RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1764|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

平衡槳問題--請教

jackyjacky 發表於 2014-2-3 20:22:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新春爬文, 在國內看到一則, 又磁浮, 又鑽孔, 睇極都唔明講緊 Mug !
剛玩多軸機, 請師兄們指導一下, 究竟佢地講緊 Mug !

平衡槳唔係用膠紙貼在槳上就可以咩 ?

http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... &extra=page%3D2
solaris8x86 發表於 2014-2-3 22:10:52 | 只看該作者
5imx上面嗰編真係奇文。
scubaman 發表於 2014-2-3 23:22:44 | 只看該作者
平衡槳唔係用膠紙貼在槳上就可以咩 <---呢種係懶人方法。基本上係要用槳平衡器去平衡,而且只有金屬槳可以。平衡的用意在於令中軸減低震動,令船快少少同慳電少少。
 樓主| jackyjacky 發表於 2014-2-4 00:55:13 | 只看該作者
當然是用槳平衡器來量度吧 ! ......... Dji 都有送一些 "懶人" 膠紙給我們貼在槳上平衡
那麼, 若不用膠紙, 是否在重了的那邊槳上鑽個小洞呢 ?
小弟以前學的是貼膠紙在輕的一邊, 或是用刀小心在重的一邊刮一些 (好少) ........  
以往學習時, 直昇機槳都是這樣用膠紙平衡, 可能現在已經不同了, 請現時師兄指點一下
byuen 發表於 2014-2-4 17:12:02 | 只看該作者
jacky ching, 5imx 佢哋講緊大疆 Phantom 2 獨有嗰 d 自緊槳, 中間冇窿, 所以冇得做 balancing, 其實大疆 d 膠槳手工唔錯, 冇撞過就唔洗做咩平衡, 撞過就換支新嘅穩陣 d, 碳纖槳撞過就話會做番 balancing.
 樓主| jackyjacky 發表於 2014-2-5 01:04:24 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-4 17:12
jacky ching, 5imx 佢哋講緊大疆 Phantom 2 獨有嗰 d 自緊槳, 中間冇窿, 所以冇得做 balancing, 其實大疆 d ...

哦, 明白了 !
又係喎 ...... 中間冇窿所以上唔倒平衡器
那麼, 唔用一般的平衡器, 而只用一支針, 頂住支自緊槳個中心, 可唔可以測平衡
其實 .... 我未親眼見過 Phantom 2 自緊槳 ........