RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9988|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩車30秒, 被叫停了

choyip 發表於 2014-3-24 13:29:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

中午食飯時間, 無人, 試下
(雖然門口無寫住不准玩車,但心知應該唔得)
結果約30秒後, 被盡責的康民署職員叫停了
影相可以, 但不能放車, 所以無拍片,只影2張相走了

rk2 發表於 2014-3-24 13:43:16 | 只看該作者
葵芳?
 樓主| choyip 發表於 2014-3-24 13:55:52 | 只看該作者

粉嶺百和路遊樂場
jun9999 發表於 2014-3-24 14:01:25 | 只看該作者
康文署公園唔係比玩車既咩
andychong 發表於 2014-3-24 14:05:25 來自手機 | 只看該作者
夜晚玩米得
rk2 發表於 2014-3-24 14:09:59 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-3-24 14:01

呢個應該係 BMX 專用場。。。。。
 樓主| choyip 發表於 2014-3-24 14:12:44 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-3-24 14:01

跟她講左啦, 但康民署職員肯定話只可以玩BMX單車, 其他單車都唔得架....一定唔准放車, 當時個場無人, 不影響其他人, 不會令自己受傷, 更不會破壞現場設施, 但她都話唔玩得(影相就可以)

當時大家都好平靜去傾, 絕無任何爭論

jun9999 發表於 2014-3-24 14:15:51 | 只看該作者
i see...但公園內其他地方應該比玩車呀?
 樓主| choyip 發表於 2014-3-24 14:21:01 | 只看該作者

Ching 你試過?

nteast 發表於 2014-3-24 15:15:48 | 只看該作者
政府做啲就唔做啲,令到康民署職員同市民有磨擦,
bigmouthguy 發表於 2014-3-24 15:55:56 | 只看該作者
工廠區個面個個重正~~~
ckcgary 發表於 2014-3-24 16:15:45 | 只看該作者
nteast 發表於 2014-3-24 15:15
政府做啲就唔做啲,令到康民署職員同市民有磨擦,

唔可以咁講,康文處講得好清楚,任何佢管轄嘅公園都可以玩電動遙控模型車,但基本上要睇場地用途,如果係籃球場,網球場,滑板場,單車場,滾軸溜冰場.......呢類專用場地,只准做與場地用途有關活動,我覺得今次康文處職員無做錯喎。有時爭取權益都要合理嘅,其他場地有寫明規定用途嘅,之前有師兄都確認咗荔枝角公司草地沙地可以玩車,呢啲都叫做康文處有做過下嘢,樓主可以打去或 email 去問下北區有咩地方可以玩 SC 呀。

hc6313 發表於 2014-3-24 18:31:23 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-3-24 16:15
唔可以咁講,康文處講得好清楚,任何佢管轄嘅公園都可以玩電動遙控模型車,但基本上要睇場地用途,如果係 ...

No la,我問過康文署,球場冇人使用時係可以玩電動遙控車的,除非特定某幾個場地,如果你想知邊個球場可否玩,你比個email佢指出那一個球場,康文署會搵你所指的場地經理回覆你,好快,十日八日...........加埋就會收到回覆。
hc6313 發表於 2014-3-24 18:37:38 | 只看該作者
Cap個email張相kb太大,copy個mail出來睇睇幫唔幫到你。

查詢有關在公園地方放遙控車  (檔案編號:2-109690036)

有關上述個案,康樂及文化事務署已跟進你的個案,回覆如下:

「除了個別有張貼告示的康樂場地,本署一般不會禁止市民在康樂場地使用以電池控制的模型車進行活動,只要有關活動沒有滋擾及危及其他場地使用者或影響場地運作,而又不損壞場地設施。同時,本署亦會因應場地的實際使用情況、面積及可供使用的空間、以及過往收到遊人投訴等因素,靈活處理市民是否可在場內進行模型車活動。本署會不時檢討場地的使用情況,以平衡不同使用者的需要。」

佐敦谷公園的回覆如下:

