RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6149|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

CC-01 問題都幾多

soup_soup 發表於 2014-6-2 13:16:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
CC-01 果然多問題需要去 FIX,正如之前有師兄講 CC-01 轉向細係死症,今日終於都領教過喇,學網站教 Cut 咗 C 座嘅頂位,無錯轉向角度係大咗,但狗骨就會鬆脫,唯有轉萬向。

有無師兄用緊 GPM 嘅金屬轉向套裝?唔知係咪我上得太緊,而家需要一點力先轉到.....

Thanks !

levinw 發表於 2014-6-2 18:37:24 | 只看該作者
你試下不與servo及轉向杯連接,再用手轉下,就知是否太緊!
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-2 18:48:02 | 只看該作者
levinw 發表於 2014-6-2 18:37
你試下不與servo及轉向杯連接,再用手轉下,就知是否太緊!

多謝回覆,未裝 Servo 時已試過,係有啲緊,但未至於轉唔郁,而我用 S3003 試過係轉得郁,不過就真係好慢,今日去買咗個 12kg 嘅 Servo 同萬向,返去再試試!Thanks !
DLAM 發表於 2014-6-2 23:43:46 來自手機 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2014-6-2 18:48
多謝回覆,未裝 Servo 時已試過,係有啲緊,但未至於轉唔郁,而我用 S3003 試過係轉得郁,不過就真係好慢 ...

師兄,CC-01係無底深潭,我領教過!
george519 發表於 2014-6-2 23:55:05 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-6-2 23:43

我都覺得係.......
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-3 00:02:42 | 只看該作者

搵到問題所在了,GPM 轉向組鏍絲上太實,導致過緊,換了萬向,解決了狗骨鬆脫問題,現在終於似部正常嘅車喇
bbfonghk 發表於 2014-6-3 16:16:52 來自手機 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2014-6-3 00:02
搵到問題所在了,GPM 轉向組鏍絲上太實,導致過緊,換了萬向,解決了狗骨鬆脫問題,現在終於似部正常嘅車喇 ...

GOM轉向中間鎖啤令上下兩粒螺絲要落膠水,如果唔係玩兩玩就會鬆,
如果有機會就換成不銹鋼螺絲會好d!
bbfonghk 發表於 2014-6-3 16:19:43 來自手機 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-6-2 23:43

我真情換到夠可以買多兩部車....真係怕怕
tsfai 發表於 2014-6-3 17:46:19 | 只看該作者
After reviewing the manual, the design and parts are so cumbersome and subject to easy breaking. Give up without a 2nd thought.
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-3 18:07:55 | 只看該作者
好野!搞掂!正常晒!
tempo3010 發表於 2014-6-3 20:08:03 | 只看該作者
CC01 我都換左GPM 轉向, 同埋車胎, 萬向, 加加埋埋都幾舊水
車鈴, 車殼外觀野唔計
另外請教樓主你既避震, 尾擔拉桿係邊隻款? 星星同埋junfac?

轉向方面其實換完都有虛位, 來自原裝膠拉桿
請問師兄們邊度有得買轉向果三條拉桿? 同埋金屬拉桿既螺絲同原裝CC01 件o岩唔o岩大細?
thx!
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-3 21:50:11 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-6-3 20:08
CC01 我都換左GPM 轉向, 同埋車胎, 萬向, 加加埋埋都幾舊水
車鈴, 車殼外觀野唔計
另外請教樓主你既避震,  ...

避震係田宮原廠比 CC-01 嘅金屬油壓,後懸掛無錯係 JunFac 嘅出品,自從換咗 GPM 金屬轉向,虛位已經減少到可以接受了。

我大多數零件喺呢個網站買的,你睇下有無你所需嘅野
http://www.asiatees.com/
毒魚 發表於 2014-6-4 04:24:37 | 只看該作者
原來智樂套尾擔係學呢套- W -
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-4 11:12:48 | 只看該作者
毒魚 發表於 2014-6-4 04:24
原來智樂套尾擔係學呢套- W -

師兄係咪指紅色果套?果套平好多,好似唔過二百,而我買 JunFac 都係想要埋個金屬底盤

毒魚 發表於 2014-6-4 13:31:10 | 只看該作者
我之前賣出去果架已經裝咗,不過果套有個大bug,現在賣的有無修正我唔知啦~
 樓主| soup_soup 發表於 2014-6-4 13:41:01 | 只看該作者
毒魚 發表於 2014-6-4 13:31
我之前賣出去果架已經裝咗,不過果套有個大bug,現在賣的有無修正我唔知啦~

你指係 JubFac 呢套?請問有咩 Bug ?Thanks!
tempo3010 發表於 2014-6-4 21:46:43 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2014-6-3 21:50
避震係田宮原廠比 CC-01 嘅金屬油壓,後懸掛無錯係 JunFac 嘅出品,自從換咗 GPM 金屬轉向,虛位已經減少 ...

唔該晒師兄, 請問金屬油壓同原裝分別大唔大?
THX

樓主| soup_soup 發表於 2014-6-4 23:11:59 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-6-4 21:46
唔該晒師兄, 請問金屬油壓同原裝分別大唔大?
THX

唔係好覺有明顯分別,我個人換金屬只係為咗虛榮感
tempo3010 發表於 2014-6-5 21:24:54 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2014-6-4 23:11
唔係好覺有明顯分別,我個人換金屬只係為咗虛榮感

如果係咁都係唔換了
依家想換尾擔拉桿, 有師兄話智X有賣, 請問掂唔掂? THX

樓主| soup_soup 發表於 2014-6-5 21:43:20 | 只看該作者
tempo3010 發表於 2014-6-5 21:24
如果係咁都係唔換了
依家想換尾擔拉桿, 有師兄話智X有賣, 請問掂唔掂? THX

膠油壓用壞先換金屬啦,智樂果套係 Copy JunFac 的,我估大至上係差唔多,不過質料差幾遠就唔太清楚,就咁觀察嘅話 JunFac 似耐用啲,但貴好多 ($460),不過就包埋個金屬底,智樂果套無記錯賣 $19X