RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9681|回復: 58
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 麼打疑問……

trf415msx 發表於 2014-2-11 03:58:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
FDR 愈高……扭力愈大、極速愈低
FDR 6就等如麼打轉6個圈,車轆轉一個圈……

車速高等如車轆轉多D..
咁即係麼打轉數要高……

以trinity d3.5 13.5T 為例
max rpm 係4400kv x 8.4v x 0.8 (以有loading計)
,大约36000 rpm...

咁即,係如果想隻麼打keep喺最好狀態下、吾好令隻麼打行高過呢個轉數?
如要此範圍,fdr 咪搭到5.5 至5.7 ...?

再諗深一層……kv 值细、咪扭力大、咪上轉數快?
即係大track就用大kv motor,細track就用细kv..以同-turn數計
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-11 04:24:39 | 只看該作者
但我又不大認同、细KV 即係扭力大、但轉數低、可以用低FDR..
可能大家会諗、乜吾系rpm越高、車速越高……
係!但要諗深一層、FDR 其實係乜……如果high KV 有high fdr..同low kv 用low fdr...究竟代表乜??以同一turn數來說,我認為low kv low fdr 比較有著數……小弟以tune 真車概念放到RC..希望大家研究一下……平貴麼打是取決於耐用性還是kv值作怪
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-11 04:39:47 | 只看該作者
還有另外一過factor 就係resistance...一隻麼打会否因temp而增加或減小resistance,小弟又冇深究、我認為只要利用fdr 來控制rpm..吾好比佢超出rpm承受範圍、电變用default setting 就算……因為我覺得电變只可以令上轉快、但fdr 同kv也是一個條件去控制……雖然有d天馬行空、歡迎理性討論……
tofai 發表於 2014-2-11 19:27:54 | 只看該作者
其實你想討論咩?
sykwok 發表於 2014-2-11 19:56:53 | 只看該作者
如果電變setting唔因應用咩摩打或條track去改變,
咁咪即係用唔同engine硬件但同一個個電腦編程.........
師兄你玩乜嘢真車?
如果用隻X20都照用預設個profile?
sykwok 發表於 2014-2-11 20:11:14 | 只看該作者
其實電摩打除咗kv值之外,
有埋扭力以作參考就正喇
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-12 08:39:51 來自手機 | 只看該作者
我吾太識野、望各位大佬暢教……

howailam2012 發表於 2014-2-12 11:39:40 | 只看該作者
各位師兄搭單問下x20(10.5t)最高rpm接受範圍,高轉數又會唔會影響
放電電流斷電問題?
georgej 發表於 2014-2-12 11:45:02 來自手機 | 只看該作者
從數字上,當然高kv值有較高既rpm,機本同一隻摩打,而換不同直徑既磁芯,已經有吾同既轉數和扭力表現,師兄你調真車都係追求轉數同扭力既平衡點吧,也不會一成不變地只用一種設定,選擇取決轉數或扭力應從車架,限重,賽道而調教。有錯請指出,thx
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-12 12:04:28 來自手機 | 只看該作者
机械上、电腦上也可以就……在电腦冇得tune情況下、郁回油嘩佬也可改變open loop fueling,郁cam timing 也可變ignition timing.RC esc 对我來說未夠precise....2d table...大部份得on off.. start and finish rpm...
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-12 12:14:39 | 只看該作者
最大問題係我未揾到比較scientific 方法去衡量咩數字係為止啱……
隊隻motor去試快吾快、吾夠快、撘大一兩齒、吾熱、拎多一兩度進角……
呢個過程如套落真車度、我實比人砍死……
即係架車吾快、偷薄d油、未夠快、加多兩度点火……
呢種方法只可以揾街客錢、所以香港改車事業不是香港人冇錢去改車……
係比d高手搞驚左
 樓主| trf415msx 發表於 2014-2-12 12:30:28 | 只看該作者
点解我認為stock motor 冇乜需要去改esc setting...
又或者只說small adjustments 就ok...
基本上default 已有什麼 boost, timing..
end bell 又可較timing..
所以我覺得玩fdr, rpm target ,郁下end bell 比改個esc 異曲同工……
georgej 發表於 2014-2-12 14:00:15 來自手機 | 只看該作者
而家有d差電機可接到摩打上,可顯示出裝在車架上的确實扭力,轉數既鋒點,從而調教來配合。但係最終都要睇揸既手指高低
sykwok 發表於 2014-2-12 17:00:58 | 只看該作者
trf415msx 發表於 2014-2-12 12:30
点解我認為stock motor 冇乜需要去改esc setting...
又或者只說small adjustments 就ok...
基本上default  ...

或者我舉個實制啲嘅例子.喺同一條track,同一個layout,
同一個車架,同一個電變...
用LRP X20 13.5,
15B(3000-11000)16T FDR6.25
用新款corally 13.5,
40B(2000-16000)24T FDR 6.6X
咁分別算唔算大?

見唔少本身有玩1:1,
將自己所見所聞套落部1:10度,
硬彈弓避震,
3,4度camber.....

sykwok 發表於 2014-2-12 17:30:49 | 只看該作者
trf415msx 發表於 2014-2-12 08:39
我吾太識野、望各位大佬暢教……

咁你明知要睇扭力/馬力曲缐set供油,

但係又認為唔駛set個電變咁得意嘅.......
咁校薄啲油都唔駛睇油度啦.......

sykwok 發表於 2014-2-12 17:59:09 | 只看該作者
視孚師兄係唔係真係想認真討論你個topic啦......
sykwok 發表於 2014-2-12 19:42:55 | 只看該作者

以小弟理解,
電摩打唔同內燃機(引擎),
唔會打嘩佬,
唔會受吸/排氣timing影響,
所以唔太需要著重keep住喺某一段䡛數內
但點火正時就同進角有少少相似.
sykwok 發表於 2014-2-12 20:02:39 | 只看該作者
howailam2012 發表於 2014-2-12 11:39
各位師兄搭單問下x20(10.5t)最高rpm接受範圍,高轉數又會唔會影響
放電電流斷電問題? ...

當廠方冇標明呢樣野,
就唔好假設佢有"接受範圍",
只要留意使用電壓及工作溫度就okay,
正常使用下,
相信冇可能over rev.
至於你講嘅"放電電流斷電問題",
唔係好明白係乜黎
howailam2012 發表於 2014-2-12 23:17:31 | 只看該作者
麻煩師兄你解答
howailam2012 發表於 2014-2-12 23:22:26 | 只看該作者
意思即係如果太高轉數會唔會影響電流輸出大而導致失控因本人用10.5t停咗電壓保護,試過3v做保護跟住行左冇幾耐架車好似失控甘。