RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2435|回復: 10
收起左側

沉船迷思

ThomasZ 發表於 2014-4-14 12:21:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教一下, 我的小快船在屯門公園玩偶然會潛入水裡,不算太高速, 理論上應該立即彈上水面吧? 但試過幾次都係消失幾秒,最長一次差不多十秒, 然後在大約十米外的水面浮上來, 請問點解會咁? 諗唔明....
又試過在梧桐河玩, 去到某一個位置總係特別易潛水, 又係幾秒先浮番上來, 好似火箭咁船頭向天直飛上水面又試過,諗唔明...
睇唔到有明顯撞擊, 但船身,方向舵,銅槳都花哂崩哂, 諗唔明....
sniper 發表於 2014-4-14 12:35:03 | 顯示全部樓層
HAHA
我答到,因為試過同近距離睇過
隻船入水一刻個槳行緊,一無控O個下隻葉行多幾秒至十幾秒先停
咁.........潛水艇LAW!!!!!
flybook 發表於 2014-4-14 13:50:45 來自手機 | 顯示全部樓層
衝潛呵呵,吾好話細船仔,大船插水角度夠的話一樣會潛,以前系魚塘玩見過有人落水救船,,泥底插侵蝦
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-4-14 13:54:54 | 顯示全部樓層
sniper 發表於 2014-4-14 12:35
HAHA
我答到,因為試過同近距離睇過
隻船入水一刻個槳行緊,一無控O個下隻葉行多幾秒至十幾秒先停

咁點解次次都隔幾秒先浮番上來? 如果纏到水底雜物應該浮不上來才對的。
靜止狀態用手按架船落水裡都好大浮力,一放手即刻彈回水面的...
都係唔係好明。有時行直路行行下都會突然潛下去,會唔會水面下有好多睇唔到既雜物, 撞咗都唔知?
sniper 發表於 2014-4-14 14:29:56 | 顯示全部樓層
屯門池水底有魚有龜有屎……其他野冇。
我知……因為我行過
ricksonchow 發表於 2014-4-14 17:19:24 | 顯示全部樓層
會唔會CG 太前所以隻艇好易頭插水?  
fy789 發表於 2014-4-14 19:46:30 | 顯示全部樓層

師兄,

你隻船係行緊,有好多變數影響浮沉,唔可以用靜止狀態來做參考。
飛機靜止狀態都無可能上到天,因比空氣密度大,但加對翼同engine來増加速度即刻唔同哂喎。

流體力學有Bernoulli's Equation 來計算速度點影響浮力,你可以睇下。
鍵仔 發表於 2014-4-14 20:50:49 | 顯示全部樓層

right  ...  
Dork 發表於 2014-4-14 23:08:35 | 顯示全部樓層
你係咪用2.4控

樓主| ThomasZ 發表於 2014-4-15 01:30:39 | 顯示全部樓層
Dork 發表於 2014-4-14 23:08
你係咪用2.4控

係啊, 照計水底接收唔到,有失控保護乖乖地唔郁架。
lojasonkachun 發表於 2014-4-15 13:54:03 來自手機 | 顯示全部樓層
要隔幾秒先浮反上嚟,其實真係好多變數,漣漪浪花,船隻頭尾重量比重,船隻體型與馬力過大不相附,船隻外型都影響