RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2660|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教 motor、輪胎問題

clement 發表於 2014-2-10 01:08:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家好,

小弟係新手一名, 對搖控及各類配件均為零認識......

想玩飄移車, 準備購置一輪 Sakura D3CS Sport

想買 motor 及輪胎, 可惜不知從何入手, 懇請各大版友指教指教

登錄/註冊後可看大圖

1.) 想選購一些易於操控的輪胎,以華麗飄移為先,速度可以不用太快,請問有好介紹嗎? 價錢 200 左右 1 set 可以嗎?

2.) motor 想買怒響 10.5R, 因見很多師兄推介, 可惜近日遍尋不獲, 請問哪裡還有售或有其它更好的品牌、型號可用呢?

尚有一些電變及 servo 問題, 都希望大家給與小弟一些意見, thx again m(_ _ )m

http://rc-evo.com/xbbs/thread-312008-1-1.html

bookkeyhk 發表於 2014-2-10 23:39:40 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2014-2-11 00:14:20 | 只看該作者
呔鈴$200左右可以"MST" ,servo用快servo好d!
jerry722 發表於 2014-2-11 17:06:40 | 只看該作者
sp怒響車中樂有得賣!
d3車架原裝CS太大要改細少少先合適新手玩!
esc推薦sp140a以後不用再upgrade
servo 可以用savox1252
如有講錯高手別插!
請口下留情!
 樓主| clement 發表於 2014-2-11 22:39:01 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2014-2-10 23:39
電變、摩打套裝http://www.rcmart.com/champion-drift-combo-reventon-brushless-system-dokyo-spec-p-3837 ...

價錢在預算之內, 的確是不錯之選, 多謝師兄推介
 樓主| clement 發表於 2014-2-11 22:40:02 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2014-2-11 00:14
呔鈴$200左右可以"MST" ,servo用快servo好d!

thx for the info again
 樓主| clement 發表於 2014-2-11 22:44:54 | 只看該作者
jerry722 發表於 2014-2-11 17:06
sp怒響車中樂有得賣!
d3車架原裝CS太大要改細少少先合適新手玩!
esc推薦sp140a以後不用再upgrade

收到了,  過兩日去睇吓先
請問點改 cs 先合適新手玩呢?
savox1252 價錢大概多少呢請問?

多謝師兄咁有用嘅情報
jerry722 發表於 2014-2-12 00:19:12 | 只看該作者
savox1252大概$370
改細個cs有好多方法,我的方法買一個D3頭單,今你就多了一個38t的皮帶輪
張後面30t的皮带輪改為38t就是1.69cs原本2.14cs
因為後面的皮帶輪大了所以配多條195皮带!
希望help到你啦!
bookkeyhk 發表於 2014-2-12 01:35:15 | 只看該作者
clement 發表於 2014-2-11 22:44
收到了,  過兩日去睇吓先
請問點改 cs 先合適新手玩呢?
savox1252 價錢大概多少呢請問?

"savox " sc-1252mg 0.07sec 、sc-1251mg 0.09sec 、sc-1257tg 0.07sec 、sc-1258tg 0.08sec都近師兄預算$400左右,睇吓邊隻有現貨幾隻都可考慮,想平d又可睇睇呢隻用緊1隻大半年都ok :http://www.rcmart.com/power-ds12 ... tml?cPath=1099_1025睇吓師兄預算用幾多銀兩=睇錢做人.........!
 樓主| clement 發表於 2014-2-12 23:22:50 | 只看該作者
jerry722 發表於 2014-2-12 00:19
savox1252大概$370
改細個cs有好多方法,我的方法買一個D3頭單,今你就多了一個38t的皮帶輪
張後面30t的皮 ...

師兄真係幫咗我好大嘅忙, 好多謝你咁有用又寶貴嘅意見

多謝你介紹我 savox, 我揀咗 1257, 因為 rcmart 買滿一定金額, 可用優寭價換購

thx again
 樓主| clement 發表於 2014-2-12 23:27:32 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2014-2-12 01:35
"savox " sc-1252mg 0.07sec 、sc-1251mg 0.09sec 、sc-1257tg 0.07sec 、sc-1258tg 0.08sec都近師兄預算$ ...

買咗師兄先介紹套 combo, 用埋優寭價換購埋 1257

多謝你嘅資訊及介紹, thx again
bookkeyhk 發表於 2014-2-13 23:01:42 來自手機 | 只看該作者
clement 發表於 2014-2-12 23:27
買咗師兄先介紹套 combo, 用埋優寭價換購埋 1257

多謝你嘅資訊及介紹, thx again

平靚正、我都覺得幾抵用 ! 隻電變Reventon R 70a玩飄移其實已經足夠玩!