RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4359|回復: 15
收起左側

成功著車之後,調教油針

zexel33 發表於 2014-3-12 16:13:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟著車時,係搖控微調果度開小小油門先著倒車,引擎有3口羅絲可扭
1.連住油門SERVO,MANUAL話鬆8圈半
2.主油針,MANUAL話鬆6圈
3.副油針,冇講任何野

成功著車後,蚊走火咀電都冇熄火但一比油就熄.....請問係荏油針供油本身已經多所以一比油就CUM熄火咀??定係副油針問題??

bear_cat_x 發表於 2014-3-12 16:20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
可能你機內浸哂油,你試吓可唔可以响死氣口倒返啲廢油岀嚟
ckcgary 發表於 2014-3-12 17:05:08 | 顯示全部樓層
通常說明書都會教你比較大油,我估係方便著車,所以要收番啲.......另外你講到 8 圈半同 6 圈,佢係咪指半圈?因為個數字似乎好大......

登錄/註冊後可看大圖

1.連住油門SERVO,MANUAL話鬆8圈半
<呢支係細油針> 試下收你呢度嘅 1 圈
2.主油針,MANUAL話鬆6圈
試下收多半圈

另外跟上面師兄講先倒油,拆火咀出嚟睇下係咪濕咗,抹乾佢再試。

bear_cat_x 發表於 2014-3-12 17:06:56 來自手機 | 顯示全部樓層
高手教路喎
 樓主| zexel33 發表於 2014-3-12 17:26:54 | 顯示全部樓層
各收緊一圈,成功解決

另外怠速時轉數時高時低,係因為新引擎RUN IN定其他問題???
jun9999 發表於 2014-3-12 17:40:43 | 顯示全部樓層
時高時低係RUN IN正常表現, SET富油一點磨吧.
行多幾缸, 慢慢收大針直至出力正常
 樓主| zexel33 發表於 2014-3-12 21:52:53 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

詳情如下
ckcgary 發表於 2014-3-12 22:37:06 | 顯示全部樓層
呢個係結構解說,除濕度油針之都講得好清楚。

溫機可以參考呢個置頂 post...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-1921-1-1.html
 樓主| zexel33 發表於 2014-3-12 23:47:26 | 顯示全部樓層

怠速正常冇熄火,但比細油就熄火,係風大過油嗎?

文中入面講既副油針係連SERVO果粒定係怠速油針呢?
ckcgary 發表於 2014-3-13 00:20:53 | 顯示全部樓層
Idle Speed Screw = 怠速針
High Speed Needle = 大油針
Low Speed Needle = 細油針 (連 servo 嗰粒)

你係一比細油就熄,定係比完油收油後先熄?
如果一下子比大油會唔會熄?

怠速時,試下按緊油管唔比油佢走,計下要幾多秒先死火,如果四五秒到就差唔多,少過四秒放四分一大油針,多過五秒收四分一大油針,慢慢收放試下。
ckcgary 發表於 2014-3-13 00:22:50 | 顯示全部樓層
師兄,星期六夜晚使唔使返工?唔使返工就嚟一齊玩下......

http://rc-evo.com/xbbs/thread-314956-1-1.html
 樓主| zexel33 發表於 2014-3-13 00:33:53 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-3-13 00:20
Idle Speed Screw = 怠速針
High Speed Needle = 大油針
Low Speed Needle = 細油針 (連 servo 嗰粒)

係一比細油就熄一下子比大油唔會熄

ckcgary 發表於 2014-3-13 01:10:32 | 顯示全部樓層

試下收啲細油針,先試收 1/4 圈(順時針)
 樓主| zexel33 發表於 2014-3-13 01:59:56 | 顯示全部樓層
我明解了!!我一直將怠速針同細油針掉亂左!!

同睇埋置頂 post,主油針供油少D,細針就扭鬆D?
但相反主油針供油大,細油針食不消,多左既油燒唔晒積O係氣喉
等我聽日再猜猜先!
bei6266 發表於 2015-7-21 18:55:26 | 顯示全部樓層
呢度d師兄真係犀利聲畫都冇可以set到計.
cs1 發表於 2015-7-21 21:54:44 | 顯示全部樓層

在早期小弟都玩過二部1:8油車 , 係盲中中的Set 車 , 比我發現油車同真車係有一個共通處 .

原理都要靠 ( 空/燃比 ) 空氣及燃料比例配合 , 包括小小技術調較 , 聽取己啟動後之單軸引撆

在小小氣缸內爆震動態聲 , 對空氣流量及汔油比例每個MM 調較増或減小 , 再用油門輕輕上下

測試 , 直至煙霧收至最小又能在引撆低轉速時空轉可停下 , 便可完成 .

但 RUN IN 過一至二缸油之後 , 仍然要徴調 ( 空燃比 ) 一或二次至最佳奘態 .