RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1808|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

圖傳一問

Vickyjim007 發表於 2014-3-15 11:30:15 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
圖傳用600mw or 2000mw 好
solaris8x86 發表於 2014-3-15 11:48:24 | 只看該作者
600mW --> 用0.6A --> 實用目標距離800m - 1000m
2000mW --> 用2.0A --> 目標距離3000m,但實際上一世飛唔到,因為耗電量太高,隨時步MH370後麈,唔夠電回航墜海。

5.8Ghz Analog 圖傳,不論600mW丶2000mW,香港境內,一律違法 (5.8Ghz Analog上限一律100mW) 。要低調使用....
ken.8298 發表於 2014-3-16 13:32:46 | 只看該作者
ching想請問5.8Ghz Analog 圖傳同我地用緊既一樣?例如dji個套
solaris8x86 發表於 2014-3-16 17:39:36 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-3-16 13:32
ching想請問5.8Ghz Analog 圖傳同我地用緊既一樣?例如dji個套

唔一定,例如DJI Phantom Vision就係用2.4Ghz數碼變頻 (Digital) 圖傳 (WiFI),香港電訊條例對數碼變頻很開放,合法上限是4000mW (4W),與傳統不能自動變頻的analog圖傳合法上限100mW (0.1W),成強烈對比。
ken.8298 發表於 2014-3-16 19:19:38 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-16 17:39
唔一定,例如DJI Phantom Vision就係用2.4Ghz數碼變頻 (Digital) 圖傳 (WiFI),香港電訊條例對數碼變頻很 ...

咁即係我而家用緊600mw係唔合法?上面提到600mw有校距離800-1000m我向海飛去到1000m就無畫面600m開始多雪花,發射用冬古,双接收用冬古加平板
但我見国內400mw都飛到1.2km
solaris8x86 發表於 2014-3-17 12:21:14 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-3-16 19:19
咁即係我而家用緊600mw係唔合法?上面提到600mw有校距離800-1000m我向海飛去到1000m就無畫面600m開始多雪 ...

你自己都講咗"冬古加平板",就係問題所在,"冬古"不可加"平板"使用,因為冬古係圓向極天缐 (Circular Polarised) ,而平板係線向極天線 (Linear Polarised),由於它們的發射極並不是同類,實際接收效果會被打了-3db折扣。但-3db不是十進制單位,用簡單一點說明,-3db就係總訊號弱了50%的意思。
所以若你在地面更換一枝圓向極天缐,訊號即時強了一倍,600mW飛去1000米無雪花丶無難度。

ken.8298 發表於 2014-3-17 12:59:59 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-17 12:21
你自己都講咗"冬古加平板",就係問題所在,"冬古"不可加"平板"使用,因為冬古係圓向極天缐 (Circular Pol ...

完全明白,感激不盡,謝謝解答
 樓主| Vickyjim007 發表於 2014-3-17 13:55:13 來自手機 | 只看該作者
通常圖傳你地用外接電還是用原廠電key條線出來
 樓主| Vickyjim007 發表於 2014-3-17 13:58:08 來自手機 | 只看該作者
Qrx350pro,2000mw 加300Mah 電,因我用外接電都只是風得13min
ken.8298 發表於 2014-3-17 14:07:58 | 只看該作者
我用機電key出黎,2樓講左2000mw圖傳好食電
ken.8298 發表於 2014-3-17 14:12:30 | 只看該作者
其實用外接電好定原機電源好,各有人支持,正常情況係邊方面比較好呢
hongjj 發表於 2014-3-23 00:03:40 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-17 12:21
你自己都講咗"冬古加平板",就係問題所在,"冬古"不可加"平板"使用,因為冬古係圓向極天缐 (Circular Pol ...

好詳細thx ching