RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2618|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

phantom

ken.8298 發表於 2014-3-28 04:09:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

開始失控返航到接手自己降.當回到地面時完來gopro無開錄影
但係唔好玩架又驚佢返唔到落黎又黑重要係架機回地面濕哂呀幾驚燒云台,圖傳
試過一次以後唔制喇
飛出海飛遠程好玩D
solaris8x86 發表於 2014-3-28 10:13:04 | 只看該作者
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

飛行高度必須在300呎 (100米)以下,980米高度違法近10倍並已與民航客機降落前高度相約,對乘客做成致命危險。
 樓主| ken.8298 發表於 2014-3-28 13:15:26 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-28 10:13
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

飛行高度必須在300呎 (100米)以下,980米高度違法近1 ...

受教以後唔會

solaris8x86 發表於 2014-3-28 13:22:18 | 只看該作者

Ok lar, 但下次玩到咁堅 (高) 唔好比人知好啲喇,萬一香港乎近真係有架777掉落嚟你可能水洗都唔清...haha。向遠距離挑戰吧,你飛幾遠都可以。
 樓主| ken.8298 發表於 2014-3-28 13:28:08 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-28 13:22
Ok lar, 但下次玩到咁堅 (高) 唔好比人知好啲喇,萬一香港乎近真係有架777掉落嚟你可能水洗都唔清...haha ...

搞掂hahahaha
solaris8x86 發表於 2014-3-28 13:35:23 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-3-28 16:25:45 | 只看該作者
ken ching 放心, 嗰 d 咩 300 呎上限, 只係 CAD 嘅飛行守則, 又唔係咩法例, 冇人拉得你嘅, 除非你撞咗隻 7x7 落嚟.
要留意嘅反而係呢點, "如因魯莽或疏忽操作模型飛機危害他人或財產安全,可被檢控。"
solaris8x86 發表於 2014-3-28 17:22:11 | 只看該作者
byuen 除非你撞咗隻 7x ...

夠清䀿,夠了解。但980米altitude已與本港民航機airspace重疊,風險太高喇,最好唔好博命,即使失控後從此高度掉下來亦型同小型䐣石無異。若在300呎(100米)下飛甚至避免了與飛行服務隊的直升機高度重疊。所以為免做成大量潛在人命傷亡,即使只是指引亦請務必跟隨。
gogo 發表於 2014-3-28 19:08:21 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-28 17:22
夠清䀿,夠了解。但980米altitude已與本港民航機airspace重疊,風險太高喇,最好唔好博命,即使失控後從此 ...

you are right
 樓主| ken.8298 發表於 2014-3-29 04:21:15 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-3-28 16:25
ken ching 放心, 嗰 d 咩 300 呎上限, 只係 CAD 嘅飛行守則, 又唔係咩法例, 冇人拉得你嘅, 除非你撞咗隻 7x ...

其實高度太高我都覺唔好玩100米phantom都夠做鳥(超小小實有既)
四軸上快落慢過程又驚險,反而驚佢落既時候D陣風吹反佢
 樓主| ken.8298 發表於 2014-3-29 04:27:05 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-28 17:22
夠清䀿,夠了解。但980米altitude已與本港民航機airspace重疊,風險太高喇,最好唔好博命,即使失控後從此 ...

照圖睇我飛既地方唔係民航機地方,但都有好多真直升機,不過試過就算喇
我會聽你講挑遠不挑高,真心覺得飛高唔好玩,玩得安全D好,我通常向海飛
byuen 發表於 2014-3-29 07:58:44 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-3-29 04:21
其實高度太高我都覺唔好玩100米phantom都夠做鳥(超小小實有既)
四軸上快落慢過程又驚險,反而驚佢落既 ...

上個禮拜響大清水, 見有位 ching 高手, 飛小白穿雲上到離地 1km, 見晒成個大清水灣將軍澳, 甚至遠眺成個港島東北岸! 睇佢播 playback 真係一種享受!

登錄/註冊後可看大圖

samsonl 發表於 2014-3-29 12:27:52 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-3-29 07:58
上個禮拜響大清水, 見有位 ching 高手, 飛小白穿雲上到離地 1km, 見晒成個大清水灣將軍澳, 甚至遠眺成個 ...

Do you know which RC system have such covering range?

樓主| ken.8298 發表於 2014-3-29 13:00:09 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-3-29 07:58
上個禮拜響大清水, 見有位 ching 高手, 飛小白穿雲上到離地 1km, 見晒成個大清水灣將軍澳, 甚至遠眺成個 ...

好靚喎