RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2659|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

phantom 5.8g控想換返完裝2.4g控

ken.8298 發表於 2014-2-17 16:19:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無得買返2.4g控,因其他飛機控油門無回中
各ching咁做可行嗎?因想玩fpv
solaris8x86 發表於 2014-2-17 17:03:33 | 只看該作者
你是Phantom 2 Vision 還是上一代Phantom...?
 樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 17:10:00 來自手機 | 只看該作者
phantom fc40
solaris8x86 發表於 2014-2-17 18:25:54 | 只看該作者
正確回答應該是無,但實際有 (以下為同樣採用 5.8Ghz控嘅Vision轉用 2.4Ghz控,只能作參考):

http://www.youtube.com/watch?v=hae6-WIak6c
 樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 19:28:22 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-17 18:25
正確回答應該是無,但實際有 (以下為同樣採用 5.8Ghz控嘅Vision轉用 2.4Ghz控,只能作參考):

http://www. ...

感謝回覆
 樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 19:43:25 來自手機 | 只看該作者
咁有無ching改到正常搖控油門回中
solaris8x86 發表於 2014-2-17 19:54:32 | 只看該作者

用得非Phantom原廠搖控器就無咗回中功能,不如冧冧睇睇有無其他師有無啲失控飛走咗Phantom 2丶或者炒爛咗機剩低搖控器既Phantom 2 (2.4Ghz版), 叫佢哋cheap cheap哋過2.4Ghz原廠搖控器比你,睇睇咁係咪一個好辦法。

但要找個原廠2.4Ghz接收器...又要找一輪...
 樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 20:10:11 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-17 19:54
用得非Phantom原廠搖控器就無咗回中功能,不如冧冧睇睇有無其他師有無啲失控飛走咗Phantom 2丶或者炒爛咗機 ...

咁再諗諗計thx Ching
nuts2006 發表於 2014-2-17 21:20:46 | 只看該作者
phantom FC40 個控 5.8g
個cam 圖傳落手機係2.4g wifi

如果個控又換左做2.4g, 會5會有干擾問題呀?
solaris8x86 發表於 2014-2-17 21:28:14 | 只看該作者
nuts2006 發表於 2014-2-17 21:20
phantom FC40 個控 5.8g
個cam 圖傳落手機係2.4g wifi

會,但FPV圖傳又可換回一般傳統5.8GHz FPV。我冧師兄大概係想倒轉兩頻使用。
 樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 22:35:02 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-17 21:28
會,但FPV圖傳又可換回一般傳統5.8GHz FPV。我冧師兄大概係想倒轉兩頻使用。
...

因圖傳大部份係5.8g,小弟就係想兩樣倒轉,控我以解決了
byuen 發表於 2014-2-17 22:57:00 | 只看該作者
ching 睇下啱唔啱洗

登錄/註冊後可看大圖

http://www.rc711.com/shop/dji-phantom-receiver-p-8369.html?cPath=382_371

登錄/註冊後可看大圖

http://www.rc711.com/shop/dji-24ghz-receiver-v3-for-phantomphantom2flamewheel-p-8691.html?cPath=382_371

樓主| ken.8298 發表於 2014-2-17 23:15:03 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-17 22:57
ching 睇下啱唔啱洗

感激byuen兄,我以揾到
solaris8x86 發表於 2014-2-18 10:22:41 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-2-17 22:35
因圖傳大部份係5.8g,小弟就係想兩樣倒轉,控我以解決了

需然無回中,但若伱部機補品多($),最好都係用FAST, 好過用原廠DSSS (因為唔知幾峙又飛走)。
kwoktony919 發表於 2014-2-28 00:31:44 | 只看該作者
dji可買控2.4g自動回中
http://www.dji.com/product/dt7-dr16-rc-system