RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3203|回復: 22
收起左側

Motor for mini z F1

st_kuen 發表於 2013-12-18 23:57:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請教各師兄,如果mini z F1 2.4g 改咗PN motor mount(上鑼絲個款,原裝x speed v motor已不適用), 在冇加fet之下,可以選擇邊隻牌子及號型motor? thanks in advance.
800mah 發表於 2013-12-19 09:19:53 | 顯示全部樓層
atomic ASF
 樓主| st_kuen 發表於 2013-12-19 09:26:47 | 顯示全部樓層

thanks.
http://www.minircmart.com/mini-z ... ing-asf-spec-motor/

是否38T這款摩打?
請問原裝x speed v motor 係大約几多T?
killermomo 發表於 2013-12-19 09:53:19 | 顯示全部樓層
PN 50T also very good!!
kevt2005 發表於 2013-12-19 10:28:13 | 顯示全部樓層
AD Stock is still the best motor ever built by ATM.  I really miss it.
pd 發表於 2013-12-19 11:42:00 來自手機 | 顯示全部樓層
AD stock is perfect
mary123 發表於 2014-1-4 09:22:51 | 顯示全部樓層
唔好用atm 摩打, 玩得唔多, 摩打好快玩完. 有D 唔得又照出.
800mah 發表於 2014-1-4 11:48:49 | 顯示全部樓層
ASF 基本上就係 AD Stock
ICY 發表於 2014-1-4 17:39:18 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-1-4 09:22
唔好用atm 摩打, 玩得唔多, 摩打好快玩完. 有D 唔得又照出.

有實證過?我玩開3粒ATM摩打(2x standard 1x ASF),適當地保養(不超齒比,只玩銀碳刷,碳刷一無要即換,間中補啤鈴油),宜家每隻都玩超過一百排電,1D問題都無
mary123 發表於 2014-1-5 11:14:29 | 顯示全部樓層
真是你好彩,如一個好的摩打,不是玩一百排電腦,可以玩二 百排電都可以,你沒有飛銅頭 ,玩得好小排現電,
現在不用有鐵片碳刷摩打是好落後來,會用彈工夾碳刷的摩打。會快好多,在車場聽到atm 摩打成批唔得都照出。
我買了atm 4個摩打,有 兩個唔得, 玩具二十排電就玩完,點去再保養???
不是針任何摩打,是講事實。thanks
kevt2005 發表於 2014-1-5 12:25:46 | 顯示全部樓層
800mah 發表於 2014-1-4 11:48
ASF 基本上就係 AD Stock

I don't think so.  I find ASF a lot slower than AD Stock.  If they are the same, then there is something wrong with the batch of ASF I bought.  I bought 2 ASFs and they both function the same.  I have 4 AD Stocks.  They all funtion well and fast.  I still have 2 running fine after 2 years.

800mah 發表於 2014-1-5 13:09:36 | 顯示全部樓層
kevt2005 發表於 2014-1-5 12:25
I don't think so.  I find ASF a lot slower than AD Stock.  If they are the same, then there is som ...

glad that all my motors are AD stock =p
ICY 發表於 2014-1-5 17:12:16 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-1-5 11:14
真是你好彩,如一個好的摩打,不是玩一百排電腦,可以玩二 百排電都可以,你沒有飛銅頭 ,玩得好小排現電, ...

咁咪正正因為你無擺銀碳刷落去玩囉
mary123 發表於 2014-1-5 17:51:50 | 顯示全部樓層
你這種玩法幾年前我已試過了,銅頭好快變黑,好快慢,重快玩完。因有粉在銅頭上。
再講多是不用鐵片碳刷,你知點解???你買到正常摩打,真是你好彩,ATM摩打開1/2 幾機會買到好和唔好。
車場D人常用AD  ,AWD 摩打其實又唔快,又唔實用。玩得小,常比錢買碳刷,
ICY 發表於 2014-1-5 18:25:09 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-1-5 17:51
你這種玩法幾年前我已試過了,銅頭好快變黑,好快慢,重快玩完。因有粉在銅頭上。
再講多是不用鐵片碳刷, ...

你仲話幾年前已經玩,但你都唔明銀碳刷同銅碳刷既分別
銀刷比銅刷貴1倍,你所講既銅頭好快變黑同死係因為銅碳刷會行到銅頭直徑變細所以摩打無力,即係死摩打,但玩銀碳刷只會不停上銀粉落個銅頭到,只要換碳刷果時整走D銀粉個銅頭可以話係無損耗
當然無論玩銅刷定銀刷都要細心留意碳刷有無去哂,去哂仲夾硬玩即死

仲有你成日話一定要彈弓夾碳刷既先好,其實M1 ENDBELL摩打先少人玩
mary123 發表於 2014-1-5 20:21:56 | 顯示全部樓層
我古你想得都簡單,只要有人唔玩你就唔玩,你沒有飛銅頭去玩有刷摩打,我都唔知點同你講,
你就買多D ATM  摩打啦。但真係請你小心。會浪費金錢。真的。
ICY 發表於 2014-1-5 20:38:54 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-1-5 20:21
我古你想得都簡單,只要有人唔玩你就唔玩,你沒有飛銅頭去玩有刷摩打,我都唔知點同你講,
你就買多D ATM   ...

你連飛銅頭有咩用都未清楚係到誤導人我都唔知有咩好同你講,但係我唔該你唔好係到誤導人同抵毀人地既產品囉
wing1203 發表於 2014-1-5 21:50:12 | 顯示全部樓層
如果唔加FET , 我都覺得係ATM AD STOCK 係最好同最快的
PS:我部F1 係用緊AD STOCK 的
pd 發表於 2014-1-5 22:19:33 | 顯示全部樓層
wing1203 發表於 2014-1-5 21:50
如果唔加FET , 我都覺得係ATM AD STOCK 係最好同最快的
PS:我部F1 係用緊AD STOCK 的 ...

Me 2 and totally agreed, 摩打好唔好,好緊要架
mary123 發表於 2014-1-6 09:19:35 | 顯示全部樓層
你講下飛銅頭有什麼用?
和玩 的人個個都心裹有數, 你鍾意就用, 我不會阻止任何人用的.