RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7599|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

cheap cheap vision gimbal ( update )

siuwai999999 發表於 2014-2-7 22:58:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

cheap cheap vision gimbal
Dork 發表於 2014-2-7 23:10:46 | 只看該作者

勁做得很好 蛋蛋裝去雲台到可教小弟怎DIY麻?

樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-7 23:14:07 | 只看該作者
Dork 發表於 2014-2-7 23:10
勁做得很好 蛋蛋裝去雲台到可教小弟怎DIY麻?

thx ching : 真糸念到頭爆 , 做左2星期 =.= " ok 可以的
jackyjacky 發表於 2014-2-8 00:02:07 | 只看該作者
師兄個係什麼雲台 ........ 個摩打咁大個 ?
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 01:00:07 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-2-8 00:02
師兄個係什麼雲台 ........ 個摩打咁大個 ?

Ching , 飛宇G3 , motor 3508 . 雲台+cam重280g 因平衡加左10g鉛,雲台減肥可少10g , 全機重量1300g , 好難減肥到1250g , 連何蘭雲台都200g 晤連cam , 又要輕又要靚,拍攝又要正,其實都己烦,傳聞有公司出vision 雲台,到時睇下佢d科技可否做輕d ~ ~
ZX-R 發表於 2014-2-8 01:25:26 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-8 01:00
Ching , 飛宇G3 , motor 3508 . 雲台+cam重280g 因平衡加左10g鉛,雲台減肥可少10g , 全機重量1300g , 好 ...

傳聞有公司出vision 雲台 ..... released, but very very expensive
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 01:38:13 來自手機 | 只看該作者
但我是是旦旦甘做都2k woo
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 01:47:48 | 只看該作者

其實買到都晤易安裝,就算老外雲台都晤—定可水平安裝,一定要自己zip 平衡,加上vision 冇生位比你走,只可在雲台四方八走動作調整!我現在都有走動不是原裝位置,如果有心diy 請留意重心問題!如果上5imx 睇下kkkyyy 就知道佢重心向後http://bbs.5imx.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=882361
solaris8x86 發表於 2014-2-8 11:40:02 | 只看該作者
手功好!
jackyjacky 發表於 2014-2-8 12:08:53 | 只看該作者
師兄, 想問一下 ..... 飛宇 G3 同 Tarot Gopro 個雲台比較, 有什麼好處 ? ...... 小弟用緊 Tarot (淨重 195g), 亦有用 Remzibi 的開源雲台 (Remzibi 不太好, 但好平), 又想試玩下第二隻
ikesan 發表於 2014-2-8 12:45:54 | 只看該作者
好手工!下次教我
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 14:31:29 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-2-8 12:08
師兄, 想問一下 ..... 飛宇 G3 同 Tarot Gopro 個雲台比較, 有什麼好處 ? ...... 小弟用緊 Tarot (淨重 195 ...

Ching 晤好意思 ,因為我冇用過tarot 所以晤知道g3 定tarot 好,我只可以講我都是新手,不知如果是好品質 !但心底話g3 有小小晤好地方,就是上電問題,每一次開始都要晤比電雲台,待接收有訊號才能通電,因有上下手制問題,所以冇得攪,加上冇電腦可set 摩打反向及sensor 方向!比較唔好!所以vision cam會反方向。減震球太軟不合適diy ,雲台主板牀在摩打後面方便分配重量但横臂直接装上府仰摩打又系死位,府仰臂又穿條線上去又動手拆先有變化!tarot 我就喜歡佢摩打芯上固定板可加介子分配重量可能比較易diy.
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 14:33:19 | 只看該作者

Thx ching 其實表面好的!
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-8 14:35:32 | 只看該作者
ikesan 發表於 2014-2-8 12:45
好手工!下次教我

哈哈咪玩我啦,你開聲幫你又點話,好似你幫我多d^^
jackyjacky 發表於 2014-2-8 23:13:03 | 只看該作者
師兄解說得好詳細, 謝謝 ! ..... 學到了 ......
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-9 00:24:38 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2014-2-8 23:13
師兄解說得好詳細, 謝謝 ! ..... 學到了 ......

ching 太客氣了,大家交流下^^
solaris8x86 發表於 2014-2-9 21:30:01 | 只看該作者

架機反應會否太重而變慢? 由奇是隻雞蛋走咗去前邊...
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-9 21:40:58 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-9 21:30

CHING 你問得好好, WHY 隻雞蛋走咗去前邊 ? 好眼力 , 因旦放原裝位都晤夠電池重所以CG 位向前20MM , 水平 X 位及机肚位都在平點 , 架機反應會否太重而變慢 ? phantom 2 + h32d 約1350g , 本机約1300g 分別不大,我念叉晤多 , 我只系拍風景 , 慢都冇乜問
 樓主| siuwai999999 發表於 2014-2-9 21:51:01 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-9 21:30

ching 你有朋友玩vision 叫佢放粒平水珠上机頂望下就知,原裝机左前方晤夠重 .
solaris8x86 發表於 2014-2-9 21:54:37 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-9 21:51
ching 你有朋友玩vision 叫佢放粒平水珠上机頂望下就知,原裝机左前方晤夠重 .
...

哦,好,多謝分享秘技.....