RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6572|回復: 30
收起左側

想師兄比少少意見 (星星 58539)

anthony_wg 發表於 2014-8-12 14:18:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有没有師兄玩過呢架, 個樣好啱我, 但唔知玩唔玩得過. 例如車架會唔會好單薄, 零件易唔易買, 放唔放到鋰電, 多唔多人玩... 等等.

請師兄們給我一點意見, 謝謝.

星星 58539

http://www.tamiyausa.com/items/r ... ttack-vehicle-58539

lawlaw 發表於 2014-8-12 14:50:25 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2014-8-12 14:50:46 來自手機 | 顯示全部樓層
呢架嘢又復刻?邊度有得賣?
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-12 15:05:10 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2014-8-12 14:50
呢架嘢又復刻?邊度有得賣?

我見 RC 媽有呀, 都幾抵玩!! 我係 U TUBE 見 2012 字樣唔知係唔係 12 年復刻. 不過好擔心頭 DAMPER 經唔經得起風浪!!

soup_soup 發表於 2014-8-12 15:15:11 | 顯示全部樓層
Fast Attack,旺角都見過有,廿幾年前朋友手中玩過下,超強悍,現時嚟講,零件可能無咁易搵喇
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-12 15:32:03 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2014-8-12 15:15
Fast Attack,旺角都見過有,廿幾年前朋友手中玩過下,超強悍,現時嚟講,零件可能無咁易搵喇 ...

冇零件係我地玩車仔既大忌... 奈何復古既車款真係好有吸引力.

Annie268 發表於 2014-8-12 15:33:42 來自手機 | 顯示全部樓層
部車型仔⋯
soup_soup 發表於 2014-8-12 15:44:53 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-8-12 15:32
冇零件係我地玩車仔既大忌... 奈何復古既車款真係好有吸引力.

係架!老實講,呢啲車款係針對我地呢啲年紀嘅人而復刻嘅,當年重年輕,無乜經濟能力,得個恨字,到而家有能力買,但買返都唔會點樣玩架喇,大多數係收藏為主,不過又唔需要擔心嘅,雙星車都比較耐用 (原裝計),我地以往嘅零件相比而家其實重少,都係一樣咁玩,果時個心態都係玩爛就算,夠錢咪玩過另一架囉!

樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-12 16:09:01 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2014-8-12 15:44
係架!老實講,呢啲車款係針對我地呢啲年紀嘅人而復刻嘅,當年重年輕,無乜經濟能力,得個恨字,到而家有 ...

絶對同意呀! 所以有時老婆問點解又多架車既, 我只可以講呢 D 係滿足我地兒時既夢想, 重拾果種喜閱. 細個見隔離鄰居落街放車仔我跟埋去玩都覺得好 FREE, 依家管理員多左就要搵地方玩了. 跑街其實都好好玩, 只要唔撞到人就得.

DOWNLOAD 份 MANUAL 看看先.
soup_soup 發表於 2014-8-12 16:15:49 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-8-12 16:09
絶對同意呀! 所以有時老婆問點解又多架車既, 我只可以講呢 D 係滿足我地兒時既夢想, 重拾果種喜閱. 細個 ...

無辦法,時間唔可以返轉頭,可以用錢去換返少許年輕時嘅夢想或者樂趣,其實係好值得,況且呢啲又唔係不良活動,我就覺得好值得喇,所以,我都盡可以搵返啲以前想玩,但無能力買嘅車款收藏
soup_soup 發表於 2014-8-12 16:16:55 | 顯示全部樓層
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-12 16:23:15 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2014-8-12 16:16
大把片睇,放下毒先!

https://www.youtube.com/results?search_query=TAMIYA+Fast+Attack

THANKS 呀,

比個 LIKE 你先.
hing830 發表於 2014-8-13 07:53:13 | 顯示全部樓層
以前膠料硬,復刻版就不知膠件如何?以前黃蜂拆裝無數次,膠件一樣咁實正。
DLAM 發表於 2014-8-13 09:29:28 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2014-8-13 07:53
以前膠料硬,復刻版就不知膠件如何?以前黃蜂拆裝無數次,膠件一樣咁實正。 ...

對星星車膠料唔好有太高期望,京商都好過佢
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-13 09:30:43 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2014-8-13 07:53
以前膠料硬,復刻版就不知膠件如何?以前黃蜂拆裝無數次,膠件一樣咁實正。 ...

對呀, 如果星星復刻只能當擺設便令人失望了.

711leung 發表於 2014-8-13 10:04:36 | 顯示全部樓層
agreed
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-13 15:23:23 | 顯示全部樓層
lawlaw 發表於 2014-8-12 14:50
無玩過,,但覺得幾靚
http://rc-evo.com/xbbs/thread-328172-1-1.html

lawlaw 兄, 你頭像是不是 DF03? 我部 DF03 翻身近, 知唔知邊到重有得賣呢件野?

df03 front suspension brace.jpg
lawlaw 發表於 2014-8-13 20:15:51 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-8-13 15:23
lawlaw 兄, 你頭像是不是 DF03? 我部 DF03 翻身近, 知唔知邊到重有得賣呢件野?

...

對呵,試問問偉高及rcmart。其實我最想買番hotshot,因為是小時候的dream car
 樓主| anthony_wg 發表於 2014-8-14 14:51:51 | 顯示全部樓層
lawlaw 發表於 2014-8-13 20:15
對呵,試問問偉高及rcmart。其實我最想買番hotshot,因為是小時候的dream car
...

我搵到啦, 原來我之前買左, 我昨晚係零件盒到搵返出黎, 最佳既解決方法, 哈.
我都喜歡 HOTSHOT 呀, 不過玩完一架再一架, 不想成日買賣. 就算星星車要 UPGRADE, 但玩味仍然十足. 正副廠零件多, 而且玩法變化多, 所以仍然 KEEP 住三部星星車.

racart 發表於 2014-8-14 16:04:00 | 顯示全部樓層
原版全新