RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1936|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

找微型 bearing 自修 walkera qr x350 motor

byuen 發表於 2014-2-27 09:58:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上網爬咗好耐, 都揾唔到 QR X350 隻 motor 係用咩 bearing, 有冇 ching 可以幫我卡一卡? 謝謝.
solaris8x86 發表於 2014-2-27 10:12:53 | 只看該作者
反正要換,點解唔打開嗰motor殼,自己用電子卡尺量一下....
 樓主| byuen 發表於 2014-2-27 11:04:43 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-27 10:12
反正要換,點解唔打開嗰motor殼,自己用電子卡尺量一下....

solaris 兄, 朋友拜託我, 幫佢隻 x350 買埋佢 motor 啲 ball bearing, 我冇機響手, 佢又唔識拆機攪, 故有此一問.
ericlam 發表於 2014-2-27 11:40:10 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-27 10:12

Solaris8x86 C Hing,

我隻Blade 350QX本身d槳裝拆好吾方便,由其去遠d地方玩,我系KWS見到d子彈頭同motor心一樣mm, 但用o既槳相對要闊少少,長少少,問題大嗎?子彈頭用在四軸上,飛出來的機會大嗎?因彈頭向天,怕機米頂吾住部機d重量!
solaris8x86 發表於 2014-2-27 12:39:00 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-2-27 11:40
Solaris8x86 C Hing,

我隻Blade 350QX本身d槳裝拆好吾方便,由其去遠d地方玩,我系KWS見到d子彈頭同mot ...

槳大 (長丶或過寛) 有潛在問題:

1: 百份百肯定會較耗電
2: 穩定性可能會有反效果 (飛行時會好舔), 除非飛控上有得改
3: 若隻槳比原本隻比大好多,飛到咁上下,電壓低時有可能會cup機

最好成隻機放入專用箱,唔使拆之餘又保護到螺絲槳,對防video波紋 (Jello) 有真接幫助。
至於子彈頭是否可行,重量成關鍵,由於飛控上對每隻motor出力承受gram數已一早調好,改變槳的重量亦同時會直接改變氣流回饋反應,無人可以擔保乜乜乜...
 樓主| byuen 發表於 2014-2-27 13:19:21 | 只看該作者
Blade 350QX 支槳嘅設計係好有問題, 中間螺絲位易爆易射, 而且又貴又少地方賣, 要轉用番普通槳子彈頭仲要加 adapter, 如果真係想換槳, 就不如連 motor 都換埋算了.
http://smallpartscnc.com/index.php?route=product/product&product_id=160
solaris8x86 發表於 2014-2-27 13:31:42 | 只看該作者
下…motor 都換埋… 玩玩下妺仔大過主人婆....
ericlam 發表於 2014-2-27 15:57:42 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-27 13:19
Blade 350QX 支槳嘅設計係好有問題, 中間螺絲位易爆易射, 而且又貴又少地方賣, 要轉用番普通槳子彈頭仲要加 ...

C Hing,

用左e套轉換頭,o甘用咩型號正、反槳呢?可否提供一下。
 樓主| byuen 發表於 2014-2-27 16:17:44 | 只看該作者
俾你嗰條 link 有講, 類似物體

APC 8x3.8 Slow Flyer -  2 x LP08038SF (standard) / 2 x LP08038SFP (pusher)
APC 8x4.7 Slow Flyer -  2 x LP08047SF (standard) / 2 x LP08047SFP (pusher)
APC 8x4.5 Multi Rotor -  2x LP08045MR (standard) / 2x LP08045MRP (pusher) / 1 x Ring Adapter Kit LPAR06E
ericlam 發表於 2014-2-27 16:23:10 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-27 16:17
俾你嗰條 link 有講, 類似物體

APC 8x3.8 Slow Flyer -  2 x LP08038SF (standard) / 2 x LP08038SFP (pus ...

香港難買嗎?
 樓主| byuen 發表於 2014-2-28 10:23:16 | 只看該作者

換晒做 DJI E300 馬達加 DJI 自緊槳, 上槳輕鬆包你話正.

http://www.youtube.com/watch?v=H_Rvi7xQLdw

C.K.Kevin 發表於 2014-3-2 22:11:43 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-28 10:23
換晒做 DJI E300 馬達加 DJI 自緊槳, 上槳輕鬆包你話正.

http://www.youtube.com/watch?v=H_Rvi7xQLdw

會唔會唔兼容呀?