RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1828|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買 phantom fc40 前一些問題

software2 發表於 2014-2-20 07:55:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
因我是直升機新手,只玩過 hubsan x4 h107d,所以問一些較愚蠢的問題,請見諒...

1. fc40 最長接收 100m,請問當用手機接收圖傳時會顯示現在距離多少米嗎?

2. 可以加長接收距離嗎?

3. 若收不到 GPS 起飛控制上是不是同 hubsan x4 h107d 差不多?
byuen 發表於 2014-2-20 09:28:02 | 只看該作者

1. 不會顯示現在距離多少米
2. 有人試過加 wifi amp, e.g. Amped SR10000, 可加長接收距離
3. 我估冇 gps,  Phantom 高度控制都會穩定過 hubsan x4 h107d, 其它差不多
 樓主| software2 發表於 2014-2-20 09:46:47 | 只看該作者
再問多樣,一但接收唔到前會有什麼積像見到?
george519 發表於 2014-2-20 11:30:21 | 只看該作者
software2 發表於 2014-2-20 09:46
再問多樣,一但接收唔到前會有什麼積像見到?

所以要set GPS, 當無信號時, 飛機會自動飛回定點果度.
圖傳係100m, 而飛機係可以飛300m.
但.....當你知到接收唔到果時, 都300米了, 睇都睇唔度架飛機,你仲夠膽仲飛遠D??
買左FC40但又未飛過嘅新手上
george519 發表於 2014-2-20 11:31:39 | 只看該作者
我都係入左hubsan x4 h107d先, 之後FC40
Chungyin3610 發表於 2014-2-20 13:25:03 | 只看該作者
新手都係唔好飛貢高住,
 樓主| software2 發表於 2014-2-20 21:35:21 | 只看該作者
謝謝各位幫忙解答,這星期看看哪裡賣得平入返隻
LAWRY 發表於 2014-2-20 23:30:24 來自手機 | 只看該作者
我是新手 岩岩入左隻  個鏡頭我飛到十幾樓就斷左影像係唔係因為鏡頭太屎??
 樓主| software2 發表於 2014-2-21 00:25:31 | 只看該作者
係囉!唔知 youtube 有冇教學教買什麼和如何安裝加強圖傳接收範圍呢?