RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4754|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於devention devo 10 一問

kinshin0606 發表於 2014-3-4 19:22:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問有無師兄用尼隻玩貨車?
今日買左 將電變插落thro 開電 個接收就快閃紅燈
有無師兄知道咩問題? thx

ricksonchow 發表於 2014-3-4 20:05:14 | 只看該作者
我用 Devo 8S, 完全冇問題... 不過我用DSM2 接收
ricksonchow 發表於 2014-3-4 20:12:57 | 只看該作者

好可能你支控開左FIX ID, 所以bind 唔到

你試下重新bind 過,

如果有星星MFC01:

1. 插bind plug 落接收度,
2. 插電落部車, MFC 01 控制板上面個三動掣用最底果個, 再開掣通電, 接收會clear 左舊記憶
3. 熄返個MFC 01, 拔埋bind plug
4. 開控, 去FIX ID 個page 度關左個FIX ID, 熄控
5. 開返個MFC01, 接收會快紅閃
6. 開控, 佢會自已bind, 幾秒之後接收紅燈長著代表成功bind 到
7. 響控度開返個FIX ID, 完成

如果淨係得ESC:

1. 插bind plug 落接收度
2. 插ESC 電, 接收會clear 左舊記憶
3. 拔返ESC 電, 拔埋bind plug
4. 開控, 去FIX ID 個page 度關左個FIX ID, 熄控
5. 插ESC 電, 接收會快紅閃
6. 開控, 佢會自已bind, 幾秒之後接收紅燈長著代表成功bind 到
7. 響控度開返個FIX ID, 完成
http://www.youtube.com/watch?v=ME1WKBi03UQ
 樓主| kinshin0606 發表於 2014-3-4 20:27:49 | 只看該作者
師兄 多謝你教學 真係bind問題
 樓主| kinshin0606 發表於 2014-3-5 10:46:36 | 只看該作者
個控係右手油門 用開左手 想轉返左手 ,係唔係要整開個控 將左右桿調轉?有無師兄知道? thx
simon540 發表於 2014-3-5 11:20:12 | 只看該作者
kinshin0606 發表於 2014-3-5 10:46
個控係右手油門 用開左手 想轉返左手 ,係唔係要整開個控 將左右桿調轉?有無師兄知道? thx ...

好簡單,只要鬆開個控背部縲絲,將右邊鎖住油門棍仔粒縲絲鬆開,直到棍仔可以回中仔,此時左右2枝棍仔都是回中狀態,合回機背,在設定內set mode 2,我都是用Devo10玩坦克同貨卡。

樓主| kinshin0606 發表於 2014-3-5 12:43:25 | 只看該作者
simon540 發表於 2014-3-5 11:20
好簡單,只要鬆開個控背部縲絲,將右邊鎖住油門棍仔粒縲絲鬆開,直到棍仔可以回中仔,此時左右2枝棍仔都 ...

原來係咁 thx 師兄
gacktgackt 發表於 2014-3-9 01:43:52 | 只看該作者
咁7同10玩唔玩到新燈?
ricksonchow 發表於 2014-3-9 02:00:11 | 只看該作者
gacktgackt 發表於 2014-3-9 01:43
咁7同10玩唔玩到新燈?

當然可以
gacktgackt 發表於 2014-3-9 02:01:00 | 只看該作者
難唔難set?
ricksonchow 發表於 2014-3-9 11:20:06 | 只看該作者
不難, 我的方法係用dual rate
gacktgackt 發表於 2014-3-9 23:17:28 | 只看該作者
師兄,有冇教學?thx
RB26 發表於 2014-3-10 02:46:21 | 只看該作者
搭單問
點樣可以用支控玩3.1M既爆閃MODE??
http://youtu.be/Df6AVxuUy-w

stalaetite 發表於 2014-4-30 22:59:38 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-3-9 11:20
不難, 我的方法係用dual rate

ching, 有冇話要用咩接收??
ibillyleung 發表於 2014-4-30 23:05:04 | 只看該作者
咩叫dual rate
stalaetite 發表於 2014-4-30 23:26:00 | 只看該作者
我本身用緊devo10玩飛機,如果可以玩埋貨櫃就正喇
ricksonchow 發表於 2014-5-2 11:44:52 | 只看該作者
你可以用WALKERA 接收 DSM2, DSMX 都得(要flash deviation)

Dual rate = 一個制用黎set 行程大小, E.G. 我轉向set 左dual rate,  當dual rate 制響"Hi" 果陣, 我扭到盡會轉得多D, "Low" 果陣會轉扭到盡會轉得少D

因為星星套新燈D function 係靠同一個channel 唔同位置去做幾個function , 所以用 Hi Lo rate 可以做到相同效果
stalaetite 發表於 2014-5-2 21:22:54 來自手機 | 只看該作者
少少明。。。是否直接接駁。。?有無教學??
stalaetite 發表於 2014-5-2 21:24:20 來自手機 | 只看該作者
walkiea rx1002 是否都得??
wawa17 發表於 2014-5-6 16:20:19 來自手機 | 只看該作者
我宜家用RX701接收試緊,bing好咗落埋id,初初可以,不過好快又斷線,反覆試咗好多次都唔得,walkera接收係用DSSS嘅,有冇ching知道mfc03係咪係接收制式上有限制呢?thx