RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17865|回復: 61
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2014 新春 1:10 快車車架大檢閱

IBM 發表於 2014-1-11 16:51:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

踏入 2014, 各大車廠的來年新車已陸續登場

各位 ching 已選定了你們今年的戰車未 ?

(排名不分先後, 稔起邊架就打邊架先 )

Tamiya            TRF418
Yokomo          BD7 2014
Xray                 T4 2014         
ae                   TC6.2
Sepent            S411 Eryx
ARC                 R10 2013
VBC                 D06
Awesometrix  A700 Evo
CSO                cso v2
3Racing          Ultimate
T.O.P.              Photon EX/Sabre 4
Hobao             H4E
RGT                Pro II
TeamMagic    E4RSII Evo
Schumacher   Mi5
Spec-R           R1
Hot Bodies     Tcxxx
Kyosho          TF6 Evo
Capricon        TE02
Team C          TC10

Durango        DETC410

仲有無遺漏呢 ?

oolongtea 發表於 2014-1-11 17:03:01 | 只看該作者
Mi5 呢?
亞標 發表於 2014-1-11 17:16:23 來自手機 | 只看該作者
IBM師兄又點會放mi5在眼內呢!
oolongtea 發表於 2014-1-11 17:30:41 | 只看該作者
亞標 發表於 2014-1-11 17:16

咁咪唔放我在眼內?
 樓主| IBM 發表於 2014-1-11 17:31:31 | 只看該作者
真係有遺漏, 多謝兩位玩 Mi5 的師兄提醒

已經加了, sorry sorry   
KeithTBB 發表於 2014-1-11 17:37:46 | 只看該作者
Spec R R1 Evo, Awesomatix A700 Evo, Hot Bodies TCXXX, Kyosho TF6 Evo
 樓主| IBM 發表於 2014-1-11 17:42:00 | 只看該作者
亞標 發表於 2014-1-11 17:16

其實我係今日係度稔, 究竟今年用邊架車做主力呢?

T4-14 我有勒, 見其他師兄又轉 418, 又買 TC6.2, 咁我就稔駛唔駛加多架呢, 轉架乜野好呢?

可能我自己真係無想過買 Mi5, 包含包含
 樓主| IBM 發表於 2014-1-11 17:50:01 | 只看該作者
KeithTBB 發表於 2014-1-11 17:37
Spec R R1 Evo, Awesomatix A700 Evo, Hot Bodies TCXXX, Kyosho TF6 Evo

多謝 ching 提醒

唔講唔覺, 打打下成十幾廿架

tsfai 發表於 2014-1-11 19:34:50 | 只看該作者
見番基哥真好。
亞標 發表於 2014-1-11 22:09:13 來自手機 | 只看該作者
IBM兄,jv玩當然係xray主力啦!二號車不如cso?你比我玩得密好多,mi5和a700不適合你跑法,418和bd7絕對會俾牛牛和祥哥秒殺,其他車就算了吧!
 樓主| IBM 發表於 2014-1-11 22:49:21 | 只看該作者
亞標 發表於 2014-1-11 22:09
IBM兄,jv玩當然係xray主力啦!二號車不如cso?你比我玩得密好多,mi5和a700不適合你跑法,418和bd7絕對會俾 ...

收到, 咁 TC6.2 你又點睇 ?

另外我都好想知道其他師兄的選擇, 和選擇的原因

defcone 發表於 2014-1-11 22:53:52 | 只看該作者
Capricorn
kelvinayhh 發表於 2014-1-11 22:55:40 | 只看該作者
TC6.2
hanswong 發表於 2014-1-11 23:15:12 來自手機 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2014-1-11 17:03
Mi5 呢?

師兄可唔可以講下Mi5我見內地網都有人講,睇圖好似幾正,但呢度冇人有玩後感,師兄講多少少呀不如。
亞標 發表於 2014-1-11 23:16:39 來自手機 | 只看該作者
我覺得tc6.2的質量和cso在同一水平,硬要說那一架好似乎是tc6.2好一點點吧!但價錢不在同一水平,性價比是cso更高!
 樓主| IBM 發表於 2014-1-12 01:31:51 | 只看該作者

wow, 都差D唔記得呢架車, 真係未見有人玩, 也未見過有得賣

有無師兄能提供呢架車多些資料

oolongtea 發表於 2014-1-12 01:45:57 | 只看該作者
hanswong 發表於 2014-1-11 23:15
師兄可唔可以講下Mi5我見內地網都有人講,睇圖好似幾正,但呢度冇人有玩後感,師兄講多少少呀不如。 ...

小弟不太懂講車,只會亂up同玩車,不要介意!Mi5操控感覺其實同其它車分別不大,主要係轉向入彎比較敏感,一般車入灣要大軚動作,但Mi5輕軚己經做到,mi5車架入彎比較流暢,減少在入彎時操控動作。Mi5可選擇中置摩打option parts, 中置摩打對應彎角可以話輕易完成,用13.5T在JV直路尾比喻,一般後置摩打入彎前要收一收油,但Mi5中置摩打收油行程比較少,甚至未出灣己經可以加速,但可惜中置摩打直路加速比後置遜色,小弟評語中置摩打只識合溫柔玩家。至於車架堅固程度,金屬使用7075相當堅固,底板及其它炭纖維部件用料亦相當好,手腳膠件等玩十排八排電虛位己浮現,但亦不大影響操控性能,至於A-arm跳波子經常更換問題,如果玩13.5T相信問題不大,小弟玩13.5T超過50排電都未換過,牙差做工亦非常好,會溜油但可以補救。玩Mi5要有心理準備parts可能會有時缺貨,如果你係瘋狂玩家日日操車最好有多一部車做後傋!Mi5你會覺得耐唔耐想玩下佢但又唔會粗咪既車,整體上不會難搞!

樓主| IBM 發表於 2014-1-12 02:18:49 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2014-1-12 01:45
小弟不太懂講車,只會亂up同玩車,不要介意!Mi5操控感覺其實同其它車分別不大,主要係轉向入彎比較敏感, ...

仲話唔識講車, 亂 up 都講得咁精采  

Mi5 呢架車的確是設計夠獨特, 但聽聞香港的零件供應還有待改善

blackshark3 發表於 2014-1-12 03:36:42 | 只看該作者

師兄,你漏咗㗎Team C,但呢㗎可以話係CSO嘅翻版
 樓主| IBM 發表於 2014-1-12 12:27:12 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-1-12 03:36
師兄,你漏咗㗎Team C,但呢㗎可以話係CSO嘅翻版

多謝師兄提醒, Team C 用料比 CSO 好, 金屬都是 7075, 香港不知在那間有售