RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9114|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

dji phantom 2 飛行距離

dickylee 發表於 2014-4-16 10:04:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家分享下部機飛到幾遠呀,
官網寫 1KM, 但youtube d 人飛得好鬼遠2.3KM都有@@
solaris8x86 發表於 2014-4-16 11:25:37 | 只看該作者
其實架機有成5200mAh電,大部份人改完機後都只能飛到2丶3公里,以Efficiency Rating (效能比) 來計算,距離就麻麻哋喇,因為在物理上一般四軸以每1mAh電池能量計算,就可飛1.25米,以一枚2000mAh電池就已能完成2500米來回 (包括仼何形式無缐電或天缐改裝)。那麼一般即使改裝後的Phantom 2以5200mAh電池才能完成3公里計算,Efficiency Rating實際上以每1mAh電池能量計算就只有0.57米距離,距離一般四軸的1.25米效能比,還差了一大節。

所以一架有5200mAh電池既Phantom 2必須最少能完成每1mAh飛1.25米 = 6.5公里,才能叫做飛得遠,而香港境內比較似樣既師兄,我留意到只有一人:
https://www.youtube.com/watch?v=fmTzNTE4XPM

但它亦只能達4.2公里,即Efficiency Rating為每1mAh電池能量計算飛0.8米距離,距離Phantom 2上限的6.5公里效能比理論值,仍有不少改進空間。

樓主| dickylee 發表於 2014-4-16 13:33:42 | 只看該作者
c兄,佢用返原裝控都飛到咁遠@@改個d咩嫁??
如果唔改機,控制距離係幾多嫁
solaris8x86 發表於 2014-4-16 13:52:42 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-16 13:33
c兄,佢用返原裝控都飛到咁遠@@改個d咩嫁??
如果唔改機,控制距離係幾多嫁

>>>如果唔改機,控制距離係幾多嫁

300 - 500米

>>>佢用返原裝控都飛到咁遠@@改個d咩嫁??

對,基本上機上只係改枝外置天缐,在地面Wi-FI圖傳就加強RX Power (接收力), 而非TX Power (發射力),所以新人丶或阿伯大都有錯誤理解,以為地面上圖傳用大功率2.5W (TX) 功放"好Q勁"有幫助,其實用0.5W 或1W 功放結果會相約,因為實際上只用了功放上RX Power (接收力) 上的改善,而非發射力 (TX Power) 上的改善

R8fky 發表於 2014-4-16 13:53:20 來自手機 | 只看該作者
哈!好欣賞你有這種求進精神!  不過我就不懂怎去計算出那些數據,phantom 2加上設備的重量大概會有1300克倒! 如果可以減重到1000倒飞行可以多点的!
   仲有的就是有人拆开過舊電的外殼來睇,入面有兩組芯片而每一組的大小跟1代的2200電是一樣的,所以就咁睇你會覺得佢的mah能否足5200嘛?
rcracing 發表於 2014-4-16 14:52:58 | 只看該作者
R8fky 發表於 2014-4-16 13:53
哈!好欣賞你有這種求進精神!  不過我就不懂怎去計算出那些數據,phantom 2加上設備的重量大概會有1300克倒! ...

C兄,有圖嗎?仲有相同大小可以有容量差距架,仲要睇C數!
solaris8x86 發表於 2014-4-16 15:08:27 | 只看該作者
rcracing 發表於 2014-4-16 14:52
C兄,有圖嗎?仲有相同大小可以有容量差距架,仲要睇C數!

對,電池大小與C Rating有直接關係,如Phantom 1 廠電只有2200mah 20C, Phantom 2 廠電有5200mAh但明顯最少有25C,隨時更有30C (因為要support雞蛋用電),C rating質量越好,電池就越重,而且不能以正比例計算容量,所以只用外形大小觀察 4400mAh vs 5200mAh,差值就只有800mAh,以Phantom 2電池大少計算,電池只須多寛1至2mm,即能輕易填補這800mAh距離。
rcracing 發表於 2014-4-16 15:44:53 | 只看該作者

現今鋰電技術日新月異,好難從外表判斷!
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-16 18:03:14 | 只看該作者
solaris8x86,請問有冇鋪頭介紹買dji phantom 2呀?
我打算買 phantom 2+圖傳+iosd
同埋改天線個d幾錢到??
solaris8x86 發表於 2014-4-16 18:40:03 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-16 18:03
solaris8x86,請問有冇鋪頭介紹買dji phantom 2呀?
我打算買 phantom 2+圖傳+iosd
同埋改天線個d幾錢到?? ...

