RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1722|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

GOPRO Hero 3 plus一問

ericlam 發表於 2014-1-9 13:30:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位C Hing, 小弟買了一部Blade 350 QX四軸,本身部機有GOPRO 架跟,現有問題如下:-
1.  如果用GOPRO個WiFi功能,是否很易jim機,
2.  Hero 3 plus個三隻colour, 是否功能一樣。

請指教一下。
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-9 13:31:22 | 只看該作者
Sorry! Is Hero 3 plus
siuwai999999 發表於 2014-1-9 13:41:06 來自手機 | 只看該作者
http://www.rctw.net/forum.php?mod=viewthread&tid=293542&extra=&ordertype=1&threads=thread
siuwai999999 發表於 2014-1-9 13:46:47 來自手機 | 只看該作者
雖然晤知是否吹水,但EMI Shielding tape ,一定有幫助干擾問題!thx
kay1926 發表於 2014-1-9 14:02:45 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-9 14:09:31 | 只看該作者
1. 大疆 wiki 話明 wifi 會干擾佢支搖控, Blade 350 QX 配 Spektrum, 可能冇咁易 jam 卦?
http://wiki.dji.com/en/index.php/Phantom-Flight_Testing_Problems#Can_I_fly_my_Phantom_with_any_WiFi_function_enabled_equipment.3F

2. Hero 3 plus 個三隻 colour, 價錢差咁多, 你話 d 功能會唔會一樣?
http://zh.gopro.com/cameras
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-9 14:13:11 | 只看該作者
Thx ! C Hing,

如果WiFi功能有機會Jim, 有無C Hing可幫小弟裝FPV及cam, Thx !
byuen 發表於 2014-1-9 14:18:13 | 只看該作者
話時話, ching 唔買時下流行嘅大疆精靈, 而去買 Blade 350 QX, 貪佢咩好? 願聞其詳.
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-9 14:43:11 | 只看該作者
因Blade本身出開直升機,d航線飛出來幾靚,同咪佢個Smart mode 好得意,有安全功能,永遠吾會撞向機手度,會在機手16呎範圍彈開,以上只是我個人法,請各C Hing見諒!
byuen 發表於 2014-1-9 15:12:08 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-1-9 14:43
因Blade本身出開直升機,d航線飛出來幾靚,同咪佢個Smart mode 好得意,有安全功能,永遠吾會撞向機手度, ...

Ching 真係識貨, Blade 350 QX 嗰個 SAFE 飛控, 一定比大疆精靈嘅 NAZA 飛控好, 可惜 Blade 係鬼佬牌子, 國內唔興 = 冇平 parts, 撞鬼爛咗隻 Blade 要配槳配 motor, 又貴又麻煩 d. Ching 隻 Blade 響邊度買番嚟? 香港好少見有得賣.

Ching 你飛邊頭, 小弟可以幫手裝 FPV cam, 同想見識下你隻 Blade 350 QX.
byuen 發表於 2014-1-9 16:07:11 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-1-9 19:38:20 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-1-9 14:13
Thx ! C Hing,

如果WiFi功能有機會Jim, 有無C Hing可幫小弟裝FPV及cam, Thx !

gopro可以output個實時畫面,買個特製既usb插頭,加個圖傳就可以
HERO3+
Silver Edition
呢個有108p 60fps,應該夠用
3個顏色功能差唔多,就是個像素越高就越貴,拍片越靚
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-10 16:13:26 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-9 15:12
Ching 真係識貨, Blade 350 QX 嗰個 SAFE 飛控, 一定比大疆精靈嘅 NAZA 飛控好, 可惜 Blade 係鬼佬牌子,  ...

我隻350 QX系旺角HAWK-RC買,至於基本parts,都有得賣,所以我才放心入手。
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-10 16:20:17 | 只看該作者
Re : byuen師兄,我會玩熟部機就裝FPV,到時真的要你指教,Thx!
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-10 16:20:49 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-1-9 19:38
gopro可以output個實時畫面,買個特製既usb插頭,加個圖傳就可以
HERO3+
Silver Edition 呢個有108p 60f ...

Thx! C Hing
byuen 發表於 2014-1-10 20:48:15 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-1-10 16:13
我隻350 QX系旺角HAWK-RC買,至於基本parts,都有得賣,所以我才放心入手。

我上 HAWK-RC 嘅 website 都唔見有 Blade 350QX 賣, 呢部機我都刻意周圍揾過嚟.
難得 ching 你入咗貨, 有機會真係要見識見識.
 樓主| ericlam 發表於 2014-1-12 19:04:45 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-10 20:48
我上 HAWK-RC 嘅 website 都唔見有 Blade 350QX 賣, 呢部機我都刻意周圍揾過嚟.
難得 ching 你入咗貨, 有 ...

ok