11 22:36
我想問下你地車哥D大隻佬邊到買架

D大隻佬係淘寶買,條link係呢度
http://tw.taobao.com/item/36344826110.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.9.429.mLsqYe%2Ca1z09.2.9.429.mLsqYe&_u=bmp6dfb426c%2Cbmp6dfb426c
(件衫係我自己用眼鏡布整  仲有長頭髮個,條褲銀色好肉酸, 我自己油到佢迷彩色... 獻醜.獻醜.................................................)
osmond 發表於 2014-9-11 23:18:10 | 顯示全部樓層
好正喎
頂架同泵把係邊到買?
 樓主| Sapphire 發表於 2014-9-11 23:23:06 | 顯示全部樓層
osmond 發表於 2014-9-11 23:18
好正喎
頂架同泵把係邊到買?

師兄: 泵把係智樂買..............
頂架link :
http://tw.taobao.com/item/37114981988.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.9.132.mLsqYe%2Ca1z09.2.9.132.mLsqYe&_u=bmp6dfbe0de%2Cbmp6dfbe0de
ikesan 發表於 2014-9-11 23:54:40 | 顯示全部樓層
Ching簡直係天才
711leung 發表於 2014-9-12 09:58:11 | 顯示全部樓層
樓主| Sapphire 發表於 昨天 23:04

sapphire兄, 終於可以出發啦 , 識上色係唔同人都靚仔d, 真令我羨慕  唔好意思未砌過車, 有好多問題請教ching, 麻煩嘥,

-- 想問個殼D燈冇燈柸, 你點樣用乜嘢固定D燈位置, 不會走位
-- 車殼要不要先喷底色, 及要用幾号沙紙打磨先,才可上色
-- 3礶TS油夠唔夠噴一個殼及通常要噴幾多次才ok
-- 我想加個UBEC但唔識搏, 可否教教点整及影下架車裡面比我參教下
-- 我個車架同你一樣, 個摩打冇缧絲跟裝唔到上去, 係咪要自己配, 請問係邊度有得配

麻煩嘥, 謝謝.

hc6313 發表於 2014-9-12 19:16:22 | 顯示全部樓層
未必一定啱,但講講我的做法
1)開孔塞個膽入去再加熱溶膠
2)400號打磨,噴筆地
3)我用2罐,至於ok唔ok要睇你個人接受程度。
4)ubec之前有post出過,有圖。
hc6313 發表於 2014-9-12 19:20:33 | 顯示全部樓層
Sapphire 發表於 2014-9-11 23:04

我用呢套,貪佢平。
http://www.rcmart.com/power-cont ... .html?cPath=438_900

711leung 發表於 2014-9-13 09:25:13 | 顯示全部樓層
tks ching
 樓主| Sapphire 發表於 2014-9-13 12:03:27 | 顯示全部樓層
711leung 發表於 2014-9-12 09:58
sapphire兄, 終於可以出發啦  , 識上色係唔同人都靚仔d, 真令我羨慕  唔好意思未砌過車, 有 ...

師兄其實我都係新手,只不過之前做過靜態模型,講靚真係唔講得,其他師兄整嘅仲靚!

不過我都可以講下我點整,等其他師兄再補充。

1,我買果set聯動燈組,送埋一D黑色扣,只要響個車殼鑽窿,張個黑色扣係外面塞入去,扣住入邊個LED燈,都好穩陣。最衰我唔係香港,唔能夠影張大特寫你睇,不過上面D相都應該見度,可以參考。
2,我無記錯應該用一千號沙紙,淨係在花咗嘅地方磨一磨,就噴底油。
3,因為我用白色做頂,所以兩礶綠色油就夠,冇刻意噴兩浸,只係乾左之後再補噴D唔靚嘅地方就算。
4,UBEC 點駁我都係參考人哋,本來我save咗條link,不過依家唔係香港,搵唔到俾你,師兄你可以自己搵下
5,我之前響淘寶買咗好多螺絲,當然係連埋買其他嘢一齊買,慳返啲運費。你可以去搵下,如果唔係,一兩粒嘅話,自己去廣華街配仲方便
條link響度:  
http://h5.m.taobao.com/awp/core/ ... 3204&_u=dmp6dfb95fb