RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1968|回復: 11
收起左側

數學題: 入倉最少要有幾多排電?

jaccs 發表於 2014-2-20 22:21:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各ching好:

如果得兩部叉機,每部機最多用到5A叉電及四排IP5400mah,我玩1/10EP buggy時,基本上玩完一排電(約12分鐘),埋到pit位,已有叉電可即時再出車,但因1/8EP buggy每次要兩排電來推動,已知係會叉唔切,因每轉車用兩排電,所以想買多幾排電,但又唔想買住兩買唔夠再加(另一方便怕太多電好重)唔夠先至再加,所以想問吓各入倉的ching,玩1/8EP buggy,一般要幾多排電,先可以做到玩完之後馬上有已叉好的電,可再即刻出車呢? 其實即係想維持返之前1/10EP buggy的出車次數.

希望各ching能分享一下,thx.
l.leif 發表於 2014-2-21 03:03:39 | 顯示全部樓層
師兄,
不如你買部10A 雙頭叉機 ,咁電又小D, 叉又快D.
丘比凸 發表於 2014-2-21 03:40:56 | 顯示全部樓層
不建議短時間內重覆充放同一排電
euro614 發表於 2014-2-21 11:13:39 | 顯示全部樓層
lipo電就可以用機差電,咁人呢?!,樓主後生可畏,可以不停咁玩?
ckcgary 發表於 2014-2-21 11:34:02 | 顯示全部樓層

基本上想不停咁玩,你兩部差機嘅速度根本追唔上使用速度,比多幾舊電你,最後手頭上都只會係有一堆無電嘅電同兩舊差緊嘅電。
加電同加部快差機係走唔甩......

一係轉玩油車,有兩 set 接收電就得。
 樓主| jaccs 發表於 2014-2-22 12:10:55 | 顯示全部樓層
l.leif 發表於 2014-2-21 03:03
師兄,
不如你買部10A 雙頭叉機 ,咁電又小D, 叉又快D.

對現在的電得六七千mah,10A叉電會否傷電?
 樓主| jaccs 發表於 2014-2-22 12:12:45 | 顯示全部樓層
euro614 發表於 2014-2-21 11:13
lipo電就可以用機差電,咁人呢?!,樓主後生可畏,可以不停咁玩?

基本上架車返黎,check過車,無乜特別事,都會盡快出返去玩車,不景入倉是係想玩車的.
 樓主| jaccs 發表於 2014-2-22 12:14:56 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-21 11:34
基本上想不停咁玩,你兩部差機嘅速度根本追唔上使用速度,比多幾舊電你,最後手頭上都只會係有一堆無電嘅電 ...

都有諗過油車,不過倉係室內,很焗聲,死氣也很勁,同埋倉大部分ching都係1/8EP添多數.
l.leif 發表於 2014-2-23 01:24:35 | 顯示全部樓層
jaccs 發表於 2014-2-22 12:10
對現在的電得六七千mah,10A叉電會否傷電?

電玩完待凍, 再叉..我暫時沒有問題.
ckcgary 發表於 2014-2-23 11:03:02 | 顯示全部樓層
jaccs 發表於 2014-2-22 12:14
都有諗過油車,不過倉係室內,很焗聲,死氣也很勁,同埋倉大部分ching都係1/8EP添多數.
...

如果要維持 1C 差電,你要諗諗差電速度同你用電速度,差電唔夠快/差機唔夠多,你一開始有幾多舊電都好,總有一刻係會用晒啲電要等,要等時開始,等如得番四舊電,兩玩兩差.....等差電.....
 樓主| jaccs 發表於 2014-2-23 13:42:38 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-23 11:03
如果要維持 1C 差電,你要諗諗差電速度同你用電速度,差電唔夠快/差機唔夠多,你一開始有幾多舊電都好, ...

多謝提示,我自己都諗過,所以我暫時打算加多兩部叉機,電池其實都應該由原本四排加至八排電,因為唔知喺倉1/8EP 如果用若2000KV摩打及5600mah的電池計能玩幾多分鐘,因為玩1/10EP時有成13分鐘,但後來上網睇,先至知道原來1/10EP buggy比賽行車時間為5分鐘,即係話,架車可以教返快D,大扭力點,睇下能否跳3 jump..
 樓主| jaccs 發表於 2014-2-23 15:11:15 | 顯示全部樓層
l.leif 發表於 2014-2-23 01:24
電玩完待凍, 再叉..我暫時沒有問題.

想問ching部係乜野型號的叉機及乜野型號的電池呢? 請覆.