RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2658|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買Phantom 2加FPV

DW0216 發表於 2014-1-1 04:23:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位c hing, 小弟想買部Phantom 2, 預備9月去非洲影動物 (仲有大半年比我去學點玩).想問吓大家係咪主張Phantom 2加Hero 3 (或其他型號)多過Phantom 2 Vision呢? 我覺得Phantom 2加Hero 3好似flexible多d, 又見上網d人話lag小d, 夜間拍攝好d etc.
我仲想知大家飛嘅時有冇FPV? 冇的話係咪好難知道自己影緊咩?
Phantom 2唔係Vision版但係想要FPV我知要有Tx, Rx, monitor etc, 有咩好推介?

Thank you大家!!
Wish to join Phantom family asap!!

solaris8x86 發表於 2014-1-1 12:15:56 | 只看該作者
可參考一下,但此改造在physic上看有一定風險,自己決定吧。
http://www.youtube.com/watch?v=vLDJLVM4eOA
TigerI2010 發表於 2014-1-1 14:38:55 來自手機 | 只看該作者
冇FPV影,要用感覺和不能飛太遠,自己加要考慮好嘢,飛行重量,飛行時間配合,真係要快D學。
siuwai999999 發表於 2014-1-1 17:21:09 | 只看該作者
Ching 你好!其實你去飛機舖問下d 專業意見好d, 其二就是解決電池上飛機問題,現時電池系上晤到飛機架!你同phantom 上到,但電池上晤到,到時得物冇所用呀,朋友……
 樓主| DW0216 發表於 2014-1-2 02:41:17 | 只看該作者
多謝大家既回覆,電池量直係比較重要,飛得一陣獅子老虎都影唔切
另外我係唔係應該買隻ladybird飛吓學吓先呢?我係完全新手一名,請多多指教。
siuwai999999 發表於 2014-1-2 08:14:20 來自手機 | 只看該作者

ching 你晤解p左,phantom 2 大约有20mins 飛行時間,我指上晤到飛機,鋰電池過晤到诲關,鋰電池系爆炸品不能搭飛機,除非駁下偷運,你查下民行處指引啦
byuen 發表於 2014-1-3 10:38:53 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-1-2 08:14
ching 你晤解p左,phantom 2 大约有20mins 飛行時間,我指上晤到飛機,鋰電池過晤到诲關,鋰電池系爆炸品不 ...

呢度有 solaris ching 有詳盡解說
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... &authorid=65357
ericlam 發表於 2014-1-3 12:22:53 | 只看該作者
各位C Hing, 其實phantom vision 2已有鏡,對新手是否好些?我現正考慮買咩版,因另加FPV好似好煩,請指教!
 樓主| DW0216 發表於 2014-1-3 16:34:42 | 只看該作者
Ericlam我同你同一條船,十五十六中。我有上網research過,有以下見解: Vision2好方便,一開始已經有FPV,唔駛加黎加去,另加Tx(send畫象落地)有可能用多咗電(電from Phantom)。個搖控要加Rx(收畫象for FPV),monitor同電for monitor,會令到搖控重好多&大。 Vision2個鏡頭同Hero3+唔差得遠,係唔夠光底下會有大分別。另外飛緊轉彎時畫面會有小小lag。最大考慮for me係Vision2冇咁flexible,第時想玩第二部用唔番個鏡頭。
byuen 發表於 2014-1-3 17:05:24 | 只看該作者

P2V, 好處係一體機, 方便, 唔洗麻煩, 享受航拍樂趣; 唔好處係貴, upgrade 難, 冇雲台.
掉轉 P2, 平 d, 自由 upgrade 嗰 cam 同雲台, 唔好處係就緊係冇咁方便, 折騰又麻煩 d.
cytnet 發表於 2014-1-3 22:14:12 | 只看該作者
V2 9千幾。  V2加雲台加gopro加圖傳加顯示器一萬三千幾 我覺得初玩V2套裝算數
byuen 發表於 2014-1-3 22:46:47 | 只看該作者
cytnet 發表於 2014-1-3 22:14
V2 9千幾。  V2加雲台加gopro加圖傳加顯示器一萬三千幾 我覺得初玩V2套裝算數

我就喜歡續樣續樣嚟, 反正初玩你都唔會咁夠薑掛雲台同 gopro 著, 凈機飛下先, 再買圖傳同 mon, 加硬掛隻 2 舊水嘅  cam 仔嚟飛, 到飛得咁上下, 得心應手後先諗雲台 gopro 都未遲, 到時可能 gopro 4 都出嚟了.