RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4204|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

XRAY XB8 WITH TOP PLUS5 & KKPIT HV0925 SERVO & MCP 回壓散熱

Moonsideryan 發表於 2014-3-10 16:11:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

XRAY XB8 WITH TOP PLUS5 & KKPIT HV0925 SERVO & MCP回壓散熱
hhxhkuroro 發表於 2014-3-10 16:40:01 | 只看該作者
hows the kkpit servo? should i use futaba bls351 or kk pit 917 on my 1/8 onroad? thank you
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-10 17:13:23 | 只看該作者
hhxhkuroro 發表於 2014-3-10 16:40
hows the kkpit servo? should i use futaba bls351 or kk pit 917 on my 1/8 onroad? thank you

信大牌就一定是FUTABA , 不過BLS351 做不到KKPIT0925的性價比,他是全CNC金屬殼 HV8.4V 0.09SEC 25KG 香港場地最近代理了KKPIT 這個型號才HKD700.00
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-10 17:31:03 | 只看該作者
部機己在星期天溫好~ 今天公司有點忙,晚點再同大家分享一下新車新機的玩後感.....
RCANDY 發表於 2014-3-10 21:18:11 | 只看該作者

好正!睇到我有D沖動添!
iouand 發表於 2014-3-10 21:19:43 | 只看該作者
久違了的top,ching快d分享
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-10 23:31:21 | 只看該作者

部TOP PLUS 5 既資料可以睇番NOVAROSS個網:
http://www.novarossi.it/2012/ind ... -road/t-plus-5.html

新XRAY XB8個FLYWHEEL裝得比第一代XB9細,大家要留意一下起動箱的輪子狀況

我用了一個下午溫,係一個場中元老級C兄幫助下,在原裝油針位 , 用25%油(說明書指引)在起動台上裝了車輪 , 調高TH , 就空行了3缸 , 一開就幾定了, 轉數無大上大落 , 個感覺似OS , 好似好定呢 , 溫度都係80-90度左右

跟住就落地慢慢行 ,  發覺原油針位(大約是4圈半左右) 係無可能達到工作溫度 , 所以就收了3個字再行 , 因為盡量保持穩定轉數 , 所以都是差少少溫度 , 又收多3個字 , 如是者又3缸 , 溫度都係80-90度左右

之後因為小兄弟我功力未夠 , 所以都C兄幫我調定細大針 , 接近正常工作油氣比例 , 再出去慢行 , 其實呢個時間我已覺得部機感覺線性 , 不過大針依然唔感大進取 , 所以暫未感到其力量

這次回來在死火後,回來用手指推推佢,感覺在強勁壓縮中的一圈中,通過C桶姐運轉一下 , 在其過程中不感到有金屬強烈磨擦 , 估計機器己溫IN8成了

這時候我己呆了一天 , 眼見其他C兄興高采烈地玩 , 直到時間差不多尾聲 , 這一轉我要爽了 , 爽的意思其實只是手指爽比爽收 , 這個狀態己足夠應付LALI所有針 , 感覺好力 , 線性明確清晰 , 這樣爽跑是106-8度左右 , 但明顯可以再收大針的 , 估計部機應該可以再爽不少. 下星期有時間再試 , 再同大家分研究研究

smlming 發表於 2014-3-11 08:52:33 | 只看該作者
新机新偈新車,乜都新我都爽YY la
sean2013 發表於 2014-3-11 10:42:09 | 只看該作者
c-hing 新偈夾傘有無加介子温?
部TOP PLUS 5 幾銀?
jun9999 發表於 2014-3-11 19:02:26 | 只看該作者
TOP 比起普通NOVA有咩分別呢
ikesan 發表於 2014-3-11 20:53:18 | 只看該作者
壊人師兄甘快手、吾等埋我架MP9先一斉起貨...............
ford 發表於 2014-3-12 10:53:15 | 只看該作者
Ryan兄,Servo低個spec同公佈spec.信邊個?
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-12 13:40:08 | 只看該作者
ford 發表於 2014-3-12 10:53
Ryan兄,Servo低個spec同公佈spec.信邊個?

SERVO 底的是最後測試 , 圖紙是最初的數據 , 我上傳錯了最初圖紙 , 謝謝FORD提點
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-12 13:43:03 | 只看該作者
sean2013 發表於 2014-3-11 10:42
c-hing 新偈夾傘有無加介子温?
部TOP PLUS 5 幾銀?

沒有加介子溫 , 單價就可以留意返場地會有特賣的 , 我的是特別安排 , 只是先溫為快!
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-12 13:45:10 | 只看該作者
RCANDY 發表於 2014-3-10 21:18
好正!睇到我有D沖動添!

快D回LALI啦~ 雨季到了~的確好跑!
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-12 13:47:45 | 只看該作者
ikesan 發表於 2014-3-11 20:53
壊人師兄甘快手、吾等埋我架MP9先一斉起貨...............

你都唔動手,我梗係快過你嫁
ford 發表於 2014-3-12 17:37:03 | 只看該作者
的確吸引
RCANDY 發表於 2014-3-12 18:28:52 | 只看該作者
Moonsideryan 發表於 2014-3-12 13:45
快D回LALI啦~ 雨季到了~的確好跑!

iouand 發表於 2014-3-12 19:13:43 | 只看該作者
Nova溫六缸油就唔夾比較少見,但唔代表唔好
但lali直路短,試到尾段有冇難度?
謝謝ching分享
 樓主| Moonsideryan 發表於 2014-3-13 01:12:44 | 只看該作者
iouand 發表於 2014-3-12 19:13
Nova溫六缸油就唔夾比較少見,但唔代表唔好
但lali直路短,試到尾段有冇難度?
謝謝ching分享 ...

熱機計可算是不夾了,但涷左再著,就未試呀