大家都去7/F,處於旺角邊緣,佢有5.8Ghz冬古天缐,但應該無2.4Ghz WiFi圖傳嗰枝,但你實際需要2.4Ghz嗰枝。

5.8Ghz
http://www.flying-hobby.com/adva ... &keyword=cloverleaf

你實際需要2.4Ghz嗰枝 x 2 (3 葉) on Phantom Vision比圖傳隻雞蛋
http://www.readymaderc.com/store ... 48&products_id=1534

地面要用依枝 2.4Ghz天缐做接收Wi-Fi。
http://www.readymaderc.com/store ... 48&products_id=1538

Taobao上亦有相似天缐,但尺寸大部份都做錯,做成電波能長期倒流入圖傳電子裝置,裝置有可能因而銷毀壞掉。

ken.8298 發表於 2014-4-17 01:48:19 | 只看該作者
4.75km點做到架
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-17 12:01:20 | 只看該作者
請問7樓地址係?
solaris8x86 發表於 2014-4-17 12:41:50 | 只看該作者

http://www.flying-hobby.com/contact-us-ezp-51.html

Retail Store Address:
TEL : +852-95517346 (Rex)

8A, 7th Floor, Cheung Hing Bldg, Pitt St 46,
Mong Kok, Kowloon, Hong Kong.

樓主| dickylee 發表於 2014-4-17 12:45:20 | 只看該作者
唔同鋪頭買圖傳同埋iosd 係米都係一樣嫁??
solaris8x86 發表於 2014-4-17 12:51:29 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-17 12:45
唔同鋪頭買圖傳同埋iosd 係米都係一樣嫁??

最好同一間,有唔明丶唔夾可keep住搞佢 (問佢) 。
 樓主| dickylee 發表於 2014-4-17 13:38:27 | 只看該作者
pm佐比你一間鋪,我打算今晚去買,機(h3-3d)+圖傳+iosd=$11330
有冇聽過呢間鋪既衰野??
solaris8x86 發表於 2014-4-17 13:48:55 | 只看該作者
dickylee 發表於 2014-4-17 13:38
pm佐比你一間鋪,我打算今晚去買,機(h3-3d)+圖傳+iosd=$11330
有冇聽過呢間鋪既衰野?? ...

我無乜preference, 但依個店鋪明顯只做分貨 (Distributer), 而唔係RC店,自己唔知自己賣緊乜野嗰種, 你日後有技術問題佢地好可能有心無力。

樓主| dickylee 發表於 2014-4-17 14:17:37 | 只看該作者
明白~你有冇建議買d咩實用既配件,而家就咁玩都好滿足,但遲應該會想飛遠d,而家買既野遲d會唔會唔岩用嫁??
solaris8x86 發表於 2014-4-17 16:33:46 | 只看該作者
明白~你有冇建議買d咩實用既配件,而家就咁玩都好滿足,但遲應該會想飛遠d,而家買既野遲d會唔會唔岩用嫁?? ...

我唔係想打擊你或潑你冷水,但時間已証明一架任何型號嘅DJI多軸直升機大多數都過唔到半年,對新人嚟講一野過豪買投資一萬幾千元只玩到幾過月,到出事當日打擊會好大,我經常見到啲人快快樂樂嚟南生圍airspace放DJI啲機,但更有唔少人以悲傷嘅臉孔和背影離開,睇到佢吔嗰樣我自己都覺得唔舒服,所以我認為作為入門,最好用$2000拾架2手Phantom 1代玩吓撞吓先,炒咗後再買較高級版本,以有效控制損失。

半年內有一半Phantom(不論1丶2代),通常係依個下場:
http://rc-evo.com/xbbs/thread-318254-1-1.html

樓主| dickylee 發表於 2014-4-17 17:03:44 | 只看該作者

你講得岩,其實我都有擔心呀
因為兩個朋友買佐機成日引我,搞到我搭入航拍,佢地架機都已經玩完了
雖然2個月前買佐架galaxy visitor 2黎練習,而家都有點點信心,但心情好矛盾,一黎想玩,但又驚.
你成日都會去南生圍? 可唔可以約出黎指教下小弟.
呢條片就係玩佐一個玩到拍,知到不能登大雅之堂,但都算敢飛高 D:
http://youtu.be/ZOMjJL-G0gE