RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1888|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩拖頭數問, 希望師兄解答

tempo3010 發表於 2014-4-18 21:00:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好, 小弟本身有玩CC01 爬下樹根咁
依家想玩埋拖頭, 有數個問題

1. 如果唔玩燈, 聲組件, 轉波, 係咪用2 CH 控就得?

2. 可唔可以單獨買多隻控果粒receiver 比新車用?

3. 應該主要o係室內慢速玩, 應該唔會轉波(見有師兄話好少轉2, 3波), 咁仲需唔需要裝波箱果隻servo?

4. 主要玩轉彎倒車, 原裝轉向唔夠, 如要改大轉向, 應該要買咩parts? 希望買車時可以買埋

5. 依家用緊intellect nimh 5000mah 電, 請問拖頭o岩唔o岩用?

問住咁多先, 唔該晒各位司機大佬!

丫De 發表於 2014-4-18 21:35:41 | 只看該作者
1. 如果唔玩燈, 聲組件, 轉波, 係咪用2 CH 控就得?係 一步一步慢慢解毒 用住而家支控玩住先

2. 可唔可以單獨買多隻控果粒receiver 比新車用?
可以 你睇番自己果支咩控

3. 應該主要o係室內慢速玩, 應該唔會轉波(見有師兄話好少轉2, 3波), 咁仲需唔需要裝波箱果隻servo?
本身組件入面有零件FOR你LOCK死用某個波用  放心 ,等你換4CH控先再買多隻轉向轉波

4. 主要玩轉彎倒車, 原裝轉向唔夠, 如要改大轉向, 應該要買咩parts? 希望買車時可以買埋
唔使急 買左番黎真係覺得唔夠轉先再整 不過你講得玩轉灣倒車 肯定你好快買拖架

5. 依家用緊intellect nimh 5000mah 電, 請問拖頭o岩唔o岩用?

如果係NIMH 一定岩

歡迎入毒海
pkoki 發表於 2014-4-19 04:39:28 來自手機 | 只看該作者
師兄check pm
sohipe 發表於 2014-4-19 11:24:18 | 只看該作者
最少要4ch控
大轉,你玩轉灣一定要改,parts要買
電就睇下你燈聲組係唔係用新燈
 樓主| tempo3010 發表於 2014-4-19 18:54:21 | 只看該作者
唔該晒咁多位師兄詳細解答!

我知拖頭係玩擬真, 玩聲, 燈
不過小弟最鐘意都係玩轉彎, 倒車
聲, 燈其實興趣唔大, 同埋呢兩樣都使唔少錢

另外想知加大轉向需要邊幾隻零件? 大概幾錢?
thx very much!