RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10148|回復: 13
收起左側

請問各位師兄Mini-z Racer 和 mini-z sports 兩者有何分別?

michaelxl2000 發表於 2014-2-24 21:45:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄Mini-z Racer 和 mini-z sports 兩者除遙控方面不同,還有其他不同呢?
d.s 發表於 2014-2-24 22:16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
pcb完全不相同,而且sports版pcb規格不及Racer版,若有心玩就出Racer版吧!
wing1203 發表於 2014-2-24 22:18:25 | 顯示全部樓層
MINI-Z RACER 是有分 MR-03 (用有刷MOTOR) , MR-03ve ( 用無刷MOTOR) , 兩者都可使用KO 控
MINI-Z sports 是用MR-03 (有刷MOTOR) , 而且只可使用跟車控,即KT19 , 不可使用其他
r470620 發表於 2014-2-24 22:40:48 | 顯示全部樓層
sport可以控制燈飾,但racer一定係最好
 樓主| michaelxl2000 發表於 2014-2-24 23:02:08 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄指教
2354 發表於 2014-2-24 23:49:13 | 顯示全部樓層
sport的PCB不支持ICS设置、陀螺仪单元,两项重要的灵魂功能被阉割了
 樓主| michaelxl2000 發表於 2014-2-25 07:05:24 | 顯示全部樓層

多謝各位師兄指教
hkmario 發表於 2014-2-25 11:02:41 | 顯示全部樓層
借版一問, 爬完文都唔明, 睇京商網更加唔明
1.) 想玩drift
2.) 師兄們話要drift要買AWD
3.) MR-03 車殼多好多選擇 (能否共用?)
4.) 京商網明明係RACER 入面D車又變左SPORT....??? PETRONAS TOM'S SC430 2012
5.) 係KWS見到樓上條LINK架車連控KIT. 玩唔玩到drift?

Thanks
r470620 發表於 2014-2-25 11:39:53 | 顯示全部樓層

等我呢個新手中的新手試下答你啦:

1.) 想玩drift 玩DRIFT就一定AWD 或 AMZ 或COMIC RACER, 因為4WD
2.) 師兄們話要drift要買AWD 多人玩係AWD
3.) MR-03 車殼多好多選擇 (能否共用?)正常係唔可以共用,我唔肯定有無CONVERSION KIT可配AWD殼
4.) 京商網明明係RACER 入面D車又變左SPORT....??? PETRONAS TOM'S SC430 2012呢條先係RACER LIINK http://www.kyosho.com/eng/produc ... ies_group_id=100003
5.) 係KWS見到樓上條LINK架車連控KIT. 玩唔玩到drift?呢架係MR-03 Sports, 完全玩唔到DRIFT

希望幫到你, 有錯請其他師兄幫忙更正一下

Thanks
hkmario 發表於 2014-2-25 12:25:17 | 顯示全部樓層
r470620 發表於 2014-2-25 11:39
等我呢個新手中的新手試下答你啦:

多謝師兄解答. 即係果堆靚殼就冇得drift...

1.) 想玩drift 玩DRIFT就一定AWD 或 AMZ 或COMIC RACER, 因為4WD
2.) 師兄們話要drift要買AWD
多人玩係AWD
3.) MR-03 車殼多好多選擇 (能否共用?)
正常係唔可以共用,我唔肯定有無CONVERSION KIT可配AWD殼
4.) 京商網明明係RACER 入面D車又變左SPORT....??? PETRONAS TOM'S SC430 2012
呢條先係RACER LIINKhttp://www.kyosho.com/eng/produc ... ies_group_id=100003
我就係呢條LINK既MINI-Z Racer MR-03 SERIES裡面既PAGE2見到呢部車..
5.) 係KWS見到樓上條LINK架車連控KIT. 玩唔玩到drift?
呢架係MR-03 Sports, 完全玩唔到DRIFT

希望幫到你, 有錯請其他師兄幫忙更正一下

wing1203 發表於 2014-2-25 13:38:31 | 顯示全部樓層
mr03殼,除左86mm輪距用唔到之外,其他都可以用係awd度
r470620 發表於 2014-2-25 14:22:15 | 顯示全部樓層
wing1203 發表於 2014-2-25 13:38
mr03殼,除左86mm輪距用唔到之外,其他都可以用係awd度

請問AWD係唔係要配D咩加長或縮短去用94 或98mm殼
wing1203 發表於 2014-2-25 14:51:52 | 顯示全部樓層
r470620 發表於 2014-2-25 14:22
請問AWD係唔係要配D咩加長或縮短去用94 或98mm殼

90mm那個,只要向後移動,已經可以玩埋94mm
而98mm及102mm,是需要更換配件

當然,唔同輪距都需要更換唔同齒輪
Alotom 發表於 2014-2-25 22:39:27 | 顯示全部樓層
正如wing1203師兄所講,部份03殼同awd殼可以共用,但車呤就唔可以,而且03既offset與awd亦有不同,需要另配。