RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2281|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

找微型 bearing 自修 dji 2212 motor

byuen 發表於 2014-2-21 17:30:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
除咗淘寶同 ebay, 請問有冇 ching 知, 鴨記 or 邊度有大疆隻 2212 motor 嘅 ball bearing 賣? 謝謝先.
ivanwcs 發表於 2014-2-21 17:37:29 | 只看該作者
觀塘雷達行可能有,度下咩size就得
solaris8x86 發表於 2014-2-21 19:35:58 | 只看該作者

立泰軸承。
廣東道丶豉油街交界 (油麻地),幾乎所有大少遙控車丶飛機用bearing都有,不少為Made in Japan,價錢約為一般原廠日本RC牌子包裝bearing的1/3咗右,我每年會買50粒,Made in Japan good…..。

樓主| byuen 發表於 2014-2-21 21:10:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-21 19:35
立泰軸承。
廣東道丶豉油街交界 (油麻地),幾乎所有大少遙控車丶飛機用bearing都有,不少為Made in Japan, ...

原來立泰都有代埋 NMB 嘅 bearing, 咁唔洗去淘寶買了, 唔該 solaris ching.
http://www.grandbearing.com.hk/main.html

樓主| byuen 發表於 2014-2-21 21:15:21 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-2-21 17:37
觀塘雷達行可能有,度下咩size就得

唔該 ivanwcs ching, 下次去開嗰邊順便去問下先.

siuwai999999 發表於 2014-2-23 01:57:16 來自手機 | 只看該作者
ching 我剛修理摩打,順手卡左3x8 口度卡晤请楚4定5mm ,但偉高可能有因上次見過!
 樓主| byuen 發表於 2014-2-23 09:01:57 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-23 01:57
ching 我剛修理摩打,順手卡左3x8 口度卡晤请楚4定5mm ,但偉高可能有因上次見過! ...

多謝 siuwai ching 嘅料, 行過偉高又可以八下 bearing, 而 dji 隻 2212 應該係 3x8x4, S693ZZ嚟.

siuwai999999 發表於 2014-2-23 10:51:54 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-23 09:01
多謝 siuwai ching 嘅料, 行過偉高又可以八下 bearing, 而 dji 隻 2212 應該係 3x8x4, S693ZZ嚟.

...

ching 晤好客氣
solaris8x86 發表於 2014-2-23 11:42:46 | 只看該作者
偉高…幾貴....