「本署轄下佐敦谷公園內已建有兩個遙控模型車場,為確保使用緩跑徑及草地市民的安全,佐敦谷公園只容許巿民於遙控模型車場內使用遙控模型車。另外,佐敦谷公園已於公園辦公室外的資訊板、社區園圃、四季花園及涼亭位置,豎起「請收起遙控模型」的告示,提醒市民只可於遙控模型車場內使用遙控模型車。」

維多利亞公園的回覆如下:

「維園中央草坪是市區內少有可供市民作休憩活動及機構主辦大型活動的天然草坪,因此使用量極高,廣受大眾歡迎。為平衡各使用者需要,如在不影響其他公眾人士的情況下,本署允許兒童於維園的中央草坪內玩小型電動遙控車。

最後,再次多謝市民表達對維園設施的關注。如你對上述事宜尚有任何查詢,歡迎致電2890 4204與胡碧芯聯絡。」

如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

客戶服務主任
黃文輝謹覆  
2014年03月14日

電話: 1823
傳真: 2760 1823
電郵: [email protected]

最新消息:與 1823 時刻保持連繫,就在我們的社交網站專頁 (Facebook:http://www.facebook.com/1823Online ; Google+:https://plus.google.com/115405504452909561822)
News: Stay connected with 1823 through our social media pages (Facebook:http://www.facebook.com/1823Online ; Google+:https://plus.google.com/115405504452909561822)
本電郵(連同附加檔案)只供指定收件人閱讀,內容可能包括只有指定收件人才有權接收的資料。
如本電郵並非是發給你,你不得使用、保留、披露、複製、列印、轉發或發放本電郵。
如因錯誤致令你收到本電郵,請從你的電腦系統中刪除本電郵的所有複本(包括附加檔案),
並立即通知發件人。
This e-mail message (together with any attachments) is for the designated recipient
only. It may contain information that is privileged for the designated recipient.
If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, retention,
disclosure, copying, printing, forwarding or dissemination of the message is strictly
prohibited. If you have received the message in error, please erase all copies of
the message (including attachments) from your system and notify the sender
immediately.

ckcgary 發表於 2014-3-24 20:36:29 | 只看該作者
hc6313 發表於 2014-3-24 18:31
No la,我問過康文署,球場冇人使用時係可以玩電動遙控車的,除非特定某幾個場地,如果你想知邊個球場可否 ...

佢算答得你好清晰啦,我 send 咗不下十封 email,三個月都有啦,都係例牌 standard template 回覆多.......
hc6313 發表於 2014-3-24 22:34:51 | 只看該作者
我開頭都用好禮貌好客氣地問之後又禮貎地追,但整整個半月,結果同你一樣,十問九唔應,第十問就答非所問,最後唯獨以下一招三日見效
我列出三點比佢
1.小市民客氣地問,請你們直接回應,不要兜圈。
2.再兜圈我便將所有email print出來交比各區議員代我問,由報館跟進。
3.再答非所問我便到申訴專員公署投訴
但都是問十條答一條。於是我打去1823講返檔案號碼,再次列明我的查詢,及再三提醒再帶我遊花園的後果,咁就一針見血,覆咗以上的mail。

我不主張用投訴,但偏偏你要咁做佢先認真覆你。
tsfai 發表於 2014-3-24 22:44:41 | 只看該作者
謝謝師兄。我上星期五都email去問了。睇下几時覆。
jun9999 發表於 2014-3-24 23:24:02 | 只看該作者
我都比佢地無限轉介中
ckcgary 發表於 2014-3-24 23:40:22 | 只看該作者
hc6313 發表於 2014-3-24 22:34
我開頭都用好禮貌好客氣地問之後又禮貎地追,但整整個半月,結果同你一樣,十問九唔應,第十問就答非所問, ...

哈......每次轉咗幾個圈,只要問佢 escalate 邊個先可以最快有答案,咁第二封 email 就有非 template 回覆,當然都係未必答到我問嘅問題......
taurustrex 發表於 2014-3-25 14:38:18 | 只看該作者
吾該下次先申請場紙先好玩車!你地九成未用過政府設施,起碼冇人哎跟隊丫