RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4331|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

怎樣調較部車入彎出彎快一點?

sean2013 發表於 2014-1-18 01:08:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟部車在Jv入彎出彎好頓,人地D師兄入彎可以好細好急出彎又唔西出去又可以好細又可俾大油,
係唔係尾差用希一點的油就可改善?我用緊原裝蛇仔1200 ,應該點set呢,請指教,先謝!
Beron 發表於 2014-1-18 02:56:07 | 只看該作者

好多因數影響喎。頭尾油壓角度,油壓油濃度,彈弓車軚度數,入灣出灣比油收油落break位置,好多好多,通通都有關係,唔會淨係差速油作怪。
如果淨講差速油,我知道太濃會推頭太希入灣會甩尾。如果跟官方 default setting 多數唔o岩跑。
Tam 發表於 2014-1-18 09:33:06 來自手機 | 只看該作者
油壓油度數低d, 車反應會快d, 在jv, 我用trf 油壓,三孔,25度油。彈工用星星黃色,油壓裝最入的孔
Tam 發表於 2014-1-18 09:38:10 來自手機 | 只看該作者
唔同車,setting 都有分別,彈工軟d, 架車會轉d.  太軟架車會好唔定,好難控。
Tam 發表於 2014-1-18 09:40:24 來自手機 | 只看該作者
現時晚上在jv, tp 32r 都幾好跑
Tam 發表於 2014-1-18 09:41:50 來自手機 | 只看該作者
日間太熱,可能要bq 36r
novafans 發表於 2014-1-27 11:32:04 | 只看該作者
簡單講set架車roll d入彎自然反應快,油壓油控制第一吓反應,彈弓軟硬控制出灣,另外油壓唔好太斜,否則推頭推死你!
ho8218 發表於 2014-1-27 12:57:15 | 只看該作者
novafans 發表於 2014-1-27 11:32
簡單講set架車roll d入彎自然反應快,油壓油控制第一吓反應,彈弓軟硬控制出灣,另外油壓唔好太斜,否則推 ...

請問點先叫roll ?我架車入彎都比較推
kennywch 發表於 2014-1-27 13:11:51 來自手機 | 只看該作者
請問你部係甚麼車,等大家一齊參詳吓。
ho8218 發表於 2014-1-27 19:13:03 來自手機 | 只看該作者
我玩d06
tofai 發表於 2014-1-27 19:51:00 來自手機 | 只看該作者
novafans 發表於 2014-1-27 11:32
簡單講set架車roll d入彎自然反應快,油壓油控制第一吓反應,彈弓軟硬控制出灣,另外油壓唔好太斜,否則推 ...

太斜會好推係指入灣定灣心定出灣推
tc3driver 發表於 2014-1-28 23:42:09 | 只看該作者
tofai 發表於 2014-1-27 19:51
太斜會好推係指入灣定灣心定出灣推
[size=13.333333969116211px]前油壓太斜會出灣推
可參考這個網頁
http://www.petitrc.com/Tech/UnderstandingYourCarSuspension/
...
By laying the front shocks in on the front, you will gain a smoother steering feel off steering center. It will get you more off power steering. By standing the shocks up, you will gain more initial steering simply because the car will be more responsive off steering wheel center. You will also gain more front traction coming off the corner, which will relate to more on power steering.
...
rcrr 發表於 2014-1-29 23:22:23 | 只看該作者
其實最大影響係個人技術