RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1858|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油門左定右

leeho888 發表於 2014-2-10 11:46:47 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄通常油門係右邊定係左邊呢,請問有咩分別呢,唔該!
solaris8x86 發表於 2014-2-10 11:58:12 | 只看該作者
左優人 (左撇子) 和右優人嘅分別,自己用得順最緊要。
最近我甚至常試硏究用腳子控制iPad飛行… 如用得順的話....。
 樓主| leeho888 發表於 2014-2-10 13:40:58 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-10 11:58
左優人 (左撇子) 和右優人嘅分別,自己用得順最緊要。
最近我甚至常試硏究用腳子控制iPad飛行… 如用得順 ...

用腳子
solaris8x86 發表於 2014-2-10 13:46:53 | 只看該作者

其實架野一向飛到好似一架會飛既車 (Back to the Future Part II果架Time Machine), 才想出個idea,"出用腳子是否可行"。
阿邊個 發表於 2014-2-10 14:10:45 | 只看該作者
會唔會關係到, 你用左手定右手掟隻飛機出去?
jackyjacky 發表於 2014-2-10 18:45:27 | 只看該作者
小弟一直都用右手控油門, 以前一直都用 Mode 1 (日本手) ......
多得 Ar.Drone, 辛苦習慣試用了 Mode 3, 都係右手控油門 .... (初玩 Ar.Drone 時, 因為它沒有 Mode 1, 曾設定為它 Default 的反向, 即係 Mode 2)
知道現在好多師兄用 Mode 2 (美國手), 但係今次重新再玩 RC, 我自己爭扎了好耐 (Mode 1, Mode 2, Mode 3), 終於決定以後飛比較冷門 Mode 3 (反美國手, 有人叫做 "中國手")
我雖然四軸飛 Mode 3 ........ 但係飛機仍然用返 Mode 1 ....... 總之就係右手油門
亦買了一架 Hubsan X4, 一買返來, 都馬上先將跟機個遙控改了 Mode 3 才試機

樓主| leeho888 發表於 2014-2-11 11:14:55 來自手機 | 只看該作者
唔該師兄!
manchi 發表於 2014-2-11 11:43:27 | 只看該作者

你好:mode 2 油門左手     右手只做前後左右,如將來玩 3d 直升機時練習或做花式時都比較易,我本人是用mode 1。
 樓主| leeho888 發表於 2014-2-11 13:07:04 來自手機 | 只看該作者
但師兄你都係右手油門喎……

manchi 發表於 2014-2-12 10:10:03 | 只看該作者
leeho888 發表於 2014-2-11 13:07
但師兄你都係右手油門喎……

只是提供個人經驗及意見,如汔車左右呔之分,你可多上網参考才决定。